Foto: AFP/Scanpix/LETA
Slavenais amerikāņu aktieris Edvards Nortons, izrādās, esot leģendārās 17. gadsimta indiāņu vadoņa meitas Pokahontas pēctecis, vēsta ārzemju mediji.

Romantizētā un mitoloģizētā indiāniete Pokahonta realitātē dzīvoja 17. gadsimtā, un apprecējās ar ieceļotāju Džonu Rolfu laikā, kad Anglijā bija dzīvs Viljams Šekspīrs. Viņa izrādās esam Nortona 12. pakāpes vecmāmiņa, liecina dokumentu un dzimtas koka izpēte, ko atklājis ģenealoģiskās vēstures šovs "Finding Your Roots", vēsta CNN.

Vēsturnieks un raidījuma vadītājs Henrijs Lūiss Geitss juniors apstiprinājis šova viesim Edvardam Nortonam viņa ģimenē sen izskanējušās baumas, ka viņiem ir saistība ar leģendāro indiānieti. "Jums ir tieši rakstiski pierādījumi, kas neapšaubāmi saistīti ar jūsu vecvecākiem 12. pakāpē, Džonu Rolfu un Pokahontu," teica Geitss.

Pokahonta un Džons Rolfs apprecējās 1614. gada 5. aprīlī Džemistaunā, Virdžīnijā. Dokumenti liecina, ka pēc trim gadiem Pokahonta nomira, bet 1622. gada martā viņai sekoja arī Rolfs.

"Tas liek apzināties, ka tu esi maza daļiņa no cilvēces vēstures," Nortons atzina pēc jaunatklājumiem par savu ģimeni.

Raidījumā gan tika atklātas arī nepatīkamas Nortona dzimtas vēstures lappuses – viņa trešās pakāpes vectēvam Džonam Vinstedam piederēja vergu ģimene, ieskaitot 55 gadus vecu vīru, 37 gadus vecu sievieti un piecas meitenes piecu, sešu, astoņu, deviņu un 10 gadu vecumā.

53 gadus vecais Nortons atzina, ka šis ģimenes vēstures fakts viņam ir ļoti nepatīkams. Jautāts, kādas bijušas viņa sajūtas, redzot, ka viņa sencis bijis vergu īpašnieks, aktieris atbildēja: "Īsā atbilde būtu – šīs lietas nav patīkamas. Un tai ir jābūt nepatīkamai sajūtai. Tas nav nosodījums paša dzīvei, taču ir apkaunojums šīs valsts vēsturei, un tas vispirmām kārtām ir jāatzīst un ar to jācīnās."

Aktieris atzina, ka esot personiski uztvēris šo atklājumu, un, izlasot "astoņus gadus veca verdzene", "vienkārši gribas nomirt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!