Foto: Publicitātes foto

Latvijas jaunatklāšanas raidījums "TE!", kas skatāms kanālā TV3 trešdienu vakaros, šonedēļ dosies uz Latvijas Nacionālo arhīvu, lai noskaidrotu, cik vienkārši vai sarežģīti ir sastādīt savu ciltskoku un vai tiešām kāds no mums var apgalvot, ka ir 100% latvietis.

Jaunajā sērijā Dace Salnāja meklēs atbildi, vai patiešām kāds Latvijā sevi var saukt par simtprocentīgi tīru latvieti.

Lai sāktu pētīt savu ciltskoku, nepieciešams sarakstīt visus zināmos vecākos senčus – viņu vārdu, uzvārdu, dzimšanas datus un vietu, kur cilvēks dzimis. Latvijas dzimtu vēsture daudz tālāk par 19., 18. gadsimtu nav izpētāma, jo tie ir tie laiki, kad sāka veidot regulārus sarakstus baznīcu grāmatās un tā saucamajās dvēseļu revīzijās.

"Vidēji latvietis var izpētīt septiņas astoņas paaudzes, kas ir 128 vai 256 tiešie senči. Kurš ir spējīgs izpētīt visus šos tiešos senčus?" retoriski vaicā ciltskoku pētniece Agnese Lūse.

Arī šajā raidījumā neizpaliks grābeklīša slēpšana un meklēšana. Laika gaitā šī akcija kļuvusi par Vislatvijas apceļošanas tradīciju ģimenēm un entuziastiem. Skatītājiem būs iespēja meklēt gan reālo, gan virtuālo grābeklīti ar aplikācijas "TE! Meklē" palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!