Foto: Kadrs no video
Vai esi to filmu cienītājs, kurās grūti novilkt robežu starp realitāti un iedomām? Ja tā, šis saraksts ir domāts tieši tev. Esam apkopojuši 10 filmas, pēc kuru noskatīšanās jautājumu ir vairāk nekā atbilžu un kuras, ļoti iespējams, katrs interpretē nedaudz citādāk.

"Fight Club"


Ar ko gan citu atklāt šo sarakstu, ja ne leģendāro amerikāņu kinorežisora Deivida Finčera 1999. gada drāmu "Fight Club" jeb "Cīņas klubs". Filma ir stāsts par izdegušu un dzīves bezjēdzīgā un merkantilā monotonuma notrulinātu bezvārda balto apkaklīti, kas cieš no hroniska bezmiega. Vienīgais, kas viņam ļauj aizmirsties un pēc tam iemigt, ir atbalsta grupas smagi slimajiem.

Lai sižetu padarītu interesantāku, bet galvenā varoņa pasauli – nemierīgāku, viņa pasaulē burtiski iebrūk izlaidīgā Mārla Singere ar allažīgo cigareti zobos, savukārt kārtējā garlaicīgā komandējuma laikā lidmašīnā viņš iepazīstas ar bravūrīgo ziepju pārdevēju Taileru Dērdenu, ar kuru pēcāk kopā dibina slepenu organizāciju, kas paredzēta vienīgi vīriešiem, proti, "Cīņas klubu". Kā notikumi attīstās tālāk, jau ir skatītāja paša ziņā.

Galvenais aktieru trio arī ir visnotaļ spēcīgs – Edvards Nortons, Breds Pits un Helēna Bonema Kārtere. Lomu atveidošana šajā darbā visiem kā vienam izdevusies patiesi pārliecinoša.

"Inception"


Filma ar latvisko tulkojumu "Pirmsākums" ir viens no pasaules līmeņa grāvējiem, kas kopš iznākšanas 2010. gadā cilvēkiem nedod mieru. Uzdevumu augstumos ir bijis režisors Kristofers Nolans, kuram izdevies radīt patiesi oriģinālu dižpārdokli, kas pelnījis ievērojamas summas. Filma ir sarežģīta un intelektuāla stāsta savijums.

Filmas naratīvs ir sadalīts vairākos līmeņos, kuru Leonardo Dikaprio atveidotais varonis, ievelkot līdzi arī skatītāju, soli pa solim cenšas šķetināt, kārtējo reizi sapņiem saplūstot ar realitāti, liekot apšaubīt gan vienu, gan otru. Taču Dikaprio nav vienīgais pieminēšanas vērtais vārds – zvaigžņu sastāvā uzmirdz arī Toms Hārdijs, Džozefs Gordons-Levits, Mariona Kotijāra, Silians Mērfijs un citi.

"Mr. Nobody"


Filma par Nemo Nevienu ir stāsts par izvēlēm, kur katrs nākamais solis kļūst par liktenīgu pavērsienu pavisam parasta mirstīga cilvēka dzīvē. Beļģu režisora Jako van Dormāla episki digitalizētajā stāstā tiek nojauktas robežas starp atmiņām un ilūzijām.

Galvenā aktiera lomā iejūtas Džareds Leto, kura atveidotais varonis vada savu ikdienas dzīvi līdzās sievai un trim bērniem, līdz kādudien atmostas 2029. gadā. Tad jaunajam vīrietim ir jau 117 gadu, un Nemo ir kļuvis par vecāko un nu jau vienīgo mirstīgo cilvēku mūžīgās eksistences pārņemtajā pasaulē. Tālāk seko iepriekšminētie ceļojumi atmiņās, kas liek pārdomāt pieņemto lēmumu pareizību.

"Fractured"


Šis trilleris skatītajam filmas laikā neskaitāmas reizes liek pašam apšaubīt savu saprātu un spēju kritiski domāt. Notikumu centrā ir parasta ģimene ar savām problēmām un sarežģījumiem, taču viss pilnībā sagriežas kājām gaisā, kad sešgadīgajai meitiņai Perijai pēc neveiksmīga kritiena degvielas uzpildes stacijā ir nepieciešama medicīniskā palīdzība. Ārsti viņu izmeklē un ir gatavi palīdzēt, taču pēc iekāpšanas liftā meitene ar mammu pazūd. Kad Sema Vortingtona varonis sāk taujāt pēc savas ģimenes, viņam tiek paskaidrots, ka ģimene nav sarakstā reģistrēta un nemaz nav ieradusies konkrētajā slimnīcā.

Psiholoģisko trilleri iespējams skatīt straumēšanas platformā "Netflix".

"Shutter Island"


Vēl viens izcils kinomākslas darbs un vēl viens izcils Leonardo Dikaprio tēlojums! Filmas darbība norisinās 1954. gadā. Galvenā varoņa Tedija Daniela uzdevums ir Šatera salā esošajā cietumā, kurā atrodas cilvēki ar garīgiem traucējumiem, izmeklēt pacientes pazušanu. Apķērīgais izmeklētājs drīz vien rod pavedienu, ka ārsti slimnieku atveseļošanas nolūkiem izmanto neatļautas metodes. Taču viņš nepaspēj pat attapties, kad arī pats ar pārinieku kļuvuši par noslēpumainās salas gūstekņiem.

Filmā ir dažādu interesantu notikumu un specefektu pilna. Īstens trillera, mistikas, drāmas un šausmu filmas samiksējums.

"The Game"


1997. gada trilleris ar Maiklu Duglasu un Šonu Penu priekšplānā atklāj stāstu par kādu turīgu baņķieri, kurš savā 48. dzimšanas dienā no brāļa saņem noslēpumainu dāvanu. Tā ir iespēja piedalīties nezināmā spēlē, kas neparastos un negaidītos veidos pamanās iekļūt viņa dzīvē. Robeža starp spēli un ikdienu filmas gaitā kļūst aizvien blāvāka, kas liek priekšplānā izvirzīt dažādas sazvērestību teorijas.

"Gone Girl"


Vīrs un sieva pēc definīcijas dzīvē ir vistuvākie cilvēki, taču filmas "Gone Girl" varoņu attiecību modelis nebūt šim pieņēmumam neatbilst. Lai gan Nikam šķita, ka viņa un sievas dzīvē viss ir lieliski, notikumi mainījās vienā acu mirklī. Kādā dienā viņa mīļotā sieva burtiski izkūpēja gaisā, publiski sievieti pasludinot par pazudušu. Attīstoties izmeklēšanai, soli pa solim arvien vainīgāks viņas pazušanā sāk izskatīties pats Niks. Tomēr – tā ir patiesība vai arī sievas sagatavotas lamatas?

Mistiskā trillera režisors ir neviens cits kā labi pazīstamais Deivids Finčers.

"Interstellar"


Vēl viens Kristofera Nolana darbs, kas prātos iesēdies daudziem. Zinātniskās fantastikas drāmas darbība norisinās distopiskā nākotnē, kad cilvēce ar zobiem un nagiem cenšas izdzīvot. Filmas centrā ir grupiņa kosmonautu, kuri ceļo cauri tārpejai netālu no Saturna, meklējot cilvēcei jaunu mājvietu.

2014. gadā filma iekļuva pelnošāko kases grāvēju top 10. Kino kritiķi augstu vērtēja vairākus svarīgus izcilās filmas aspektus – gan tematiku, skaņu celiņu un vizuālos efektus, gan arī aktieru tēlojumu ar Metjū Makonahiju, Anna Hateveju un Džesiku Česteinu priekšgalā.

"Collateral Beauty"


Filma ar Vilu Smitu galvenajā lomā dienasgaismu ieraudzīja 2016. gadā. Pēc traģiskā meitas zaudējuma viņa atveidotais varonis arvien vairāk attālinās no apkārtējiem. Tā vietā skumju un bēdu sagrautais vīrietis raksta vēstules, kuras adresē nevis cilvēkiem, bet Nāvei, Laikam un Mīlestībai. Pēcāk šīs sajūtas viņš cilvēku veidolā satiek arī reālajā dzīvē. Taču – vai viņš tiešām tās satika?

Kinopasaulē šī filma uzņemta ar dalītām jūtām, taču uzteikts tiek aktieru sastāvs un tēlojums. Blakus Smitam tajā ar savu aktierprasmi iepriecina Keita Vinsleta, Helēna Mirena, Keira Naitlija un Edvards Nortons.

"Side Effect"


"Blakusefekts" jeb "Side Effect" ir Stīvena Soderberga detektīvfilma par sievieti vārdā Emīlija, kuras dzīve apmet kūleni brīdī, kad vīrs nonāk cietumā. Lai tiktu galā ar depresiju, viņa tvērusies pēc nomierinošiem līdzekļiem, kas vēlamo rezultātu nedeva. Nākamais solis – psihiatriskās klīnikas apmeklējums, kurā tiek paredzēta eksperimentālu preparātu lietošana. Āķis gan slēpjas tajā, ka tiem piemīt samērā savādi blakusefekti.

Ja arī tu zini kādu filmu, kas spējusi sagrozīt galvu un kuras notikumi nereti kalpo kā pamats dažādām diskusijām, padalies komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!