Foto: Mango
Rīgā uz AB dambja un citur notikušie "Oligarhu kapu svētki", pēc pazīstamās TV un radio darbones Baibas Sipenieces–Gavares (attēlā) domām, ir izdevušies - cilvēki sākuši apzināties savu spēku, bet viņai pašai pilsētas svētkus vadīt piedāvā pilsētas bez oligarhiem.

"Mums izdevās viss, kas bija iecerēts. Nebijām iecerējuši pasākumu veidot uz agresīvas nots, un tāds tas arī nebija. Mūsu galvenā ideja bija likt saprast, ka jāsāk pašiem ar sevi: deputāti taču šeit nenokļūst no kosmosa - viņus ievēl, un tie esam mēs paši, kas viņus ievēlam. Mēs jau paši iedodam kārtis viņu rokās," pēc pasākuma sarunā ar izklaides portālu Mango stāsta Sipeniece.

Viņa uzskata, ka pasākums galvenokārt devis sabiedrībai apņemšanos turpināt iesaistīties Latvijā notiekošajos procesos, apzināties, ka neesam mazi un pelēki un ikvienā no mums ir spēks veicināt pozitīvas pārmaiņas.

Pasākumā cilvēki tika aicināti uz atvadīšanos no oligarha sevī, un sabiedrībā zināmi cilvēki nekautrējās rādīt priekšzīmi citiem, kā arī atzīties, ka ir savulaik sadarbojušies ar oligarhiem un to vairs nedarīs.

Pati Sipeniece, ignorējot oligarhus, atteikusies no Ventspils Jūras svētku vadīšanas, skaidrojot savu izvēli ar nevēlēšanos sadarboties ar Aivaru Lembergu. Lēmumu viņa uzskata par pareizu, vēl jo vairāk tāpēc, ka par spīti drosmīgajam paziņojumam viņa bez darba nepaliks.

"Man jau ir piedāvājumi vadīt pilsētas svētkus no vairākām citām Latvijas pilsētām. Piemēram, man zvanīja no Ludzas un teica: "Nāciet vadīt pilsētas svētkus pie mums, mūsu pilsētā oligarhu nav!" Ja man būs brīvs laiks, es noteikti piekritīšu aizbraukt uz Latgali," priecājas Sipeniece. Viņa uzskata, ka "oligarhu kapusvētki" ir tikai sākums pozitīvām pārmaiņām.

"Negribu nevienam norādīt, kas jādara, bet, piemēram, mans kolēģis Kārlis Anitens stāsta, ka citur pasaulē novērojis, ka aktieri nesāk izrādi, pirms zāli nav pametuši visi negodīgie politiķi. Varbūt arī Latvijā varētu sākt rīkoties līdzīgi?" prāto Sipeniece.

Trešdien pasākumā piedalījās un no oligarha sevī atvadījās arī citi Latvijā populāri cilvēki - dziedātāji Aija Andrejeva, Lauris Reiniks, Olga Rajecka un LieneCandy, rakstniece Dace Rukšāne, mūziķi Gustavo un Zuarrrgs, aktieris Juris Strenga un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!