Foto: Vida Press
Frensisa Skota Ficdžeralda 1925. gada romānam "Lielais Getsbijs" ("The Great Gatsby") jau atkal tiks notraukti putekļi un pāršķirstītas svarīgākās lappuses, lai radītu jaunas versijas par grāmatā lasāmajiem notikumiem. Nu kārta pienākusi animācijas filmai un seriālam, kas tiks veidoti pēc romāna motīviem.

Animācijas versijas veidošana uzticēta Viljamam Džoisam, savukārt scenāriju rakstīs Braiens Selzniks, kura populārākais darbs ir 2007. gada grāmata "The Invention of Hugo Cabret". Tieši šis veikums bija pamatā Martina Skorsēzes piedzīvojumu filmai "Hugo". Ar animācijas puses nodrošināšanu nodarbosies "DNEG Feature Animation", kas popularitāti iemantojusi ar vizuālo efektu izveidi lielbudžeta filmai "Tenet". Vēstīts, ka kinolentes tapšanā tiks izmantotas jaunākās un inovatīvākās animācijas metodes.

"Getsbijs turpina atstāt spēcīgu iespaidu uz saviem lasītājiem, lielāku, nekā jebkura cita grāmata Amerikas vēsturē," sacījis Džoiss, kurš 2011. gadā saņēma "Oskaru" par īsfilmu "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore". Džoiss piebilst, ka lielā mērā "Lielā Getsbija" panākuma atslēga slēpjas tieši burvīgajā Ficdžeralda prozā. Tā kā iepriekšējās ekranizācijas uzņemtas pēc "live-action" principa, nu pienācis laiks izmēģināt inovatīvās animācijas ceļu, kas varētu romāna stāstu atklāt citā līmenī.

Foto: Kadrs no video

Šī būs piektā reize, kad Ficdžeralda vārdi tiks pārvērsti filmā. Pirmo reizi tas notika jau gadu pēc romāna iznākšanas. Nākamās versijas tika piedāvāta 1949. un 1974. gadā, kad galvenajās lomās iejutās Roberts Redfords un Mia Ferova. Tālāk sekoja ekranizācija 2000. gadā, taču jaunākā versija skatītājus sasniedza 2013. gadā, centrālā tēla ādā ļaujot iejusties pašam Leonardo Dikaprio. Vērts piebilst, ka šīs austrāliešu režisora Baza Lurmana filmas budžets bija 105 miljoni dolāru un tā saņēma divas "Oskara" statuetes – labākā kostīmu dizaina un mākslinieka darba kategorijās.

Filmas darbība risinās 1920. gadu Ņujorkā, kur valda vaļīgas tikumības normas, dzirkstī džezs un noteicēji ir nelegālā alkohola karaļi. Dzenoties pēc sava amerikāņu sapņa, topošais rakstnieks Niks apmetas kaimiņos noslēpumainam miljonāram Džejam Getsbijam, kurš mīl rīkot greznas viesības. Turpat netālu mīt arī Nika māsīca Dēzija ar savu vīru – aristokrātu Tomu Bjūkenanu. Tā Niks tiek ievilkts bagātnieku dzīvē, iepazīstot viņu ilūzijas, mīlestību un nodevību. Būdams liecinieks šajā pasaulē notiekošajam, viņš raksta stāstu par neiespējamu mīlestību, sekošanu sapņiem un neizsakāmu traģēdiju, kas atspoguļo moderno pasauli un tās tikumus.

Taču izskatās, ka "Lielais Getsbijs" šobrīd ir uz izķeršanu un daudzi vēlas pasaulei parādīt savu versiju par grāmatas notikumiem. Janvāra beigās ārzemju mediji vēstīja, ka jau labu laiku tapšanas stadijā ir arī lielbudžeta seriāls, kura pamatā būs tieši šis Ficdžeralda slavenais romāns. Šis projekts taps "A+E Studios" un "ITV Studios America" virsvadībā, taču savu versiju par notikumiem uzticēts atrādīt seriālu "Vikingi" un "Tjūdori" veidotājam Maiklam Hērstam.

"Man šķiet, ka ar Getsbiju esmu dzīvojis lielāko daļu savas dzīves – to lasīju kā skolas puika, pēc tam 1970. gados par grāmatu runāju Oksfordā, bet vēlāk periodiski pārlasīju vairākas reizes," sacījis Hērsts. "Kā reiz sacīja kritiķis Laionels Trilings: ""Lielais Getsbijs" šobrīd ir tikpat svaigs kā laikā, kad tas iznāca, patiesībā tas ir kļuvis vēl pamatīgāks un atbilstošāks." Vēstīts, ka romāna notikumi varētu tikt izklāstīti vienas sezonas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!