Foto: F64

Šobrīd 33 gadus vecais dziedātājs Lauris Reiniks (attēlā) laika gaitā lepojies ar visdažādākajām matu sasukām, bet nu, gadiem ejot, reiz tik biezā galvas rota krietni sarukusi. Dziedātāja vizuālā tēla pārmaiņas novērojis arī slavenību frizieris Pērs Bogomazovs, skumji secinot, ka plikgalvība diemžēl nav ārstējama.

"Arī savā praksē esmu centies palīdzēt dažiem puišiem ar šo problēmu, izmēģinot dažādus ārstēšanas veidus, bet nekas diemžēl nav līdzējis. Tā ir ģenētiska iedzimtība, un vienīgais veids, kā ar to var cīnīties, ir matu pārstādīšana, ko veic, noņemot ādas sloksni no pakauša daļas, ko pēc tam aizšuj ciet, un iestādot jaunus matu sīpoliņus.

Tas ir vienīgais gadījums manā pieredzē, kas ir bijis ar reāliem panākumiem. Vēl ir ieteicams galvas ādu masēt, stimulējot asinsriti, bet izreklamētie šampūni vai brīnumziedes gan rezultātus nedos," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Pērs.

Tāpat frizieris atklāj vēl kādu netradicionālu matu audzēšanas metodi, kas gan arīdzan zināma vien mīta līmenī.

"Vēl esmu dzirdējis ieteikumu divu gadu garumā lietot prostatas funkcijas stimulējošas zāles, katru dienu iedzerot piekto daļu no paredzētās devas. Šo metodi izmēģināja arī kāds no maniem klientiem. Sākumā it kā likās, ka parādās neliela pūciņa, bet beigu beigās jēgas no šīm zālēm tomēr nebija," mītu kliedē Pērs.

Frizieris piekrīt, ka matu un galvas ādas stāvokli ietekmē stress, kas varētu būt vainojams arī Reinika matu zaudēšanā, tomēr uzsver, ka tā ietekmē mati kļūst plānāki, nevis izkrīt pavisam.

"Ierosinājums matu izkrišanai ir ģenētisks - ja pa mātes līniju vīriešiem ir bijusi plikgalvība, tad arī dēlam tā būs, bet, ja problēmas ar matiem bijušas vīriešiem tēva līnijā, iespējams, ka dēlam tomēr ar to nebūs jāsastopas.

Tāpat plikpaurības cēlonis var būt arī vīrišķo hormonu pārsvars organismā, kā ietekmē mati pazūd no galvas, bet pastiprināti aug uz citām ķermeņa daļām," atklāj Pērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!