Foto: AP/Scanpix/LETA/Reuters/Scanpix/LETA/AFP/Scanpix/LETA

Viesojoties "Happy Sad Confused" podkāstā, režisors Džeimss Gans, kura karstākais veikums šobrīd ir supervaroņu filma "Pašnāvnieku vienība: Jauna misija", dalījies pārdomtās, kāpēc, viņaprāt, režisora Martina Skorsēzes 2019. gada izteikumi par "Marvel" filmām bijuši ārkārtīgi ciniski, raksta "People". Toreiz, runājot par "Marvel" kinolentēm, Skrosēze norādīja – "tas nav kino".

"Es mēģināju, tu saproti?" 2019. gada intervijā "Empire" sacīja 78 gadus vecais Skorsēze, komentējos studijas paspārnē esošās supervaroņu filmas. "Taču tas nav kino," viņš turpināja. Pēc mēneša "Oskara" balvas ieguvējs šo tēmu turpināja skaidrot sarunā ar "The New York Times", norādot, ka viņš uzauga citā laikā un toreiz studijas neuzstādīja kinoteātriem noteikumus.

Savukārt 55 gadus vecais Gans režisora krēslā sēdējis abu "Galaktikas sargu" filmās un pēc nelielas pauzes un attiecību uzrisināšanas atgriezīsies "Marvel" bariņā arī ar trešo turpinājumu. "Happy Sad Confused" podkāstā režisors dalījies pārdomās, ka "tas, ka Skorsēze šādi izsakās par "Marvel" filmām, šķiet ārkārtīgi ciniski, un tā ir vienīgā lieta, kas viņa filmai var pievērsīs uzmanību." Režisors arī piebildis – Skorsēze veido kinolentes "Marvel" filmu ēnā, un šo aspektu izmanto, lai savā virzienā pavērstu papildu acu pārus.

Skorsēze, kas toreiz iepazīstināja plašāku auditoriju ar savu krimināldrāmu "Īrs" ("Irishmen"), sacīja – lai arī cik labi šīs kinolentes būtu uzņemtas un lai arī cik ļoti aktieri, ņemot vērā radītos apstākļus, censtos, viņš šīs filmas pielīdzina "tematiskajam parkam". "Tas nav kino, kurā cilvēki cenšas viens otram nodot emocionālas un psiholoģiskas pieredzes," norādījis režisors.

Pēcāk Skorsēze dalījies pārdomās, ka "Marvel" filmās ir daudz elementu, kas raksturo kino, taču tajā trūkst atklāsmju, mistēriju un patiesu emocionālo briesmu. "Tās radītas, lai apmierinātu konkrētas vajadzības, un tās veidotas kā variācijas par ierobežotu tēmu skaitu," sacījis Skorsēze. "Un pēcāk top turpinājumi, lai gan patiesībā tie ir pārfilmējumi ("remake"), un viss tajos ir sankcionēts. Jo citādi nemaz nevar būt! Tāda ir moderno filmu franšīžu daba."

Spriežot par Skrosēzes izteikumiem, Gans norādījis, ka ciena režisoru, uzsverot – "viņš ir viens no labākajiem aroda meistariem, kāds pasaulē bijis". "Man ļoti patīk viņa filmas. Nav nekādu problēmu tās skatīties," teicis Gans. "Un par daudzām lietām es piekrītu. Ir daudz filmu bez dvēselēm, bez sirsnības, kuras neatspoguļo to, ko vajadzētu."

Noslēgumā Gans piebildis, ka ir tikai viens aspekts, kurā viņš absolūti nepiekrīt Skorsēzēm – viedoklim, ka filmas, kuras balstītas komiksu grāmatās, nav kino. "Un tas arī viss," domas noslēdza Gans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!