Foto: F64

Lai popularizētu latviskās vērtības, izveidots unikāls motocikls - Harley Davidson Heritage Softail modeļa braucamais apdarināts ar mūsu etnogrāfiskajiem simboliem un nosaukts par Vairu. Kā pirmā braucamo novērtējusi tā vārdamāsa – eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga (attēlā).

"Jau labu laiku domājām - ja jau jeņķi uz saviem močiem liek visādus ērgļus un karogus, mums vajadzētu motociklu ar latvisku simboliku. Spriedām, kas tas varētu būt - vai Brīvības piemineklis?

Galu galā sapratām, ka nav nekā latviskāka par Lielvārdes jostu, un tā nu Uģis Spēlmanis pirms aptuveni gada ķērās pie latviskā Harley Davidson radīšanas," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta pazīstamais sporta žurnālists Arnis Blodons.

Motocikla veidošana pabeigta ziemā, bet tā vārds radies pavisam nejauši. "Ap Jāņiem viens džeks, ieraugot topošo moci, noteica: "Nu, Vaira kas Vaira!". Tā arī palika - nosaucām moci par Vairu. Kad darbs bija pabeigts, informējām eksprezidenti par to, ka viņas vārdā nosaukts motocikls un aicinājām apskatīties un izmēģināt. Viņa bija ļoti atsaucīga un labprāt ieradās uz raidījuma filmēšanu," stāsta žurnālists.

Eksprezidentei motocikls atsaucis atmiņā jaunību - izrādās, ka Vīķe-Freiberga agrāk, dzīvodama ārzemēs, labprāt vizinājusies ar mocīšiem. Eksprezidente Vairu novērtējusi kā patiesi cēlu braucamo un izteikusi cerību, kas tas godam nesīs savu vārdu.

"Motocikls ir ekskluzīvs un pieder saimniekam, kas ar to arī brauks, bet mēs ļoti priecāsimies, ja cilvēki, iedvesmojoties no šī piemēra, radīs močus ar etnogrāfiskiem simboliem. Ne vienmēr uz motocikliem jākaļ amerikāņu karogi - mums taču ir savi simboli, kas ir pat daudz skaistāki par ārzemēs populārajiem," uzskata Blodons.

Vairas Vīķes-Freibergas tikšanās ar viņas vārdā nosaukto braucamo, kā arī sporta žurnālistu diskusija ar eksprezidenti, kas izrādījusies laba moču lietu pārzinātāja, būs vērojama raidījumā Motociklisti LTV7 9. aprīlī plkst. 21.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!