Foto: DELFI
Nupat Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs mūsu valsts pirmajai personai Andrim Bērziņam uzdāvināja vilnas paklāju un pretī saņēma Jāņa Brektes gleznu. Prezidentiem, ministriem un parlamentu vadītājiem dāvinātajām lietām visā pasaulē tiek pievērsta milzu uzmanība un valstu delegāciju starpā iepriekš saskaņo pat aptuvenās dāvanu cenas. Tādējādi var izvairīties no nepatīkamām situācijām un pat starptautiskiem skandāliem.

Portāls "Delfi" iepazīstina ar tipiskākajām dāvanām, ko saņem Latvijas prezidents, ministri, valdības vadītājs un parlamenta locekļi. Kamēr viena ministrija regulāri saņem dāvanas ar augstu māksliniecisko un materiālo vērtību, tikmēr citām dāvina simboliskas un salīdzinoši lētas lietas.

Savukārt Tieslietu ministrija līdz šim dāvanās ir saņēmusi tikai augļu un saldumu grozus. Arī Veselības un Satiksmes ministriju pārstāvji portālam "Delfi" stāsta, ka saņemtās dāvanas esot vai nu pārāk ierastas, piemēram, pildspalvas un monētas, vai arī nevērtīgas, lai tās pēc likuma klasificētu kā dāvanas un tām būtu ierīkots speciāls dāvanu skapis.

Tikmēr Rīgas pilī dāvanām bija iekārtota vesela zāle, kuras saturu gan Prezidenta kancelejas darbinieki patlaban pako kastēs un pārved uz jauno valsts galvas rezidenci Melngalvju namā. Arī premjera Valda Dombrovska saņemto dāvanu skapis jau ir pietiekami bagātīgs, lai sacenstos un pat pārspētu dažu labu ministriju pēdējo divdesmit gadu dāvanu krājumus.

Tipiskākās politiķu saņemtās dāvanas:

Jaunums pils paklāju kolekcijai


Foto: DELFI

Jau pieminētais vilnas paklājs no Turkmenistānas prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova ir pēdējā laika vērtīgākā dāvana. Rīgas pils fondu glabātāja Sarmīte Fogele portālam "Delfi" norāda, ka paklāji saņemti arī iepriekš – lielākoties tie nāk no austrumu valstīm, kā arī Moldovas. Vērtības noteikšana šādām dāvanām ir ļoti sarežģīta un dažkārt pat mainās atkarībā no ciema, kur tā izgatavota. Nupat saņemtajam paklājam vērtība noteikta vēl neesot.

Konkrētajam eksemplāram līdzi nākušas pat vairākas pases. Tajās minēts, ka paklājs tapis Serdaras mākslas paklāju fabrikā "Turkmenhaly". Pusotru metru garais un metru platais paklājs ir roku darbs, kas darināts "Gushly" tehnikā un tajā ir 449 920 valdziņi.

Bērziņš Turkmenistānas prezidentam savukārt uzdāvinājis Jāņa Brektes Vecrīgas akvareli. Fogele norāda, ka dāvanu vērtība iepriekš tiek aptuveni saskaņota, taču katrs prezidents tomēr izvēlas to, kas pašam tuvāks. Tā Valdis Zatlers tradicionāli esot dāvinājis dažādus jūras skatus, bet Vaira Vīķe Freiberga lielākoties izvēlējusies Džemmas Skulmes darbus. Pasniegtas tiekot arī cita veida dāvanas, piemēram, juvelieru veidoti dekori no sudraba, kā arī dzintara vai citu materiālu izstrādājumi.

Nākamo divu gada laikā prezidentam pasniegtās dāvanas publiski nebūs apskatāmas, jo Melngalvju namā trūkstot vietas, kur tās izstādīt. "Sākotnēji domājām tās izlikt apskatei vienā pagrabtelpā, bet tā ir caurstaigājama un šīs tomēr ir lielas materiālās vērtības, tāpēc ideja atmesta," stāsta Fogele.

Dombrovska zobeni

Foto: DELFI

Ministru prezidenta Valda Dombrovska premjerēšanas laika dāvanu skapī gandrīz puse dāvanu nākušas no arābu valstīm. Tajā skaitā ir arī zobens, kuru premjers saņēmis no Kataras investīciju institūcijas "Quatar Holding" vadītāja Ahmada Muhameda Alsaīda. Pirms diviem gadiem unikālu zobenu Dombrovskim kā savam partijas biedram un Ministru prezidentam uzdāvināja arī toreizējais Finanšu ministrs Einars Repše. Šis zobens skapī gan nav izlikts, jo dāvana bijusi privāta.

Premjeriem pēc termiņa beigām ir iespēja saņemtās dāvanas atpirkt. Tā, piemēram, Aigars Kalvītis, atstājot amatu, atpirka dāvanas vairāku tūkstošu latu vērtībā, tostarp 1200 latu vērtu Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva dāvāto paklāju un 180 latu vērtu Kirgizstānas tautas tērpu, kas sastāvēja no cepures, apmetņa un pātagas. Viņš savulaik atpircis arī mūzikas atskaņotāju Ipod, ko bija saņēmis kādas oficiālās vizītes laikā.

Bijušo premjeru neizpirktās dāvanas tiek glabātas lielā skapī Ministru Kabineta ceturtā stāva kāpņu laukumiņā. To vidū atrodamas gan porcelāna servīzes, gan dekoratīvas figūriņas un citas lietas, kuras bijušie premjeri nav vēlējušies iegādāties savā īpašumā.

Pilna siena koka dekoriem

Foto: DELFI

Salīdzinoši garlaicīgākas dāvanas vizīšu laikā saņem iekšlietu ministri. Ministrijas darbinieki skaidro, ka drošības struktūrām visā pasaulē esot ierasts dāvināt tā saucamos koka dekorus. Parasti tie ir koka dēlīši vairoga formā, uz kuriem atrodas konkrēto valsti vai drošības iestādi raksturojošs medaljons.

Vēl dāvanu kolekcijā atrodas pāris nu jau vairāk kā pirms desmit gadiem dāvināti drošības iestāžu pārstāvju simboliski atveidojumi. No Lietuvas kolēģiem saņemtais tēls gadu gaitā un pārvākšanās rezultātā ir zaudējis šarmu – laiks skāris gan viņa frizūru, gan kuplās ūsas.

Arī Latvijas kolēģi, dodoties uz citām valstīm, parasti dāvina vai nu speciāli izgatavotus koka dekorus, vai arī jubilejas monētas.

Plauktos sakrāmēta traktortehnika


Foto: DELFI

Zemkopības ministres Laimdotas Straujumas dāvanu skapi no citiem atšķir tajā izvietotā traktortehnika – divi zaļi rotaļu traktori, kombains, kā arī koka traktors ar piekabi, kas ikdienā tiek izmantota kā vizītkaršu trauciņš.

Tāpat plauktos izliktas nelielas piemiņas lietiņas un dažādi dāvinājumi no ministru apciemotajiem Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem. Tāpat lielu skapja daļu aizņem dāvanās saņemtās grāmatas.

Ministres atpūtas telpā uz grīdas atrodas no Azerbaidžānas nācis paklājs, bet palodzi rotā milzīgs kuģa modelis, kas šeit esot ieradies vēl Mārtiņa Rozes laikā.

Materiāli nenovērtējamie sīkumi


Foto: DELFI

Labklājības ministres Ilzes Viņķeles dāvanu skapī starp vāzēm, armēņu paklāja fragmentu un citām diplomātiskajām dāvanām izceļas daudz sīklietas, kas acīmredzami nav ne tuvu tik smalki veidotas vai greznas, taču vienlaikus to vērtība neesot nosakāma. Tie ir dažādi veltījumi, ko ministrei dāvinājuši cilvēki ar invaliditāti.

Savukārt Labklājības ministrijas vestibilā pie sienas pakārta ierāmēta intervija Braila rakstā, kurā divi cilvēki stāsta par pieredzēto pieredzes apmaiņas programmā Polijā. Pēc šī brauciena viņu stāsts pierakstīts Braila rakstā, kopā ar paskaidrojumu ierāmēts un kā pateicība uzdāvināts ministrijā.

Jau atkal dāvina grāmatas


Foto: DELFI

Kultūras ministrijā starp grāmatām, diskiem un gleznām atrodams arī pa kādam suvenīram. Visvairāk acīs iekrīt mūsdienās ražots retro stila radio, ko reiz bijušajam ministram Intam Dālderim dāvināja Ķīnas tautas republikas pārstāvji.

Ministrijā lepojas arī ar vairākām vērtīgām gleznām. Starp tām kā interesantāko ministrijas darbinieces norāda Zviedrijas Kultūras ministrijas delegācijas atvesto akvareli "Trīs pīles".

"Tagad var redzēt, ka naudas nav daudz un aizvien vairāk jau atkal dāvina grāmatas un mūzikas diskus, pa laikam arī kādu gleznu," portālam "Delfi" atklāja ministrijā. Arī Latvijas kultūras ministrei dodoties uz citām zemēm, bieži kā dāvanas līdzi ir diski, jo "ar tiem nevar aizšaut greizi".

Monētas un skaitīkļi


Foto: DELFI

Finanšu ministrijas dāvanu skapis ir salīdzinoši mazāks. Vienlaikus tas nebūt nav trūcīgākais, jo lielākā daļa suvenīru ir dažādu valstu tā saucamās jubilejas monētas. Tāpat goda vietā ir Hipotēku un zemes bankas dāvinātie skaitīkļi, kas pasniegti astoņdesmitajā jubilejā.

Nelielajā skapī ir arī citas vērtības, piemēram, porcelāna ola no Krievijas transporta ministrijas, kā arī sudraba kulons no Kipras. Blakus skapīm pakārts īpašā tehnikā veidots koka dekors ar kluso dabu, ko 2007. gadā toreizējam finanšu ministram Oskaram Spurdziņam dāvināja Kaļiņingradas gubernators Georgijs Boosa.

Mašīnas, kuģi un naftas piliens


Foto: DELFI

Tieši Ekonomikas ministrijā ierodas lielākie rūpnieki no citām zemēm, kā arī pats nozares ministrs ir tas, kurš dodas spēcīgāko investoru meklējumos. Līdz ar to ministrijā nonāk vienas no vērtīgākajām dāvanām, tajā skaitā pulksteņi, zeltītas figūras, kuģu modelīši un ar rūpniecību saistītas lietas, piemēram, apgleznota būvnieku ķivere, stikla piramīdā iekausēta naftas pile un stiklā veidots ugunsdzēsēju auto.

Ekonomikas ministrijas dāvanu skapī dominē zeltītas un apsudrabotas lietas, kā arī zīda un porcelāna izstrādājumi. Tostarp tajā atrodamas pat divas dažādas Brīvības statujas replikas.

Medaļas, gleznas un monarhu portreti


Foto: DELFI

Visbagātīgākā apskatāmā kolekcija ar dāvanām, ko saņēmušas valsts amatpersonas, atrodas Saeimā. Parlamentu delegācijām ierasts vienai otru apdāvināt ar jubilejas monētām vai arī speciālām medaļām. Taču nu jau vairāk kā divdesmit gadu laikā sakrājušās visu veidu dāvanas, tajā skaitā vairāku valstu vadītāju, galvenokārt monarhu portreti, kā arī smalki zīda izšuvumi, kurus tikai ar grūtībām var atšķirt no akvareļiem.

Šobrīd Saeima kopā saņēmusi vairāk kā 760 dāvanu, no kurām vairākas izpirkušas bijušās un esošās Saeimas amatpersonas. Dāvanu zālē izliktas tikai daļa no dāvanām, jo tās nereti tiek izmantotas arī Saeimas ikdienas vajadzībām, piemēram, servīzes pieņemšanu laikā.

Arī Saeimas dāvanas var izpirkt. Taču to var darīt tikai tās amatpersonas, kuras pašas tās saņēmušas. Katras dāvanas vērtību nosaka īpaša mākslas zinātnieku komisija, kura sanāk kopā reizi katra gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!