Kanādiešu kinorežisora Deivida Kronenbrga slavenā zinātniskās fantastikas un šausmu filma "The Fly" ("Muša") pārtapusi operā.

Opera tiek raksturota kā klasiskā versija Kronenberga 1986.gadā tapušajai filmai par ekscentrisku zinātnieku, kurš pārvēršas milzīgā mušā, un tā ir kanādieša debija operas režisora ampluā.

"The Fly" septembrī atklās Losandželosas operas jauno sezonu, un orķestri pirmizrādē diriģēs pats operas direktors Plasido Domingo.

Operas iestudēšanai režisors atkal apvienojās ar filmas mūzikas komponistu Hovardu Šoru, kostīmu mākslinieku, kā arī specefektu un radījumu leļļu autoru. Kronenbergs izmantoja Šora pirmo operas partitūru un Deivida Henrija Hvana sarakstīto libretu.

Domingo pasūtīja operu "The Fly" pirms aptuveni trim gadiem, un savu starptautisko pirmizrādi tā piedzīvoja šā gada jūlijā Parīzē.

Kinofilmas reti kad pārtapušas operās, taču Kronenbergs uzskata, ka "The Fly" sižetā atrodami mīlas stāsta, atmaksas un pārtapšanas elementi, kas atrodami daudzās operās un kas to padarīja par ideālu materiālu dramatizējumam.

Kanādiešu bass baritons Daniels Okuličs atveido neprātīgi iemīlējušos pētnieku Setu Brandlu, kuru filmā tēloja aktieris Džefs Goldblūms. Pēc viena no saviem eksperimentiem, kas noiet greizi, Brandls sāk pārtapt cilvēka un mušas hibrīdā.

Domingo, Kronenbergs un Šors cer, ka šī filmas versija piesaistīs operai jaunu auditoriju.

"Es domāju, ka publikai tā patiešām patiks," sacīja Domingo. "Es ceru, ka tās nosaukums varbūt piesaistīs tos cilvēkus, kuri operu nekad neapmeklē."

"The Fly" ir tikai viena no vairākām Holivudas filmām, kas pārtop operās. Slavenais Itālijas operas teātris "La Scala" pasūtījis operu, kas veidota pēc bijušā ASV viceprezidenta Ala Gora dokumentālās filmas par globālo sasilšanu "An Inconvenient Truth" ("Neērtā patiesība"), un Ņujorkas opera pasūtījusi operu pēc godalgotās un skandalozās filmas "Brokeback Mountain" ("Kuprainais kalns") par divu kovboju mīlestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!