Foto: AFI

Kriminālprocess par grupas Putnu balle un partijas LPP/LC biedra kandidāta Valtera Frīdenberga izteikumiem par finanšu sistēmu ierosināts pēc konkrētas bankas iesnieguma, norāda premjers Ivars Godmanis (LLP/LC).

Viņš intervijā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja, ka pēc gadījuma Jelgavā, kur Frīdenbergs koncerta laikā, pēc viņa vārdiem, pajokojis par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli, saņemts konkrētas bankas iesniegums, jo pēc šī notikuma pieaugusi noguldījumu aizplūšana.

Premjers arī pavēstīja, ka esot zināmi mediju pārstāvji, kas izsūta īsziņas. "Nav īsti skaidrs, vai tiešām cilvēki nesaprot, kādas ir sekas," premjers pauda, norādot, ka likumā ir paredzētas sankcijas par šādiem gadījumiem.

Godmanis arī uzsvēra, ka baumas par finanšu sistēmu, tostarp lata devalvāciju un Swedbank nestabilitāti, bijušas ar "zināmu frekvenci".

Savukārt, runājot par Ventspils augstskolas pasniedzēju Dmitriju Smirnovu, kuru aizturēja saistībā ar vietējā laikraksta Ventas Balss ekspertu diskusijā pausto viedokli un prognozēm par Latvijas ekonomikas attīstību, banku un kreditēšanas sistēmas nākotni, Godmanis uzsvēra: "Diskutēt var, bet, ja diskusijā parādās absolūti norādījumi, kā darīt.. Ir liela starpība, vai to dara publiski vai personīgi."

Arī šis kriminālprocess ierosināts pēc kāda iesnieguma.

Pagājušajā nedēļā Drošības policija pratināja Frīdenbergu, kurš koncertā paudis joku - ja nu kāds grib skriet un ņemt ārā naudu no bankām, tad vismaz lai sagaida koncerta beigas.

"Visi zina, kāda ir situācija valstī, tur nav man nekas jāsaka, tur nav jāsaka Ministru prezidentam, nav jāsaka sētniecei. Visiem ir skaidrs, kas notiek un kas nenotiek. Vienkārši es to apspēlēju ar mūsu nākamo gabalu, kuru sauc "Es eju tālāk". Tātad kaut kas nepatika tajā, ko es pajokoju. Cik es runāju ar cilvēkiem no zāles, viņi to bija sapratuši kā joku, bet acīmredzot ir cilvēki, kas jokus nesaprot," teica mūziķis.

Viņš to uzskata par cenzūru.

Mūziķis "gandrīz vai ir pārliecināts", ka savā jokā pieminējis Parex banku, jo koncerts notika tajā nedēļā, kad sākās peripetijas ap šo banku un vēl nebija skaidrs, vai valsts tai palīdzēs. To, vai jokā minēta arī Latvijas Krājbanka, mūziķis īsti neatceroties, tā arī viņš paskaidrojis Drošības policijā.

Savukārt vēl viens kriminālprocess sākts pret Smirnovu, kuru aizturēja saistībā ar vietējā laikraksta Ventas Balss ekspertu diskusijā pausto viedokli un prognozēm par Latvijas ekonomikas attīstību, banku un kreditēšanas sistēmas nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!