Foto: Reuters/Scanpix
Slaveni cilvēki ne tikai guļ ar skaistām meitenēm un puskaili fotografējas žurnālos, bet arī saņem iespaidīgas naudas summas. Un tomēr daži no viņiem pamanās izšķiest savu bagātību un pat iekulties nopietnos parādos. Šajā sakarā eksperti apkopojuši sarakstu ar tām šovbiznesa zvaigznēm, kuras savas karjeras laikā ir pieteikušas maksātnespēju.

Deviņdesmitajos gados reperis MC Hammer popularitātes ziņā konkurēja ar Anglijas karalieni, un kā pierādījums tam bija viena ļoti populāra dziesma un bankas konts ar daudzām nullēm. Tomēr, kā ierasts nēģeru reperu vidē, viņam patika grandiozas ballītes, tāpēc nauda drīz vien izbeidzās, un ar 13 miljonu dolāru lielu parādu Āmurs 1996. gadā pasludināja sevi par bankrotējušu.

Arī dziedātājai Tonijai Brekstonai pēdējos gados nav klājies vieglāk - viņa šķīrās no vīra, jaunākajam dēlam tika diagnosticēts autisms, dziesmiņas tauta ir piemirsusi... 1998. gadā dziedātāja no bankrota izvairījās, pārdodama ievērojamu daļu savu īpašumu, tomēr pagājušajā gadā viņai nācās pieteikt maksātnespēju.

Bijušais pasaules labākais tenisists - zviedru meistars Bjorns Borgs - bija lielisks kortos, taču pagalam neveiksmīgs biznesā. Viņa kompānija Bjorn Borg Design Group bankrotēja 1989. gadā, un Borgam, lai segtu parādus, nācās pārdot savu māju. Līdz 1997. gadam parāds pārsniedza miljonu dolāru, tāpēc Borgs izlēma, ka dzīvot valstīt ar tik augstiem nodokļiem ir muļķīgi, un pārcēlās uz Monako.

Septiņdesmitajos gados amerikāņu aktieris Bērts Reinoldss bija bagāts kā Krēzs - viņam piederēja vairākas savrupmājas okeāna piekrastē, lidmašīnas un helikopteri, rančo Floridā un skaista jauna sieva. Taču laiki mainījās un ironiskā ūsaiņa tipāžs izgāja no modes. 1996. gadā aktieris pasludināja sevi par bankrotējušu, un vēl līdz šim pakāpeniski turpina dzēst 10 miljonu dolāru lielo kredītu.

Cits slavens ūsainis - grupu The Byrds un Crosby, Stills & Nash ģitārists un vokālists Deivids Krosbijs -astoņdesmito gadu vidū nolēma uzsākt solo karjeru, taču tā izrādījās tik neveiksmīga, ka mūziķis pieteica bankrotu. Lai izkultos no finanšu krīzes, viņam nācās pārdot lielāko daļu savu sacerēto dziesmu.

Šobrīd populārā šovu vadītāja Larija Kinga kontā ir vairāk nekā 50 miljoni dolāru, taču ne vienmēr lietas bija tik spīdošas. 1978. gadā Kinga darījumu partneris apsūdzēja viņu kopējās naudas zagšanā, bet Kings uzreiz pasteidzās izsludināt bankrotu. Kur radās vairāku miljonu iztrūkums, nav noskaidrots vēl līdz šim.

Arī aktrisei Kimai Beisindžerei vienmēr paticis dzīvot vērienīgi - 1989. gadā savā dzimtajā Džordžijas štatā viņa par 20 miljoniem nopirka nelielu pilsētiņu Braseltonu. Taču 1993. gadā aktrisei nācās izsludināt bankrotu, jo ar tiesas lēmumu viņai bija jāsamaksā astoņi miljoni par atteikšanos filmēties, viņasprāt, pārāk erotiskajā filmā Boxing Helena.

Arī leģendārajam kantri mūziķim Villijam Nelsonam patika justies bagātam - piemēram, savas grupas bundziniekam viņš maksāja tik lielu algu, ka tas iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē apmaksātākais bundzinieks. Taču Nelsons nemaksāja no savas kabatas, un 1990. gadā viņa parādi sasniedza 17 miljonus. Līdz ar to labākais risinājums bija pieteikt bankrotu.

Slavenais bokseris Maiks Taisons neiedomājamas naudas summas tērēja, lai uzturētu savas mīļākās. Ilgi gan tas viņam neizdevās, tāpēc 2003. gadā par bankrotējušu tika pasludināts gan viņš, gan viņa kompānija Mike Tyson Enterprises. Tiesa, "Dzelzs Maiks" ātri atkopās, spēja turpināt savu sportista karjeru un pat sāka filmēties kino.

Savukārt "oskarotais" aktieris Nikolass Keidžs kļuva par klasisku šī brīža finanšu krīzes upuri - viņš bija izlēmis, ka labākais ieguldījums ir nekustamais īpašums, tāpēc sāka iepirkt ekskluzīvas mājas. Kad viņa parāds 2009. gadā sasniedza deviņus miljonus, bet mājām pircēju nebija, Keidžs izsludināja bankrotu. Vēl tagad liela daļa honorāru jāatdod parādu dzēšanai.

Tāpat starp šovbiznesa zvaigznēm, kurām nācies pieteikt maksātnespēju, minami mūziķi Sindija Lopere, Latoija Džeksone, aktieri Rendijs Kveids, Lorēna Brako, Dons Džonsons, Tia Karrere, Ža Ža Gabora, režisors Frensiss Fords Kopola un daudzi citi. Savukārt viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Donalds Tramps pamanījies bankrotēt par trīsreiz - 1992., 1994. un 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!