Foto: Toms Antons

Latviešu dziedātāja Laima Vaikule, kura gadu desmitus baudījusi slavu bijušās PSRS republikās, publiski paudusi savu nostāju saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, atbalstot ukraiņus. Sarunā ar "Delfi" viņa pauda: grūti iedomāties, ka varētu būt arī citādāk.

Laima Vaikule 31. jūlijā sniegusi koncertu Lietuvas kūrortpilsētā Palangā, un tur kopā ar mūziķi Jāni Stībeli uz skatuves uznesa Ukrainas karogu. Tādējādi māksliniece beidzot paudusi konkrētu viedokli, kurā pusē šajā brutālajā karā nostājusies viņa.

Iepriekš Vaikule publiski nenostājās nevienā no karojošajām pusēm. 28. februārī videouzrunā no ASV, kur viņa ilgāku laiku uzturējās, Vaikule lūdza "apstāties" un sacīja "nē karam, nē nāvēm", tomēr tiešā tekstā nenosodot Krievijas iebrukumu Ukrainā. Tas daudzos viņas fanos radīja neatbildētus jautājumus.

Dziedātāja otrdien telefonsarunā ar portālu "Delfi" skaidroja, ka viennozīmīgi ir Ukrainas pusē: "Kā gan varētu būt citādāk? Ko citu no manis varēja gaidīt? Tas taču ir pats par sevi saprotams! Mēs dzīvojam Latvijā, esmu Latvijas pilsone, mūsu politika un nostāja ir skaidra," saka Vaikule.

Kara sākumā viņai neesot gribējies teikt tos pašus vārdus, ko visi: "Ar to, ko es pateicu [tajā video], bija skaidrs viss. Ja negribētu neko komentēt, es vispār klusētu. Man šķiet, ka Latvijā nav tādu cilvēku, kas būtu par karu," viņa piemetina.

"Mēs te skatāmies uz zilām debesīm, bet Ukrainā laiž raķetes, nogalinot visu," emocionāli pauž Vaikule, kura pārdzīvo gan par bērnu, gan pieaugušo, gan dzīvnieku, putnu un kukaiņu nāvēm kara plosītajā valstī.

Uz "Delfi" jautājumu, vai māksliniece pieļauj iespējamību jebkad atkal uzstāties Krievijā, Vaikule saka: "Pagaidām nē. Pat nezinu, kā tas emocionāli var notikt! Bet negribu, lai cilvēki naidojas," uzskata dziedātāja un piebilst, ka šobrīd visā Baltijā vajadzētu būt vienotām, nevis sašķeltām tautām.

"Tu esi Latvijas pilsonis un nav svarīgi, kāda ir tava nacionalitāte. Mums visiem vajag būt kopā pret karu, pret tiem, kas izraisīja karu," viņa uzskata. Viņasprāt, pēc kara mēs vēl uzzināsim daudz informācijas, kuru nezinām patlaban, taču cilvēciski dziedātāja ir kategoriski pret karu. Vaikule pati katru dienu mostas un iet gulēt ar ziņām par notiekošo Ukrainā.

Vaikule arīdzan saprot, kāda veida raksti tagad, pēc viņas nostājas paušanas, būs lasāmi Krievijas medijos. "O, man bruks virsū," māksliniece gatavojas negāciju šaltij.

Savukārt Jānis Stībelis portālam "Delfi" sacīja, ka atbalstu Ukrainai paudis vairākkārt. "Man tā [Ukrainas karoga iznešana uz skatuves] šķiet vispārpieņemta norma, īpaši tāpēc, ka deju kolektīvs, ar kuru kopā uzstājāmies, bija no Ukrainas," skaidro mūziķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!