Foto: DELFI

Karstasinīgais itāļu dziedātājs Roberto Meloni (attēlā), kurš jau vairākus gadus darbojas Latvijas šovbiznesā, kā izrādās, ir liels grāmatu cienītājs. Viņš lasa itāļu un pat lietuviešu valodā, taču nevienu latviešu autora darbu nav izlasījis.

"Lai gan protu runāt un rakstīt latviešu valodā, nevienu grāmatu šajā mēlē nav sanācis izlasīt. Latvieši paši ir kā grāmatas, tādēļ priekšroku dodu sarunām ar šīs zemes cilvēkiem," sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta mūzikas sfēras darbonis.

Roberto iecienījis vēsturiskos romānus. Īpaši viņam patīk itāliešu rakstnieka un filozofa Umberto Eko daiļrade.

"Skolas laikā man bija jāizlasa Umberto Eko vēsturiskais romāns Rozes vārds. Pirms četriem gadiem šo grāmatu atkal izlasīju. Man ļoti patīk šis romāns. Stāsts ir par XIV gadsimtu un tā laika notikumiem, par baznīcu un tās netīrajām aizkulisēm.

Lasot Rozes vārdu, biju pārsteigts, cik ļoti aktuālas arī mūsdienās joprojām ir šīs pašas problēmas. Laiki mainās, taču cilvēks ne," saka Meloni.

No vēsturiskajiem romāniem dziedātājam ļoti spilgti atmiņā palicis arī franču rakstnieka Stendāla darbs Sarkanais un melnais, kura sižeta pamatā ir patiesi notikumi. Roberto ļoti paticis stils, kādā autors stāstu pasniedzis un visu aprakstījis.

Savukārt grāmata, kura Meloni uzmundrina skumjos brīžos, ir Antuāna de Sent-Ekziperī pasaka Mazais princis.

"Man ļoti patīk, ka šajā pasakā ir tik dziļa jēga. Svarīgākais secinājums, ko man šis stāsts ir sniedzis - visu būtisko var redzēt ar sirdi, nevis acīm. Atceros, ka Princis ceļoja uz dažādām planētām. Būtnes, ko viņš tur sastapa, atspoguļo sabiedrību jebkurā gadsimtā.

Atziņas, kuras no šīs grāmatas esmu guvis, daudz man devušas. Tās ikdienā izmantoju kā ieteikumus un citātus. Arī šo pasaku esmu pārlasījis vairākas reizes. Interesanti, ka citātus, kurus esmu pasvītrojis, katru reizi izprotu citādāk," stāsta mūziķis.

Viens no Meloni iemīļotākajiem autoriem ir britu rakstnieks Kens Folets, kurš sarakstījis visā pasaulē iemīļoto romānu Zemes pīlāri.

"Esmu izlasījis visus Foleta darbus. Grāmatas ir ļoti biezas, taču man patīk, kā šis autors aprakstījis vietu un laiku - viņš ir sīkumains un atstāsta katru detaļu. Tas palīdz labāk iztēloties darbības vietu," savās pārdomās dalās Roberto.

Kā stāsta dziedātājs, viņš šobrīd lasa kādu grāmatu lietuviešu valodā. Viņam patīk mācīties valodas, un lasīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā to darīt.

"Ikdienā nesanāk lasīšanai atvēlēt tik daudz laika, cik gribētos, bet esmu radis tam risinājumu - grāmatas lasu planšetē, kad esmu ceļā vai tālākā pārbraucienā," noslēgumā saka mūziķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!