Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Baltkrievija izslēgta no Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU), kas padara pavisam maz ticamu šīs valsts atgriešanos "Eirovīzijā" vispār, vēsta konkursa ziņu portāls "Wiwibloggs".

Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) izslēgusi Baltkrieviju no savu dalībvalstu loka, tādējādi Baltkrievija vairs nav tiesīga piedalīties starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija". Minska vairs nevarēs piekļūt EBU pakalpojumiem.

Izslēgšana nozīmē, ka Baltkrievija nedrīkstēs piedalīties 2022. gada "Eirovīzijā" Itālijā, kā arī kopumā atgriešanos konkursā padara maz ticamu.

Kā ziņo neatkarīgā Baltkrievijas radiostacija "Euroradio", 30. jūnijā notikusi EBU sanāksme, kurā apspriests Baltkrievijas jautājums. Sanāksmē nolemts, ka no 1. jūlija Baltkrievijas raidorganizācija BTRC vairs nevarēs piekļūt EBU pakalpojumiem – tai atņemtas tiesības pārraidīt EBU sporta un mūzikas pasākumus, EBU arīdzan vairs neaizstāvēs BTRC tehniskās un juridiskās intereses.

Kā zināms, "Eirovīzijas" noteikumi paredz, ka pasākuma dalībvalstīm jābūt arī EBU dalībvalstīm. Nu Baltkrievijai secen iet gan lielā "Eirovīzija", gan tā dēvētā "Bērnu Eirovīzija", kurā Baltkrievija piedalījusies ar labiem panākumiem jau kopš 2003. gada.

Šis ir precedents tam, ka kāda valsts tiek izslēgta no Raidorganizāciju apvienības. EBU paziņojumā pausts, ka organizācija jau ilgstoši seko līdzi Baltkrievijas politikā un cilvēktiesību jomā notiekošajam, un šīs valsts lielās problēmas ar vārda brīvību un neatkarību nesaskanot ar EBU vērtībām.

Baltkrievija nepiedalījās šā gada konkursā. Valsts turp bija sūtījusi grupu "Galasy ZMesta", kuras skaņdarbs bija klaji politisks. Dziesma "Es tev iemācīšu" tika diskvalificēta un EBU lūdza piedāvāt citu dziesmu. Grupa startēja ar dziesmu par zaķīšiem, taču arī tā saturēja Baltkrievijas režīmu atbalstošu motīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!