Foto: LETA

Būvuzņēmējs Valdis Kalnozols (attēlā) ir viens no pelnošākajiem Latvijas biznesmeņiem. Kā izrādās, miljonāra sasniegumu pamatā ir dzelžaina ticība saviem spēkiem, ko Kalnozols iesaka nezaudēt ikvienam, kurš sev tuvā jomā vēlas gūt panākumus.

"Kad tirgus ir stāvošs vai lejupslīdošs, tad biznesa uzsākšanai ir nepieciešams tam brīdim ļoti unikāls produkts, ko attīstīt tālāk. Savukārt uz doto brīdi uzņēmējdarbības uzsākšanai Latvijā ir krietni labvēlīgāka vide, jo ekonomika lēnām atgūstas pēc krīzes, un attiecīgi ir piemērots laiks, lai kopā ar Latviju lēnā garā attīstītu arī savu uzņēmumu.

Arī pats savu biznesu izveidoju līdzīgi, laikā, kad pēc Gorbačova perestroikas iniciatīvas tika veidoti kooperatīvi. Tad nu nesteidzoties, bet neatlaidīgi, reizē ar visu valsti attīstīju arī savu biznesu," sarunā ar DELFI Izklaide atklāj Kalnozols.

Tāpat miljonārs labprāt dalās profesionālajā pieredzē, minot ieteikumus, kuru ievērošana atvieglo pirmos soļus uzņēmējdarbībā.

"Lai kaut kas vispār izdotos, uzņēmējdarbībā, tāpat kā citās jomās, pirmkārt, jau ir jātic pašam sev un jābūt pārliecinātam par to, ko dari. Par uzsākto lietu ir jādeg un, strādājot pie tās attīstīšanas, darbā jāiegulda arī sava sirds.

Noteikti jāatrod sava unikālā pieeja, jo, ja darīsi kā visi citi, tad arī sanāks kā visiem citiem. Te jāatceras, ka tikai tie gūst panākumus, kuri visu detalizēti izplāno, tomēr ieceres lielākoties realizē, nepieturoties pie plāniem, bet gan vadoties pēc savas intuīcijas un mirkļa iedvesmas.

Lielākā jauno uzņēmēju kļūda ir ātru panākumu gaidīšana, jo reāli darba augļi jūtami vien septītajā līdz desmitajā darbības gadā. Tāpat nedrīkst paļauties uz citu teikto - ja visi saka, ka ideja nestrādās, tad tas vien jau nozīmē, ka tā strādās.

Protams, uzņēmējam jābūt arī prasmīgam pedagogam, kurš veido savu komandu, tai uzticoties, tomēr reizē arī pārbauda to. Kā arī mērķa sasniegšanā jābūt neatlaidīgam, jo grūtības jau pastāvēs vienmēr," pārliecināti nosaka Kalnozols.

Tāpat miljonārs uzsver arī spēju notikumus plānot vairākus soļus uz priekšu, jo jaunie uzņēmēji, sajūtot pirmo "naudas garšu", bieži vien zaudējot racionalitāti.

"Kā zināms, Dievs sargā tos, kuri sargā sevi paši. Tādēļ arī tad, kad jau redzami pirmie panākumi, nedrīkst atslābt. Lai attīstītu un veiksmīgi vadītu dibināto uzņēmumu, vispirms iesaku pievilkt jostu, kā arī neaizmirst, ka nauda ir nemitīgi jāskaita.

Arī tad, ja gadās bankrotēt, pēc kritiena ir jāspēj piecelties, jo kļūdas bagātina pieredzi, un ne velti ir teiciens "pirmie kucēni jāslīcina". Šādos gadījumos noderīga arī ir rezerves variantu izplānošana, jo tie paver atkāpšanās ceļu. Uzskatu, ka ne pie kādām grūtībām nedrīkst saļimt, un galu galā jāatceras, ka dots tiek tam, kurš klauvē," skaidro uzņēmējs.

Arī pats Kalnozols, uzsākot savu ceļu pretim labklājībai, pieļāvis ne vienu vien kļūdu, tomēr nu uzņēmējs uz pagātnes notikumiem, kas reiz šķituši pat liktenīgi, noraugās vien ar mierīgu smaidu.

"Sava darba augļus sajutu vien pēc vairākiem gadiem. Protams, ir piedzīvoti arī patiesi smagi brīži, pieņemot kļūdainus lēmumus, tomēr viss, kas mūs nenogalina, padara stiprākus.

Lai dzīvē gūtu panākumus, ikvienā jomā ir jāiepazīst cilvēki sev apkārt un jāatceras, ka nevis panākumi ir galvenais, bet gan iespēja iemācīties ko jaunu. Patiesībā jau visa sāls ir vien prasmē dzīvot ar liegu smaidu sejā, baudot notikumus un dzīves pagriezienus.

Un galvenais ir neaizmirst savā dvēselē ik dienas pateikties Dievam par unikālo iespēju būt cilvēkam un dzīvot uz šīs zemeslodes," nosaka būvuzņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!