Foto: Publicitātes foto, "National Geographic"
Edvards Maikls Grills, kurš plašāk pazīstams kā Bērs Grills, ir britu piedzīvojumu meklētājs, televīzijas raidījumu vadītājs un uzņēmējs, kurš plašu atpazīstamību iemantojis, pateicoties dalībai piedzīvojumu realitātes šovos, kuros pārbauda savas izdzīvošanas prasmes skarbos apstākļos un dalās ar padomiem, kā rīkoties, nonākot līdzīgās situācijās. Viņš ir sarakstījis vairākas grāmatas, tostarp arī savu autobiogrāfiju, un viesojies daudzos skatītāju iemīļotos un populāros sarunu raidījumos, piemēram, Opras Vinfrijas šovā, Deivida Latermana vadītajā "Late Show" un citos. Bēram ir izcilas komunikācijas prasmes un iedzimts talants ar saviem stāstiem iedvesmot cilvēkus, un šīs īpašības viņam ļāvušas kļūt par vienu no pasaulē atpazīstamākajiem savvaļas izdzīvošanas ekspertiem un mūsdienu piedzīvojumu meklētājiem.

1974. gada 7. jūnijā dzimušais Bērs jau agrā bērnībā sāka apgūt klinšu kāpšanu un burāšanu, bet pusaudža gados iemācījās lēkt ar izpletni, kā arī apguva austrumu cīņas mākslas. Pēc skolas beigšanas viņš trīs gadus dienējis britu Teritoriālās (rezerves) armijas Īpašā gaisa dienesta 21. pulkā, kur ieguvis ļoti vērtīgas zināšanas un pilnveidojis savas izdzīvošanas prasmes. Tiesa, 1996. gadā, Āfrikā lecot ar izpletni, notika negadījums, kura dēļ Bērs ieguva ļoti nopietnas traumas. Viņa mugurkauls bija lauzts trīs vietās, un Bēram vairākus mēnešus nācās pavadīt militārajā rehabilitācijā.

Drīz pēc atveseļošanās, 1998. gadā, Bērs piepildīja savu bērnības sapni un uzkāpa Everestā, kļūstot par vienu no visu laiku jaunākajiem kāpējiem, kas jebkad sasniedzis diženā kalna virsotni.

Pateicoties šim sasniegumam, Bērs vēlāk kā motivācijas lektors uzstājies ar uzrunām visā pasaulē, daloties pārdomās pa to, kā viņa gūtā pieredze var citiem cilvēkiem palīdzēt reālajā dzīvē, profesionālajā vidē un biznesa attīstībā.

Ar Everesta virsotnes sasniegšanu Bēram nebija gana – drīz vien sekoja citi elpu aizraujoši piedzīvojumi un sasniegumi, par kuriem lielākā daļa planētas iedzīvotāju tikai sapņo vispārdrošākajos sapņos. 2000. gadā viņš 30 dienās ar ūdensmotociklu appeldējis Britu salas, trīs gadus vēlāk kopā ar domubiedriem cietā piepūšamajā laivā šķērsoja Atlantijas okeāna ziemeļu daļu, savukārt 2005. gadā uzstādīja pasaules rekordu, visaugstāk gaisā ieturot svinīgas brīvdabas vakariņas. Mielasts notika 7600 metru augstumā pie galda, kas bija iestiprināts piekarē zem gaisa balona groza. Šie ir tikai daži no Bēra brīnumainajiem piedzīvojumiem, kas veicinājuši viņa dēkaiņa slavu.

Bērs piedalījies arī dažādos realitātes piedzīvojumu šovos gan Lielbritānijā, gan ASV. Starp skatītāju iemīļotākajiem projektiem minams gan raidījums "Man vs. Wild" ("Cilvēks pret savvaļu"), gan arī "National Geographic" šovs "Running Wild with Bear Grylls" ("Skrējiens savvaļā ar Bēru Grillu"), kurā Bērs dažādos piedzīvojumos un izaicinājumos metas kopā slavenībām. Savulaik raidījumā piedalījies gan bijušais ASV prezidents Baraks Obama, gan aktrises Keita Hadsone un Keita Vinsleta, aktieris Bens Stillers un daudzas citas pasaules mēroga zvaigznes.

Bēra īpašumā ir arī divas BAFTA jeb Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmijas balvas par šovu "The Island with Bear Grylls" ("Sala ar Bēru Grillu") un piedzīvojumu speciālraidījumu, kurā piedalījās Indijas premjers Narendra Modi. Pārraides reitingi pārspēja visus impresiju rekordus.

2011. gadā tika izdota Bēra autobiogrāfija "Mud, Sweat and Tears" ("Dubļi, sviedri un asaras"), kas "Sunday Times" dižpārdokļu saraksta pirmajā vietā noturējās 15 nedēļas. Viņš kopumā sarakstījis ap 90 grāmatu, kas izdotas 19 miljonos kopiju visā pasaulē.

"Tu nevari kļūt par kārtīgu jātnieku, pirms neesi vairākkārt nokritis un atkal uzkāpis atpakaļ zirgā. Tāda īsumā ir dzīve," savā grāmatā sacījis trīs bērnu tēvs, kurš atradis balansu starp ģimenes dzīvi un piedzīvojumu meklējumiem.

Seko līdzi Bēra Grilla un dažādu atpazīstamu personību piedzīvojumiem šovā "Running Wild with Bear Grylls" ("Skrējiens savvaļā ar Bēru Grillu"), kas tiek demonstrēts kanālā "National Geographic". Raidījums saviem skatītājiem ļauj aci pret aci nostāties pretī dabas izaicinājumiem un kārtējo reizi pārliecināties, ka arī slavenības ir tikai cilvēki, bet sarkano paklāju spozme ir tikai ārējā čaula, aiz kuras joprojām slēpjas pirmatnējais izdzīvošanas instinkts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!