Foto: Publicitātes foto

Jaunu zināšanu apgūšana modes un stila jautājumos ir aktuāla gandrīz ikvienai sievietei, tāpēc savus tērpu izvēles noslēpumus, kā arī stila knifiņus dāmām, kas neietilpst kategorijā 90–60–90, atklāj televīzijas un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare.

Pārdomājot savus kritērijus apģērbu izvēlē, Sipeniece uzsver, ka padoms nāk ar gadiem un, izprotot savu personību, būs arī skaidrs, ko vilkt mugurā.

”Sava oriģinālā piegājiena meklējumi tērpu izvēlē reizēm notiek pat vairāku gadu garumā. Saprašana par to, kas ir tavs, nāk laika gaitā, drosmīgi mainot tērpus un meklējot savu stilu," sarunā ar DELFI Izklaide atzīst Sipeniece.

Jāsaprot, kas tu tāds esi par zvēru

”Pirmais, ko iesaku, ir atmest un ignorēt visādas klišejas par to, kas tagad ir modē. Tādas lietas ir jāaizmirst, jo modē ir tas, kas tev piestāv. Cilvēkam ir jāatrod pašam savs individuālais stils. Vienkārši jānostājas pie spoguļa un jāsaprot, kas tu tāds esi par zvēru un kas tev piestāv," mudina Sipeniece.

Arī pašas skatītāju iemīļotās televīzijas sejas ikdienā piemērotāko tērpu meklējumos bijuši visdažādākie pārpratumi, un, kā uzskata Sipeniece, tā saucamās stila katastrofas vienkārši jāpārdzīvo.

”Arī es kādreiz vēlējos izskatīties pēc iespējas stilīgāk, un tas radīja visādus klupšanas akmeņus, sekojot jaunākajām modes aktualitātēm. Piemēram, padomju laikos taču bija pilnīgi vienalga, kā izskatās pa blatam dabūtās botes vai džinsi - galvenais, ka ir!

Tas viss ir jāizslimo, un tagad taču arī ir tik daudz iespēju apģērbties visa veida komplekciju cilvēkiem. Pat, ja nezini, kā atrast to, kas tev piestāv, ir neskaitāmas vietas, kur gūt padomu.

Noslēpums, kā izskatīties labi un eleganti, ir pavisam vienkāršs. Atceries, ka esi sieviete un daba tevi radījusi, lai tu būtu un justos skaista, lai greznotos. Protams, tas nenozīmē, ka jāģērbjas visās pasaules krāsās vienlaicīgi, bet, ja trūkst padomu, paraugies apkārt!

Tāpat, ja esi liela auguma, neslēp sevi, stīvējoties aiz kaut kādiem mazmazītiņiem džemperīšiem. Valkā sava izmēra apģērbu! Un nevalkā mazas rotas - ķēdītes vai ķinķeriņus, kas iegrimst ādā! Velc lielas un spilgtas rotas! Tās ir it kā pavisam vienkāršas lietas, bet reizēm pat liekas neticami, cik tās ir nepieciešamas un efektīvas," aicina Sipenece.

Svarīgi ir nebaidīties no kā oriģināla

Būtisku lomu, pēc Sipenieces domām, apģērba izvēlē spēlē arī tā piemērotība valkātāja personībai un drosmei izcelties ar oriģinalitāti, tomēr arī šeit vietā būs teiciens ”mazāk ir vairāk".

”Svarīgi ir nebaidīties no kā oriģināla un tieši tev raksturīga, bet jāatceras, ka neordinārāki tērpi prasa māku tos iznest. Nedrīkst būt situācija, ka atsevišķi iet kleita un atsevišķi sieviete, kam tā mugurā.

Kad man kāda sieviete jautā Elitas Patmalnieces numuru, sakot, ka nu ir nobriedusi kādai trakai kleitai, saku, ka ar to jābūt piesardzīgai, jo Elitas tērpi prasa uzdrīkstēšanos un prasmi tos valkāt.

Tiem vajadzīga spilgta personība, un tādas kleitas ne visām sievietēm piestāv. Reizēm gadās situācijas, ka kleita un tās valkātāja atsevišķi dzīvos labāku dzīvi, jo pēdējā būs no tās nobijusies un sakautrējusies," prāto Sipeniece.

Ir vērts nopirkt vienu dārgāku apģērba gabalu

Tāpat svarīga ir prasme apģērbu piemērot konkrētā valkātāja ikdienas situācijām. ”Svarīga ir arī tava profesija un ikdienas ritms. Ar vienu tērpu es došos uz teātri, ar citu - vadīt raidījumu.

Tērps, ar ko parādīšos televīzijā, visticamāk, būs krietni netradicionālāks un spilgtāks, tā sniedzot man nepieciešamo sajūtu un noskaņojumu kameru priekšā. Bet, ja iešu uz teātri, tad man nav vajadzīgs, lai vīrs, sēžot blakus, justos kā zvēru dresētājs cirkā," smejas televīzijas seja.

Izvēloties tērpus, viņa pati pieturas pie uzskata, ka labāk iegādāties vienu kārtīgu un dārgāku lietu nekā desmit lētākas.

”Ja vēlies izskatīties labi, šai vēlmē būs jāiegulda zināms kapitāls. Tas nenozīmē, ka katru reizi, ejot iepirkties, jāsapērkas nenormāli dārgas štātes, bet vienu reizi sezonā būtu ieteicams iegādāties ko patiesi elegantu. Protams, tas arī ir jāprot, kā arī jāatrod veids, kā iegādāto lietu vēlāk kombinēt ar esošajām.

Ir vērts nopirkt vienu dārgāku apģērba gabalu, kas kalpos ilgu laiku un uzvilkts izskatās nevainojami, liekot citiem nākt klāt un teikt - jā, tur patiešām izskaties lieliski.

Mūsu veikalos piedāvātie apģērbi vairāk domāti jauniešiem - tās ir drēbes, kas ātri novalkājas, ir spilgtas un pamanāmas, bet jau pēc salīdzinoši īsa laika izmetamas ārā un nomaināmas pret jaunām.

Es no šī ģērbšanās paraduma esmu tikusi vaļā, izvēloties labāk iegādāties lietu, kas būs dārgāka, bet kalpos kā ieguldījums nākotnē. Labāk nopirkt vienu kārtīgu džemperi nekā desmit lētākus, kas nobumbulēsies jau pēc trešās vilkšanas reizes. Šāda pieeja atmaksājas.

Tāpat ir vērts ieguldīt arī līdzekļus kvalitatīvos aksesuāros. Cemme par pirkuma cenu arī grauzīs vien līdz brīdim, kad sapratīsi, ka nopirktā lieta ir kvalitatīva, izskatās labi un kalpos krietni ilgāk par tās lētajiem līdziniekiem," stāsta Sipeniece.

Dievs ir detaļās

Viens no raidījumu vadītājas pamatprincipiem apģērbu izvēlē ir prasme ar nelielu detaļu pielietošanu panākt vēlamo efektu. ”Uzskatu, ka Dievs ir detaļās. Nevajag arī kautrēties pētīt modes un stila žurnālus, lai saprastu, kas varētu būt tas, kas piestāv. Nav jau jākopē viss, kas tajos publicēts.

Paņem vienu detaļu - žabo, puķi, zeķi ar mežģīnēm, kādu sprādzi vai diadēmu - jebko, kas tevi padara interesantu. Protams, jābūt arī milzīgam talantam, lai to visu sakombinētu un koptēls gala rezultātā izskatītos labi, bet iespēju izpausties ir daudz," pamāca Sipeniece.

Iedvesmojies no profesionāļiem!

”Man ir bijusi tā laime prasīt padomu dažādām stilistēm un modes māksliniecēm. Laika gaitā arī esmu izveidojusi savu tērpu speciālistu topu, kuru aktualitātēm vienmēr arī sekoju līdzi. To iesaku darīt arī citām sievietēm, jo, ja reiz atrasts zīmols, kura tērpi izskatās labi un ir kvalitatīvi, ir vērts pie tā turēties arī turpmāk, izvērtējot vien jaunāko piedāvājumu," atklāj Sipeniece.

Tāpat, pēc viņas domām, noderīgu informāciju sniedz modes un stila žurnāli, kā arī grāmatas un profesionālu stilistu padomi: ”Lai gan es pati laiku pa laikam nopērku kādu modes vēstures grāmatu, tas nenozīmē, ka uzreiz sākšu spridzināt apkārt Koko Šaneles kostīmos.

Man šīs grāmatas patīk šķirstīt, pamācīties no tām, kā ar minimālām detaļām panākt eleganci. No sirds iesaku izlasīt modes mākslinieka Vasiļjeva pēdējo grāmatu par modi. Tajā ir ļoti daudz dažādu padomu."

Apņēmīgākos stila meklētājus populārā televīzijas seja mudina saņemties un izmantot profesionāla stilista pakalpojumus: ”Protams, tas nebūs lēti, bet vienreiz mūžā ko tādu var atļauties, tas atmaksāsies. Stilists pateiks: nēsā to, nenēsā šo, izcel trumpjus, un, ja tev ir īsas kājas, tad varbūt labāk nepadarīt tās par sivēnmātes strupulīšiem, valkājot puszābaciņus.

Ir lietas, kas jāzina gluži tehniskā līmenī. Lai kā tagad visi raksta un mudina ģērbties drosmīgi, ja esi apaļš un īss, tad labāk nevalkā platas, horizontālas svītras, jo diez vai tās izskatīsies labi. Tie, kas ir drosmīgi, tie tad tādas arī lai velk. Bet, ja vēlies izskatīties un justies labi, tad nevajag!"

Jāskatās uz ārzemju sievietēm

Lai izkoptu gaumes izjūtu, Sipeniece aicina mācīties no ārzemju sievietēm un ievērot minimālismu zīmolu izvēlē.

”Manuprāt, lai iemācītos patiešām izkopt gaumi, jāskatās uz ārzemju sievietēm. Uz krievu sievietēm gan nevajag skatīties. Protams, tas nav apvainojums slāvu tautu cilvēkiem, bet viņu modes izpratne ir citāda.

To pierāda arī bizantiešu kultūra - interjers, arhitektūra. Tajos redzams, ka jo vairāk zelta un jo vairāk spīd, jo labāk. Bet ikdienā pie šāda principa droši vien nevajadzētu pieturēties, lai gan ir cilvēki, kam tas, protams, patiks.

Tāpat nevajag lieki demonstrēt zīmolus. Jo vairāk izrādīsi, ka tev ir visādas dolčes un gabanas, jo lielāka iespēja, ka cilvēki domās, ka tev nav kaut kas ar galvu kārtībā," brīdina Sipeniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!