Foto: LETA

Rudens ir īpašs izaicinājums modīgajai Latvijas sabiedrības daļai – gribas saglabāt sirdī vasaru, tajā pašā laikā pasargājot sevi no rudens drēgnuma, bet tam visam pa vidu vēl jāizskatās moderni.
Lai DELFI Izklaide lasītāji neapjuktu aizejošo tendenču un jauno rudens vēsmu virpulī un izskatītos eleganti arī oktobra lietavās, modes eksperts Jaroslavs Barišņikovs nosauc stila kļūdas, kuras šoruden var sabojāt pat vispārdomātāko koptēlu.

Lētie gumijnieki uz papēžiem. Gumijnieku piedāvājums Latvijas veikalos pēdējos gados ir tik plašs, ka pašmāju modes dāmai varētu likties, ka nekas cits rudenim arī nav vajadzīgs - uzvelc gumijnieku uz papēdīša un laid uz balli ar sausām kājām.

Kā uzsver Jaroslavs, augstpapēžu gumijnieki ir vienkāršākais veids, kā rudenī izskatīties lēti un nemoderni. "Esmu redzējis tikai pāris meitenes, kurām sanācis šādus gumijniekus uzvilkt tā, lai izskatās labi.

Otra sliktākā izvēle gumijnieku ziņā - puscaurspīdīgas galošas ar puķītēm," šausminās Jaroslavs, atzīmējot, ka īpaši baiss paskats rodas, kad šādi gumijas izstrādājumi ir par platu un ļurkājas.

Nepareiza garuma bikses. "Sievietes, pēc vasaras novelkot šortus, bieži izvēlas kapri bikses, kuras beidzas kaut kur starp celi un potīti. Vistrakākajā variantā šīs bikses tiek kombinētas ar zābakiem līdz potītei. Tas viss pamatīgi izkropļo augumu.

Es vispār neiesaku izvēlēties šādas pusgarās bikses meitenēm, kuru augums ir īsāks par 174 centimetriem. Arī tad ir rūpīgi jāpiedomā par bikšu optimālo garumu un jāizvēlas atbilstoši apavi. Pie šādām biksēm klāt iet loferi vai krosenes," skaidro modes eksperts.

Bailes no krāsainiem apaviem. Sen jau pagājis laiks, kad rudens apavu krāsa bija jāizvēlas starp melno un brūno. Jaroslavs iesaka - ja ar visu koptēlu bail eksperimentēt, vismaz apavu ziņā atļaujies būt radošs.

"Man prieks, ka ielās redzu arvien vairāk krāsainus apavus. Īpaši aktuāli šoruden dažādu krāsu sporta apavi," ideju iesaka Jaroslavs.

Mākslīgās kažokādas vestīte. Lai gan masu produkcijas apģērbu veikalu plauktos šoruden atkal gozējas mākslīgās kažokādas vestītes, Jaroslavs iesaka - lai viņas tur arī paliek. "Latvijas klimatā šādu vestīti ir grūti valkāt.

Ja vestei gadās nedaudz samirkt, tā izskatās kā uz auguma uzkarināts beigts kaķis," brīdina eksperts. Ja nu ļoti gribas un var atļauties dabīgās kažokādas vesti, to arī nevajadzētu novazāt ikdienā, bet gan pataupīt reizēm, kad gribas sajusties īpaši.

Cīņa ar lietussargu. Jaroslavs spriež, ka Latvijas rudenim, kad lietus mijas ar vēja brāzmām, lietussargs nebūs labākais risinājums. "Kāpēc cīnīties ar lietussargu - pat visdārgākie nereti neiztur vēju. Tā vietā iesaku izvēlēties stilīgu galvassegu, kādas šoruden ir pieejamas plašā izvēlē.

Aktuālas dažādas fedoras, ādas keponi, cepures ar metāliskām detaļām, stilīgiem uzšuvumiem, ķēdēm. Cepure pasargās galvu un seju no lietus, un nebūs jāizskatās muļķīgi, cīnoties ar lietussargu," perfektu risinājumu iesaka stila eksperts.

Garie vasaras svārki. "Esmu novērojis, ka ir meitenes, kuras vasarā aktuālos maxi svārkus vai kleitas turpina valkāt arī rudenī, apakšā pavelkot zeķubikses. Šīm meitenēm man gan ir draudzīgs ieteikums - nolieciet svārkus un kleitas skapī un pataupiet nākamai vasarai!

Šobrīd veikali ir pārpildīti ar stilīgiem un sievišķīgiem midi svārkiem, kas būs lieliska izvēle rudenim, ja gribas turpināt staigāt svārkos," alternatīvu sievišķīgajām iesaka Jaroslavs.

Džinsu izmešana. Kā atklāj modes tendenču pārzinātājs, šosezon atkal topā būs džinss. Drīz vien veikalu plauktos atkal gozēsies šī materiāla jakas, krekli un citi džinsa izstrādājumi. Tā kā džinsam ir tendence ik pēc pāris gadiem ar jaunu sparu atgriezties modes apritē, Jaroslavs iesaka reizi par visām reizēm likt aiz auss vienkāršu patiesību - nevajag izmest labus džinsa apģērbus tikai tāpēc, ka tie šķiet zaudējuši aktualitāti.

"Ja tev vai tavai mammai ir saglabājusies forša Levis džinsa jaka, šoruden velc to laukā! Kvalitatīva džinsa izstrādājumus nevajag izmest, un tas attiecas ne tikai uz šo rudeni," tā Jaroslavs.

Nepiemērotas zeķubikses. Atsākoties zeķubikšu sezonai, rūpīgi jāpiedomā par šī aksesuāra izvēli. "Jāizvairās no zeķubiksēm ar faktūru un spīdumu. Vislabākais variants - vienkāršas, matētas zeķubikses.

Uzmanīgi jāizvēlas arī tonis. Piemēram, tā sauktais mokas tonis uz gaišas miesas veido tādu rižu krāsu. Ja tā saģērbjas, citi var padomāt, ka tev ir hepatīts.

Jāatturas arī no adītām zeķubiksēm. Nesaprotu, kāpēc tādas vispār vēl pārdod. Īpaši gaišā krāsā - tās uzreiz padara kāju apjomīgāku.

Esmu novērojis, ka latviešu sievietes labprāt izvēlas spilgtas zeķubikses un pieskaņo tām somu, kurpes un citas detaļas. Šādu tēlu ir ļoti jāprot iznest, jāuzmanās, lai, izvēloties krāsainās zeķubikses, neizskatītos pēc klauna," brīdina eksperts.

Džinsi ar caurumiem. Vasarā aktuālos džinsus ar izplēstajiem caurumiem Jaroslavs iesaka noglabāt skapī nākamajai vasarai. "Rudenī un ziemā derēs vienkāršāki džinsi, aktuāls izmazgājums efekts.

Un nevajag zem džinsiem vilkt zeķubikses," iesaka Jaroslavs, kā īpaši ērmotu tendenci minot zeķubikšu valkāšanu zem saplēstajiem džinsiem.

Nepareizās zeķes. Zeķu izvēle allaž bijis sāpīgs jautājums, ja runa ir par puišu modi, un šoruden zeķes ir teju vai uzmanības centrā. "Izvēroties vīriešu klasiku - bikšu garums līdz potītei, ir divi varianti zeķēm.

Pirmais ir spilgtas un krāsainas zeķes ar smieklīgām uzdrukām, kas īpaši piesaista uzmanību. Vai arī otrs variants - īsās zeķes, kas nav redzamas," puišus instruē tendenču pārzinātājs.

Nekopti apavi. Rudens mainīgajos laika apstākļos apavu kopšanai jāpievērš īpaša uzmanība. Visieturētāko koptēlu var sabojāt dubļiem notašķīti, lietavās izmirkuši apavi.

"Jāatceras, ka viss, kas rudenī krīt no gaisa, nosēžas uz apaviem. Apavi jākopj atbilstoši laika apstākļiem, tikai tad tie izskatīsies labi," modes mīļotājiem atgādina Jaroslavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!