Foto: LETA

Arī Latvijā pludmales sezona ir oficiāli atklāta. Lai laiskojoties vietējās pludmalēs, nenāktos vērot nepatīkamas ainas, talkā nāk modes eksperts Jaroslavs Barišņikovs. Viņš DELFI Izklaides lasītājiem atklāj desmit rupjas stila un uzvedības kļūdas, kuras nedrīkst pieļaut pludmalē, lai visi sauļojoties justos patīkami.

Iesauļotas dīvainas formas. "Šovasar pludmalē redzu ļoti daudz meiteņu, kuras, saskatījušās internetā visādas bildes, iegādājušās neparastas formas peldkostīmus ar dažādiem caurumiem un izgriezumiem.

Ja grib uzvilkt šādu peldkostīmu, jāatceras sasmērēties ar pretiedeguma krēmu. Pretējā gadījumā uz ādas tiks iesauļotas jocīgas formas, ar kurām nāksies sadzīvot visas vasaras garumā," sievietes nesauļoties netradicionālos peldkostīmos aicina Jaroslavs.

Izbalējis, izļurkāts peldkostīms. "Pludmalē joprojām nākas sastapt meitenes, kuras tērpušās tādos peldkostīmos, kas šķiet izvilkti no omīšu skapjiem - audums ir izbalējis un izļurkāts.

Mūsdienās jauns peldkostīms vairs nav lieta, ko var atļauties tikai retais. Cenas veikalos variē no ļoti zemām līdz pavisam augstām. Atļauties jaunu peldkostīmu, ja vecais izbalējis vai izļurkājies, var atļauties ikviens," uzsver eksperts.

Platformenes pludmalē. "Nesaprotu meitenes, kuras uz pludmali nāk ar platformas kurpēm. Platformenes un peldkostīms pieļaujami kādā privātā ballītē pie baseina, bet pludmalei tas absolūti neder.

Uz pludmali jāvelk kurpes ar zemo zoli, nekādu papēžu vai platformu," uzsver stila eksperts.

Ultra īsie vīriešu šortiņi. "Ir forši, ja vīrietim ir kopts ķermenis, bet, lai to izrādītu, nav uzreiz jāvelk ultra īsi šortiņi. Šāda tendence parādījusies starp vīriešiem mūsu pludmalēs, un es to noteikti neatbalstu.

Īsi un skaidri - ultra īsi šortiņi vīriešiem izskatās vulgāri,"  izrādīt trenētos augumus citādi aicina Jaroslavs.

Neskūtas paduses un spalvainas muguras. "Ir tāda vīriešu suga ar tā saukto "papuka ķermeni", kuri pludmalē jūtas ērti izgāztu punci, neskūtām padusēm un spalvainām mugurām.

Taču tiem, kuri apmeklē publiskās pludmales, uz visiem laikiem jāatceras - pludmale ir publiska vieta, un jādomā par to, lai arī citiem nebūtu nepatīkami uz tevi skatīties.

Iesaku visiem vīriešiem nebaidīties vismaz vasarā aiziet uz vaksāciju. Jā, vienu sekundi ir sāpīgi, taču efekts saglabājas trīs nedēļas. Un arī sajūta bez spalvām karstumā ir labāka, turklāt liekā apmatojuma likvidēšana palīdz arī mazāk smirdēt," vīriešus iedrošina Jaroslavs.

Neona peldbikses. "Ir džeki, kuriem patīk peldšorti neona krāsās. Man personīgi tas nepatīk, un tas nav arī nekas aktuāls. Neiesaku džekiem peldšortus neona krāsās, tas izskatās nedaudz smieklīgi," padomu dod zinātājs.

Iesauļotas kurpes. Atpūšoties pludmalē, cilvēki mēdz īpaši piedomāt pie tā, lai neiesauļotos peldkostīma lencītes vai kādas rotas, taču aizmirst svarīgu lietu - neiesauļot kurpju kontūras. Tā kā pēdu virspuse sauļojas arī ceļā uz pludmali, Jaroslavs iesaka sauļošanās sezonā valkāt vienkāršas iešļūcenes bez liekām detaļām.

"Ja uz pludmali nāk ar platformenēm, uzvelkot vakara kurpes, skats būs visai nelāgs - kurpes atklās pavisam baltu miesa," brīdina eksperts.

Pārsauļots ķermenis. Eksperts uzsver - dodoties uz pludmali iegūt iedegumu, nedrīkst aizmirst par saules aizsargkrēmu. Lai pasargātu seju no stipras saules, dāmām noderēs cepure, kas būs gan elegants pludmales aksesuārs, gan liecinās par to, ka sieviete rūpējas par sevi un savu veselību.

Savukārt pārsauļota, sarkana āda nudien nav modē. "Jāatceras, ka regulāri pārsauļojoties, var tikt pie melanomas, kā arī ātrāk rodas krunkas. Vienmēr jālieto atbilstoša sauļošanās kosmētika, jārūpējas par savu ādu," uzsver Jaroslavs.

Apakšveļa peldkostīma vietā. Īpaši starp vīriešiem Latvijas pludmalēs vērojama tendence - speciālu peldbikšu vietā tiek vilktas parastas apakšbikses. Lai cik smalkas arī būtu apenes, to izrādīšana pludmalē neliecina par labu gaumi.

"Apenēs sauļoties pieļaujams vien tad, ja esi pamestā pludmalē, savu draugu kompānijā, bet aizmirsies paņemt peldbikses. Taču kūrortpilsētās kā Liepāja, Ventspils, Jūrmala un citās publiskās pludmalēs ir jāpiedomā pie vizuālā tēla.

Pašam varbūt vienalga, taču jāpiedomā arī pie tā, lai apkārtējie nejūtas neērti," jaunās Calvin Klein apakšbikses pataupīt guļamistabai iesaka Jaroslavs.

Pliki, nepieskatīti bērni. Pludmalēs nereti vērojama ainiņa - kamēr māmiņa savā smalkajā peldkostīmā bauda sauli, bērnelis nepieskatīts un pliku dupšeli skraida pa pludmali.

Jaroslavs uzsver - bērniem jau no mazām dienām jāmāca, kā uzvesties pludmalē, un tas attiecas arī uz apģērbu - mazulītis tikai priecāsies par krāsainām peldbiksītēm. 

"Pamestās pludmalēs vēl pieļaujama bērnu skraidīšana plikiem, bet, ja runājam par publiskajām pludmalēm, vecākie jāizglīto sīkie par pludmales kultūru jau no mazotnes," uzskata eksperts.

Uz pludmali ar pārtikas kulīti. "Ir nepieņemami ierasties uz pludmali kā uz pikniku - ar pārtikas maisiem. Izklāt pledus un vienkārši norīties. Vēl trakāk, ja turpat uz vietas cep šašliku.

Diemžēl ir kompānijas, kuras joprojām tā dara - ierodas pludmalē, apsēžas un uzreiz sāk rīt. Tas ir pilnīgi nepieņemami pludmalei," uzsver Jaroslavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!