Resurss Сelebrity Net Worth sagatavojis sarakstu ar 25 cilvēkiem, kas uzskatāmi par aizvadītās tūkstošgades bagātākajiem cilvēkiem pasaulē, un šī topa pirmajā vietā ierindojies afrikāņu valdnieks Musa I (attēlā), kurš dzīvoja XIV gadsimtā.

Musas I valdīšanas gados viduslaiku valsts Mali bija sasniegusi savas attīstības augstāko uzplaukumu - tirgojoties ar sāli un zeltu, Mali impērijas un tās valdnieka dārgumu krātuves bija bagātības pārpilnas.

Saskaņā ar saraksta autoru aprēķiniem Mali imperatora kapitāls viņa nāves brīdī, 1331. gadā, bija aptuveni 400 miljardi ASV dolāru, ja šo summu izsaka mūsdienu ekvivalentā. Tiesa, viņa pēcnācēji nespēja saglabāt šīs bagātības.

Saraksta otrajā vietā iekļauta Rotšīldu dinastija ar 350 miljardiem dolāru, bet līderu trijnieku noslēdz Džons Rokfellers, kura īpašums mūsdienu izteiksmē sasniedza 340 miljardus.

Saskaņā ar izdevuma datiem visu 25 topā iekļauto personu kopējā bagātība bijusi 4,32 triljoni dolāru. Tajā ir iekļuvuši arī trīs cilvēki, kuri vēl ir dzīvi - 12. vietā ir Bils Geitss ar 136 miljardiem, meksikāņu magnāts Karloss Slims ar 68 miljardiem ir 21. vietā, bet topa pēdējā vietā ir Vorens Bafets ar 64 miljardiem.

Sarakstā nav nevienas sievietes, bet 14 no minētajiem cilvēkiem ir amerikāņi. Starp bagātniekiem ir arī viens krievs - pēdējais Krievijas imperators Nikolajs II, kurš ar 300 miljardiem ieņem piekto vietu.

Savos aprēķinos autori ņēmuši vērā inflāciju un bagātnieku kapitālu uzskaitījuši, balstoties uz mūsdienu reālijām. Ar pilnu Сelebrity Net Worth izveidoto sarakstu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!