Foto: Publicitātes foto
3.janvārī LTV sāka demonstrēt jaunu pašmāju seriālu "Eņģeļu māja". Kārtējo reizi tas būs stāsts "par mums pašiem, attiecībām, intrigām šajā sarežģītajā laikmetā" (oficiālās relīzes īss atstāsts). Pēc aizvadītajā gadā piedzīvotās LTV seriāla "Būt mīlētai" kapitulācijas un zemajiem reitingiem nolemtā LNT izstrādājuma "Nesaki man Bizu" televizorā atkal varēja sagaidīt visādus brīnumus. Cerību iepūta jaunā seriāla spožais aktieru ansamblis un jo īpaši tā režisors – Armands Zvirbulis.

Starp Latvijas TV režisoriem nav daudz tādu, kas ir mēģinājuši pavilkt seriālus - "gargabalniekus". Zvirbulis ir viens no tiem. Pēc LNT prakses pie "Cerību ielas" un "Mīli mani mūžam" "Eņģeļu māja" ir viņa atgriešanās pie seriālu veidošanas. Scenārija autore ir Valmieras Drāmas teātra direktore un dramaturģe Evita Sniedze. Bet aktieru buķete vispār ir apbrīnas vērta - Ģirts Jakovļevs, Lilita Ozoliņa, Ivars Puga, Inese Kučinska, Egons Dombrovskis, Ieva Puķe, Skaidrīte Putniņa un citi, nemaz nerunājot par seriālos jau "apkaltajiem" Intaru Rešetinu un Ditu Lūriņu.

Viss šis ansamblis kopā veido ārkārtīgi nepiespiestu, sirsnīgu, bet reizē arī kaislīgu kādas daudzstāvu mājas iedzīvotāju sadzīves vēstījumu.

Stāsta centrā ir psihoterapeite Anna (Inese Kučinska), kura tāpat kā vairums kaimiņu ir tikko ievākusies minētajā māja. Viņai ir biezs tēvs (Jakovļevs) un vīrs (Puga) ar garkājainu mīļāko. Vēl mājā dzīvo arhitekts (Rešetins) ar kredītsaistībām un izlepušu skuķi pie sāniem, Annas sekretāre un vientuļā māte (Lūriņa), anarhisks mākslinieks (Dombrovskis) un citi jauki iedzīvotāji. Pēc būtības visi ir ārkārtīgi vientuļi, un vairumā gadījumu tas tiek parādīts nesamākslotās, pat labsirdīga humora piesātinātās epizodēs.

Scenārijā tiek realizēta ārkārtīgi vienkārša un efektīva formula – varonim ir kāds dvēseles deficīts, un jau pirmajā sērijā viņš pamana iespēju to aizpildīt. Neko vairāk, tikai kopā ar skatītājiem pamanīt, ka kaut kad 30.sērijā te varētu sanākt lielā mīla. Intriga ir radīta? Ir.

Sekojoši scenāristu uzdevums ir jau pirmajā sērijā iepazīstināt ar varoņu potenciālajiem attiecību trijstūriem, kā arī atrādīt personāžus, no kuriem mēs vēl sagaidīsim "dieva zīmes". Tas ir izdevies. "Eņģeļu mājas" pirmā sērija uzdevumu ir izpildījusi.

Zvirbulis ar burvju nūjiņu

Armands Zvirbulis ir viens no pašmāju TV un kino režisoriem, kas lieliski izjūt tekstu pauzes, un pats galvenais – prot šādu izjūtu motivēt aktieriem. Tas tika spoži parādīts divos dialogos: Lūriņas un Rešetina spēlēto varoņu mulsā satikšanās pēc senas šķiršanās, kā arī Jakovļeva un Putniņas pensionāru dialogā. Vispār seriāls vienlaicīgi rada intrigu un nomierina. Manuprāt, pateicoties tieši tai pašai režisora pauzes izjūtai.

Vēl rodas sajūta, ka Zvirbuļa rīcībā ir burvju nūjiņa, ar kuru banālas lietas pataisīt par baudāmām. Ieklausieties Nika Matvejeva komponētajā seriāla mūzikā! Tāds klimperējums sen nav dzirdēts. Taču tas ir lielisks instruments kā režisoram pastiprināt sirsnīgās ainiņas. Nekā patētiska, viss 'pa dzīvo'. Vēl piemērs – Anna ar kaimiņu nejauši ir samainījusies koferiem. Pats banālāks scenāristu izgudrojums. Tomēr epizode, kad koferi tiek atvērti, pirms tam jau ir sagatavota, iespēlēta tik tālu, ka vairs nešķiet banāla.

Seriāla vājais punkts, manuprāt, būs galvenās lomas atveidojumā. Neapšaubāmi, Kučinskas Annai ir potenciāls, taču aktrises tēlojumam es noticēju vismazāk.

Galvenās varones teatrālisms mazliet traucēja izprast viņas varones raksturu. Gribējās pateikt – nomierinies, mīļā! Vēl ir daudzi desmiti sēriju priekšā, paspēsi izspēlēties. Nezinu. Varbūt Kučinskai pēdējā laikā iegūtā skatuves slava ir "iedevusi pa galvu"? Turklāt (tas nebūt nav akmens scenāristu dārziņā, lai gan arī viņu) paredzot, ka varone turpinās spēlēt psihoterapeiti, būtu labi, ja viņa kaut nedaudz iedziļinātos šīs profesijas pamatos. Vēl jo vairāk, ja Anna tiek pasniegta kā sava aroda profesionālis. Te ar vienu "kā tu jūties?" cauri netiksi. Pagaidām viņas darba kabinetā mēs redzam foršu meiteni. Bet vai psihoterapeitu? Tomēr labprāt ceru, ka Kučinska mums vēl parādīs vellu. Varbūt viņas talants atklāsies skandālā ar vīru kādā padsmitajā sērijā? Bet vispār seriāla veidotāji riskē, ka perifērie varoņi var palikt interesantāki par galveno. Domāju, ka Zvirbulis ir pietiekami pieredzējis režisors, lai to nepieļautu.

'UgunsGrēka' triumfa laiks ir cauri

Atļaušos prognozēt, ka kopš 'Eņģeļu mājas' parādīšanās līdz šim mūsu publikas favorīta TV3 seriāla 'UgunsGrēks' laikmets sāks piedzīvot nemierīgu laiku. Vairāku sezonu garumā Intas Gorodeckas komandas paveiktais ir apbrīnas vērts, tomēr beidzot tam ir parādījies cienījams konkurents. Tā ir laba tendence. Beidzot sākas telekompāniju sacensībai ne tikai dziedošo, dejojošo un pļāpu šovu jomā, bet nopietnākā žanrā. Nedod mieru tikai viens nesmuks pagātnes fakts.

Ka tik ar "Eņģeļu māju" nenotiek tas pats, kas reiz notika ar LTV telpās dzimušo "Neprāta cenu", kuru pats LTV veiksmīgi izmeta pa durvīm. Diez vai paša skatītākā raidījuma slēgšana liecināja par LTV vadības smadzeņu trūkumu, aizbildinoties, ka nav naudas? Nokaut vistu, kas dēj zelta olas? Turklāt vienīgo vistu. Tur vajag nopietnus iemeslus. Visdrīzāk, ka skatītāji par tiem nekad neuzzinās, paliekot pie mūžīgā LTV produktu viduvējās kvalitātes skaidrojuma – nav naudas.

Brīžiem rodas sajūta, ka Latvijas Televīzijas repertuāram ir klīniska nepieciešamība nepatikt skatītājiem. Te nav runa par privātajiem producentu kantoriem, kas demonstrē savus raidījumus LTV ēterā, bet tieši par pašas televīzijas ražojumiem. Protams, mēs, skatītāji, redzam tikai rezultātu. Tā nav mūsu darīšana analizēt, kāpēc labi LTV projekti kaut kur pazūd, bet repertuārā paliek tikai raidījumi "par aptiekām". Nē, tas viss ir vajadzīgi... bet neinteresanti. Kaut gan... Šeit būtu vietā citēt kāda jaunā literāta rakstīto: "Bet varbūt man nav taisnība."

Pats galvenais ir noticis. "Eņģeļu mājas" debija patīkami pārsteidza. Seriāls ir konkurētspējīgs. Tāpēc no sirds novēlu tam noturēties LTV ēterā vairākas sezonas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!