Foto: Vida Press
Par sēmotāju parasti kļūst divos veidos – pirmajā variantā cilvēks apzināti iet uz nelikumīgo darbību un jau apzinās iespējamās sekas, savukārt nereti notikumi tiek sapiņķerēti tik tālu, ka mahināciju veikšana ir izmisuma solis, kā paglābt savu ādu. Lieki piebilst, ka abos variantos rezultātā viltīgā plāna realizētājs tiek saukts pie atbildības, taču ceļš līdz notveršanai mēdz būt patiesi raibs.

Šoreiz ielūkosimies dažās filmās un seriālos, kuri atklāj stāstus par viltniekiem visā pasaulē! Lielākā daļa balstās patiesos notikumos.

"Fyre: The Greatest Party That Never Happened"

Ja solījumi būtu piepildījušies, "Fyre" varēja kļūt par ekskluzīvāko un iespaidīgo festivālu visā pasaulē. Festivālam bija paredzēts noritēt divas nedēļas nogales Bahamām piederošajā Eksumas salā, kas, kā reklāmas video stāstīja pasākuma organizētāji, savulaik piederējusi kolumbiešu narkobaronam Pablo Eskobaram. Luksusa atpūta, dzīve villās, augstākās klases restorāni, pārlidojumi ar privātām lidmašīnām – to visu festivāla organizētāji solīja atpūtas kārotājiem, par biļeti paprasot vairākus tūkstošus ASV dolāru.

Gribētāju netrūka. Arī ažiotāža soctīklos tika sacelta pamatīga, taču milzīgs bija pārsteigums un vilšanās, kad pēc ierašanās ballētājiem nācās atskārst – infrastruktūra ir nepabeigta, no restorāniem nav ne miņas un ekskluzīvās villas ne tuvu nelīdzinās solītajam. Festivāls, tam īsti nemaz nesākoties, tika atcelts. Kā ziņoja "Vice", pasākums rīkots bezatbildīgi – tā organizētāji no "Fyre Festival, L.L.C ", Billijs Makfarlands un reperis Ja Rule, neilgi pirms pasākuma atklāšanas kopīgi vienkārši izklaidējušies Bahamu salās, kā arī nav uztraukušies par nenoslēgtajiem līgumiem, kas būtu nepieciešami festivāla norisei.

Dokumentālo filmu par to, kas nogāja greizi, kā arī aizkadra materiālu var skatīt straumēšanas platformā "Netflix".

"Can You Ever Forgive Me?"

Filma "Vai spēsi man kādreiz piedot" seko pa pēdām rakstniecei Lī Izraelai, un tās scenārijs balstīts pašas rakstnieces memuāros. Filmas notikumi aizsākas, kad izgāšanos piedzīvo Izraelas jaunākais darbs. Viņa cīnās ar finansiālām problēmām, nespēj neko jaunu uzrakstīt un grimst alkoholismā. Lai atdzīvinātu dziestošo karjeru, Melisas Makkartijas atveidotā varone sāk viltot slavenu rakstnieku, aktieru un dramaturgu vēstules.

Melisa Makkartija par rakstnieces Lī Izraelas lomu tika nominēta "Oskaram". Vērts piebilst, ka sākotnēji šo lomu plānots uzticēt Džulianai Mūrai, taču viņa piedāvājumu noraidījusi.

"McMillions"

Dokumentālais mini seriāls atklāj notikumus, kas norisinājās no 1998. līdz 2001. gadam. Tā centrā – ātrās ēdināšanas restorāns "McDonalds" un "Monopola" loterija! Arī šoreiz izmeklētājiem bija jāsteidz ķert cilvēkus, kuri bija nolēmuši izspiest ievērojamas summas no ēdināšanas uzņēmuma, viltojot rezultātus. Kā noritēja šī smalkā blēdību operācija? Par to pastāstīts mini sērijās!

"The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley"

Viņai tika solīta tik spoža nākotne, par kādu daudzi var vien sapņot. Viņa – Elizabete Holmsa – ir uzņēmēja, reāls cilvēks, kompānijas "Theranos" dibinātāja, kura, vēl pavisam jauna būdama, iesoļoja medicīnas lauciņā. Galvenā doma bija nākt klajā ar pavisam nelielu ierīci, kas ļautu ievākt asinis un no pilītes veikt simtiem dažādu testu. Lai gan ideja patiesi bija revolucionāra, pamazām uzplauka runas, ka izgudrojums nav precīzs un nemaz nedarbojas, kā vajadzētu, tāpēc viņu apsūdzēja krāpšanā.

Dokumentālā filma par sievietes gaitām iznāca 2019. gadā un atklāj lieliskā plāna sabrukšanas detaļas. Tā skatāma HBO platformā.

"Jamtara"

"Jamtara – Sabka Number Ayega" ir indiešu seriāls, kas fokusējas ap jauniešu grupiņu, kas nākusi klajā ar nelietīgu apkrāpšanas plānu. Viņu krāpšanas pamatā ir sensitīvu datu izkrāpšana no citiem iedzīvotājiem. Viss iet kā smērēts līdz brīdim, kad viņu ceļi krustojas ar kādu korumpētu politiķi, kurš vēlas no šīs shēmas daļu labuma iegūt sevi. Kā parasti šādās situācijās, viņiem uz papēžiem min arī kāda uzņēmīga likuma pārstāve, kura vēlas puišus piespiest pie sienas.

Seriālam iznākusi viena sezonas, taču oficiāli izziņots tā turpinājums.

"Catch Me If You Can"

Šis saraksts nebūtu pilnīgs, ja tajā neatrastos vieta arī vienai no Leonardo Dikaprio labākajām filmām "Noķer mani, ja vari". 2002. gada darbs ar dāmu mīluli galvenajā lomā atklāj notikumu virkni, kas noveda Frenku Abagneilu līdz ne visai glaimojošajam titulam – visjaunākais noziedznieks, kas iekļauts ASV "Desmit vismeklētāko noziedznieku sarakstā". Jaunietim filmas laikā uz papēžiem min profesionālu izmeklētāju komanda, taču, vai viņam izdosies visu laiku būt vienu soli priekšā?

Dzīves laikā Abagneils paspējis pastrādāt par galveno ārstu slimnīcā, vēstures profesoru, vadīt lidmašīnu, iefiltrējoties "Pan Am" aviosabiedrībā, kā arī izkrāpt ievērojamu naudas summu.

"Made You Look: A True Story About Fake Art"

Dokumentālā filma "Made You Look: A True Story About Fake Art" stāsta par lielāko mākslas aprindu krāpšanas shēmu, kādu Amerika jebkad piedzīvojusi. Filmā redzam Ņujorkas pasaules īstās krāsas – tā ir bagāta, apsēsta un pieprasījumu alkstošā mākslas pasaule.

Kā raksta "Variety", shēmas pirmais pavediens meklējams 1995. gadā, Ņujorkas vienā no vecākajām mākslas galerijām, kad tās direktore Anna Frīdmena iegādājās nezināmu Marka Rotko darbu. To pārdeva kāda Glafira Rozalesa, kura pārstāvēja anonīmu kolekcionāru, un stāsts par šo cilvēku sākotnēji bija visai ticams. Arī mākslasdarbs izskatījās kā oriģināls, un to apstiprināja pat Rotko mākslas piekritēji un eksperti. Parādoties arvien jauniem mākslas šedevriem no Rozales rokām, tālākie notikumi kļūst aizvien samudžinātāki un interesantāki, bet par to ļausim tālāk spriest pašiem!

Dokumentālā filma skatāma straumēšanas platformā "Netflix".

"The Wizard of Lies"

Vai ar savu šarmu un stāstiem par milzīgiem panākumiem iespējams gadu desmitiem cilvēkus pierunāt investēt miljoniem dolāru? Bērnijs Medofs pierādīja, ka var, taču īsās melu kājas tomēr nāca gaismā. Filmas "The Wizard of Lies" notikumi risinās ap bēdīgi slaveno Volstrītas afēristu, kuru kinolentē atveido lieliskais Roberts de Niro.

Vēstīts, ka Medofs investoru pievilināšanai izmantojis tā saukto "Ponzi" shēmu. Tā paredz jaunu naudas ieguldītāju piesaisti, taču pēcāk šie līdzekļi izmantoti, lai izmaksātu fiktīvas dividendes iepriekšējiem ieguldītājiem.

"Sour Grapes"

No Volstīras aizceļosim uz vīnu pasauli un pievērsīsimies indonēzietim Rudijam Kurniavanam – vīram, kuram izdevās aptīt ap pirkstu vīna izsoļu dalībniekus un izsmalcinātus vīna pazinējus. "Sour Grapes" stāsta par pašu Rudiju un viņa talantu vīna pazīšanā. Tomēr, kad ielūkojas viņa stāstā, viss nemaz nav tik vienkārši... Vai tiešām Rudijs ir tas, par ko visus šos gadus izlicies? Vai arī viņš glabā kādus noslēpumus?

"Lupin"

Lai "atšķaidītu" dominējošo filmu sarakstu, te, lūk, seriāls, kura galvenais varonis šķiet vienmēr ir soli priekšā pārējiem. Īstajā vārdā Omāra Sai seriālā atveido Diopu, kurš, iedvesmojoties no leģendārā literārā franču džentlmeņa-zagļa Arsēna Lupēna, nolemj atriebt savam tēvam nepatiesi piespriesto tiesu. Arī šeit pie vainas ir kāda turīga ģimene, kura, pēc Diopa domām, pelnījusi atbildēt par savām rīcībām.

Balstoties grāmatās par Lupēna piedzīvotājiem, Diopam izdodas realizēt plānu par dārgas kaklarotas zādzību, apvedot ap stūri visu Luvras drošības sistēmu. Ar izveicību un no Lupēna aizlienētajām idejām viņš atjautībā pārspēj vietējo policiju, cietuma uzraugus, medicīnas darbiniekus un pat līdzgaitniekus. Šeit gan vērts piebilst, ka Lupēns nav īsts personāžs, taču franču literatūrā viņa vārds nav svešs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!