Foto: Vida Press

Pirms 20 gadiem pasaule iepazinās ar Bridžitu Džounsu – lielisko un nedaudz neveiklo sievieti, kura vairāk par visu vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, teikt ardievas kaitīgajiem ieradumiem un beidzot satikt savu īsto un vienīgo. Pēc vienas kinolentes skatītāji no kolorītās dāmas, kuru atveidoja Holivudas spīdeklis Renē Zelvēgere, nemaz nebija gatavi atvadīties, un ar kopumā trim filmām stāsti par omulīgo Džounsu ierindojušies romantisko komēdiju topa virsotnē.

Filma "Bridžitas Džounsas dienasgrāmata" kinoteātros daudzviet pasaulē nonāca 2001. gada 13. aprīlī. Stāsts par cerību pilno un dažubrīd skumjo varoni, kuras loma kļuvusi par Renē Zelvēgeres firmas zīmi uz mūžu, guva pārsteidzošus panākumus, no vienas kinolentes pārvēršoties filmu sērijā. Pēc trim gadiem skatītāju vērtējumam tika nodota "Bridžita Džounsa. Saprāta robeža", savukārt līdz "Bridžitas Džounsas mazulim" bija jāpaciešas – šī filma skatāma no 2016. gada.

Taču pirmajā filmā iepazināmies ne tikai ar kolorīto Džounsu, bet arī pārējām zvaigznēm – Kolina Fērta atveidoto Marku Dārsiju un Hjū Granta šarmanto Danielu Klīveru. Kas interesanti, tieši Fērts bija tas, kurš Zelvēgeri pierunāja veidot arī turpinājumu, no kura sākotnēji aktrise atteikusies. Kāds bija iemesls? Viņa nevēlējusies atkal pieņemties svarā, kas stāsta ietvaros bija neizbēgami.

Kopīgi svinot "Bridžitas Džounsas dienasgrāmatas" pirmizrādes apaļo jubileju, ielūkosimies dažos interesantos faktus, kuri, ļoti iespējams, mudinās romantisko komēdiju tuvākajā laikā noskatīties – no jauna vai pirmo reizi! Faktus apkopojis portāls "Insider".

  • Bridžitas Džounsas tēlu radījusi birtu rakstniece Helēna Fīldinga. Sākotnēji viņa vientuļnieces stāstus rakstījusi Londonas laikraksta "Independent" populārajai sieviešu slejai, stāstot un aprakstot pati savu dzīves pieredzi.
  • Aina, kurā Zelvēgeres varone nolaižas pa ugunsdzēsēju "trepēm", ir viena no populārākajām. Kas interesanti, tā bijusi ļoti tuvu, lai nemaz filmā neparādītos. Kā intervijā "Instyle" atklājusi aktrise, konkrētajā dienā un filmēšanas laukumā pietrūcis laika uzņemt visas ainas. Kad noslēguma fāzē piefilmēti trūkstošie kadri, viņa ugunsdzēsēju postenī neuzņemto ainu nevarējusi izmest no galvas. Te pēkšņi viņa telpas stūrī ieraudzījusi stabu, un viss pārējais jau noticis ļoti spontāni.
  • Vai atceries sniegotās ainas kinolentes sākuma un beigu daļās? Iedvesma šiem kadriem meklēta klasiskajā Ziemassvētku filmā "It's A Wonderful Life", atklājusi filmas režisore Šārona Makgvaira. Viņa piebildusi, ka abas kinolentes stāsta par dzīves uzvarām un kritumiem, taču sniegs piešķir pasakām raksturīgu sajūtu.
  • Lai uzšūtu Marka Dārsija "neglīto" Ziemassvētku džemperi, kurā viņš iepazīstas ar Bridžitu Džounsu, pagājis labs laiciņš. Režisores vārdā uzrunātas 20–30 rokdarbnieces, taču visi rezultāti bijuši ārkārtīgi mīlīgi. Šī iemesla dēļ nolemts ziemeļbriedi aizstāt ar alni. Pats Kolins Fērts gan alni nemaz neesot pamanījis, taču viņš vairāk par visu atceras, cik viņam džemperī bijis karsti.
  • "Bridžitas Džounsas dienasgrāmata" nebija Kolina Fērta pirmais iznāciens kā Misteram Dārsijam. Pirms sešiem gadiem, 1995. gadā, viņš varoni ar šādu vārdu atveidoja BBC miniseriālā "Lepnums un aizspriedumi".
  • Filmas režisore Magvaira un grāmatu autore Fīldinga reālajā dzīvē ir draudzenes, tāpēc nebija liels pārsteigums, ka tieši pēc Makgvairas līdzības izveidots kāds no tēliem. Šis gods ticis Džounsas draudzenei Šazerai. "Esmu priecīga būt grāmatā – jo īpaši tāpēc, ka Šazera ir daudz asprātīgāka par mani," intervijā 2001. gadā "The Telegraph" sacījusi Makgvaira. "Vienīgais mīnuss, ka, ejot uz ballītēm, jāuztraucas, vai cilvēki nedomās, ka esi smieklīgāka nekā patiesībā."
  • Scenārijā bija rakstīts – kautiņam starp Fērtu un Grantu jābūt ļoti karstasinīgam. Veidotāji vēlējušies, lai drēbes tiktu rautas nost un abos pamostos dzīvniecisks gars, taču tā nu viss nebija realitāte. Fērts atklājis, ka, apgūstot sitienu prasmes, abi sapratuši – pēdējo reizi kāvušies 10 gadu vecumā, un tas kautiņš pielīdzināms bērnudārznieku līmenim. Tieši tāpēc šķitis tikai loģiski viņu dueli pārnest daudz bērnišķīgākā līmenī, nekā plānots.
  • Filmu fanus nemitīgi tirda jautājums – vai nākotnē sagaidīsim vēl kādu kinolenti? 2020. gada janvāra intervijā "Vanity Fair" Zelvēgere norādījusi, ka cerību stariņš eksistē un viņa labprāt vēlreiz iekāptu Bridžitas Džounsas kurpēs. "Es viņu mīlu. Viņa ir tik jautra! Viņa ir labākā. Ja mani aicinātu, tas varētu būt ļoti jautri," sacījusi aktrise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!