Foto: Privātais arhīvs
Jaunā koronavīrusa pandēmija un ārkārtējā situācija valstī būtiski ietekmējusi tūrisma nozares uzņēmumus, kas palikuši praktiski bez ieņēmumiem. Grūtajā laikā smagu lēmumu ir nācies pieņemt arī "Hotel Roma" vadītājai Lindai Mūrniecei.

"Viesnīca ir slēgta jau dažas nedēļas. Pateicoties tam, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) neiedeva mums valsts atbalstu, šodien pa vienam palaižu darbiniekus uz bezdarbniekiem. Jo tas ir vairāk, nekā cerēt uz kaut ko. Mēs varam pārsūdzēt VID lēmumu mēneša laikā, bet no kā tikmēr iztiks mani darbinieki? Neatceros tik skumju dienu..." sarunā ar "Delfi Izklaidi" atzīst Mūrniece.

"Visi turējāmies kopā un cerējām. Bet ir tā, kā ir. Pārlaidīsim šo laiku, un, kad viss atsāksies, atkal mēģināsim kaut ko atjaunot, kas gan būs ļoti grūti," optimismu mēģina nezaudēt uzņēmēja, skumji atzīstot - pat kārtīgas atvadas no darbiniekiem nav iespējamas, jo liegta tikšanās.

"Mēs kopā esam varējuši daudz. Mēs esam kopā uzveikuši visu, un šķita, ka tā vienmēr būs, jo mūsos ir spēks. Mēs zinājām, ka varam paļauties viens uz otru, un es zināju, ka man ir mana otrā ģimene. Kolektīvs, kādu jebkurš vadītājs var vēlēties. Uzticams, godīgs, profesionāls, saliedēts kolektīvs.

Mēs kopā strādājām, mēs kopā priecājāmies, mēs kopā cīnījāmies. Un – jā – turējāmies līdz pēdējam. Kamēr laikam es padevos...

Nav vārdu aprakstīt manu šodienas sajūtu, kad saprotu, ka viens posms mums kopā ir beidzies un jūs pa vienam aizejat... neatceros tik lielu skumju un izmisuma sajūtu...Bet mums ir bijušas skaistas un piepildītas dienas, kuras palīdzēs tikt pāri šim laikam. Un ticu – ka mēs atkal darīsim lielas lietas kopā...Es ļoti lepojos ar katru no jums un no visas sirds mīlu," emocionālus atvadu vārdus savai komandai publicējusi viesnīcas vadītāja.

Šonedēļ Mūrniece savā "Facebook" profilā jau bija dalījusies pārdomās par Valsts ieņēmumu dienesta atteikumu piešķirt viesnīcas darbiniekiem dīkstāves pabalstu – tas noticis nodokļu parādu dēļ.

"Uzminiet, vai mani darbinieki un uzņēmums saņems valsts atbalstu? Nē, protams. Kas nozīmē uzņēmuma likvidāciju ar visu no tā izrietošajām sekām. Kas nozīmē papildus 55 bezdarbniekus, ko valsts uzturēs ilgāk, nekā maksātu pabalstu. Kas nozīmē, ka uzņēmums neatsāks darbību un viens liels nodokļu maksātājs valstij būs zudis.

Viesnīcu biznesam ir sezonāls raksturs, un katru gadu martā viesnīcai ir parāds. Jo janvārī un februārī viesi nebrauc, nauda kontā neienāk un mēs “noēdam” vasarā sapelnīto," situāciju bija skaidrojusi Mūrniece.

"Katru gadu valstij esam nomaksājuši nodokļos simtiem tūkstošu eiro, pagājušajā gadā nomaksātais darba devēja nodoklis vien bija 354 000 eur... Jā, uz martu mums ir nodokļu parāds – 32 000, jo martā mēs to plānojām nomaksāt, par ko VID iesniedzām pieteikumu jau februārī, pirms visa šī... Pēc šī VID mūs pieskaitīja negodprātīgajiem? Nevis izvērtēja daudzu gadu vēsturi?" savu sarūgtinājumu neslēpa uzņēmēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!