Foto: Publicitātes foto

No 20. janvāra Latvijas kinoteātros skatāma režisora Stīvena Spīlberga jaunākā filma War Horse (Kara zirgs) – tas ir stāsts par aizkustinošu draudzību starp puiku Albertu un zirgu Džoiju. Šajā sakarā ārvalstu eksperti sastādījuši sarakstu ar desmit labākajām filmām par zirgiem kino vēsturē, tiesa, pagaidām bez Kara zirga, kam vēl nāksies izturēt laika pārbaudi.

10. vieta. National Velvet (1944)

Dzīves nogurdināts bijušais žokejs palīdz jaunai meitenei sagatavot mežonīgu, bet apdāvinātu zirgu dalībai Anglijas nacionālajās rikšošanas sacīkstēs. Galvenajās lomās - kino brīnumbērni Mikijs Rūnijs un tobrīd 12 gadus vecā Elizabete Teilore.

 9. vieta. Something to Talk About (1995)

Zirgu fermas īpašnieka meita Greisa (Džūlija Robertsa) atklāj, ka viņas vīrs Edijs (Deniss Kveids) viņu krāpj ar citu sievieti. Lai gan filma nav tikai par zirgiem, dzīvniekiem ir svarīga loma to īpašnieku dzīvesstāstos.

8. vieta. Black Beauty (1994)

Viena no retajām filmām, kuras stāstījums veidots no zirga "skatupunkta" - dzīvnieks skatītājam atklāj savus skarbos piedzīvojumus no laimīgās bērnības līdz nokļūšanai daudzu nežēlīgu īpašnieku rokās.

7. vieta. Phar Lap (1983)

Patiess stāsts par austrāliešu sacīkšu zirgu, kas kļūst par čempionu ar staļļa puikas palīdzību, kurš par spīti pieticīgajam sniegumam sākumā ir cieši pārliecināts par zirga panākumiem.

6. vieta. Dreamer (1995)

Bens Kreins (Kurts Rasels) tic, ka smagi savainotam sacīkšu zirgam jādod vēl viena iespēja. Viņš kopā ar savu meitu "adoptē" zirgu, kas savukārt palīdz ģimenei atjaunot pairušās savstarpējās saites.

5. vieta. Dark Horse (1992)

Stāsts par pusaudzi, kura pēc mātes nāves sapinas ar sliktu kompāniju un tiek notiesāta ar sabiedriskajiem darbiem vietējā stallī. Meitene iemīl dzīvniekus, un dzīve šķiet nokārtojamies, līdz viņa un viņas iemīļotais zirgs cieš auto avārijā. Pēc tās ratiņkrēslam piesaistītajai meitenei jāiemācās dzīvot no jauna, un zirgs izrādās neatsverams draugs un palīgs.

4. vieta. Hidalgo (2004)

Filma par vēsturiskām tīrasiņu arābu rikšotāju sacīkstēm tuksnesī, kurās tradicionāli piedalījušies tikai arābi. 1890. gadā uz tām uzaicināts pirmais amerikānis, kuram ir iespēja pierādīt, ka kovboji var sacensties ar labākajiem tuksneša jātniekiem.

3. vieta. Wild Hearts Can't Be Broken (1991)

No mājām aizbēgusi pusaudze Lielās depresijas laikā nokļūst apmācībā pie jāšanas triku organizētāja - viņas uzdevums ir zirga mugurā no paaugstinājuma lēkt dīķī. Kādas uzstāšanās laikā jātniece zaudē redzi, un viņai jāmācās dzīvot no jauna.

 2. vieta. The Man from Snowy River (1982)

Filmā kinozvaigzne Kērks Duglass atveido divas - dvīņubrāļu - lomas. Brāļi strīda dēļ nav tikušies un runājuši gadiem, bet senais naids atjaunojas, kad viens no viņiem tiek vainots godalgota ērzeļa zaudēšanā.

1. vieta. Seabiscuit (2003)

Patiess stāsts par standarta izmēram neatbilstoša sacīkšu zirga likteni Lielās depresijas laikā. Mazā zirdziņa negaidītie panākumi iedvesmoja ne tikai sacīkšu dalībniekus, bet visu amerikāņu nāciju.

Foto galerijā: kadri no Spīlberga filmas Kara zirgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!