Jau divus gadus esam cietušies un cietušies, gaidījuši un gaidījuši, bet, sākot jau no 17. septembra, uz lielajiem ekrāniem beidzot varēsim novērtēt fantastikas piedzīvojumu jeb filmu "Kāpa" ("Dune"). Tieši šī ir tā filma, kas jau ilgstoši tiek dēvēta par vienu no gaidītākajām 2021. gada kinolentēm. Līdzās Polam Atreidīsam dosimies uz bīstamāko planētu Visumā, lai nodrošinātu viņa ģimenes un tautas nākotni.

Kinolente ir Frenka Herberta zinātniskās fantastikas romāna "Kāpa" ("Dune", 1965) ekranizējums. Jaunās pilnmetrāžas versijas režisors ir Denī Vilnēvs. Šis režisors turpina savu zinātniskās fantastikas sēriju, kurā jau ir filma "Atnācēji" un "Pa asmeni skrejošais 2049". Režisors jauno darbu sauc par "Zvaigžņu kariem pieaugušajiem", kurā piedalās intriģējošs aktieru sastāvs.

"Kāpa" ir mītisks un emocionāli uzlādēts varoņstāsts par Polu Atreidīsu, kur atveido jaunais talants Timotijs Šalamē. Viņš ir spožs un apdāvināts jauns vīrietis, kuram zvaigznēs ierakstīts ievērojams liktenis. Atreidīsam jādodas uz bīstamāko planētu Visumā, lai nodrošinātu savas ģimenes un savas tautas nākotni. Starp ļaunajiem spēkiem uzplaiksnī cīņa par resursiem, kas atrodami vienīgi uz šīs planētas un spēj atraisīt cilvēces dižāko potenciālu, bet izdzīvos vienīgi tie, kuri spēs pārvarēt savas bailes, vēstīts filmas aprakstā.

Aktieru komanda ir patiesi iespaidīga. Kā jau minēts – filmas galveno personāžu atveido Šalamē, savukārt citās lomās redzami Havjers Bardems, Oskars Aizeks, Džošs Brolins, Rebeka Fērgusone, Zendaja un Džeisons Momoa.

View this post on Instagram

A post shared by DUNE (@dunemovie)

Filmas stāsts atspoguļo divas aristokrātu dzimtas, kas tālā nākotnē cīnās par tiesībām uz kādu tālu planētu Visumā, lai iegūtu vērtīgu stimulējošu vielu.

Denī Vilnēvs ir viens no šī brīža labākajiem industrijas režisoriem, tomēr viņa stils nav raksturīgs masu interesēm. Viņa filmas fokuss ir ļoti tonāls, paļaujoties uz mūziku un kinematogrāfiju. Kinorežisors piekrita režisēt "Kāpa" – kinofilmu izplatītājuzņēmumiem "Warner Bros" un "Legendary" – ar vienu nosacījumu – viņam būs ļauts sadalīt Frenka Herberta zinātniskās fantastikas romānu divās daļās. Tam tika dots akcepts, tādēļ šī filma faktiski ir ar nosaukumu: "Kāpa: Pirmā daļa"( "Dune: Part One"). Vilnēvs apgalvojis, ka sākotnēji vēlējies abas daļas veidot vienlaicīgi, tomēr vairāku iemeslu dēļ tas nav izdevies. Viņš uzņēmis pirmo daļu un ir gatavs gaidīt, vai filma skatītājiem izraisīs patiku. "Veidojot pirmo daļu, es tajā tiešām ieliku visu savu aizraušanos – arī tad, ja tā būtu vienīgā. Bet es esmu optimistisks."

Ne visām filmām vienmēr ir jāpievērš uzmanība visiem, ne vienmēr mākslinieciskā pieeja liela budžetu filmām dod milzīgus ienākumus. Kas attiecas uz "Kāpu", pastāv šaubas, ka tās ieņēmumi sasniegs to līmeni, kas cer un plāno gan studijas, gan veidotāji, jo kinomīļi tomēr ir iecienījuši viegli "sagremojamas" piedzīvojuma filmas, nevis naratīvi sarežģītas sāgas. Taču kritiskā reakcija uz režisora Vilnēva atspoguļojuma stāstu par karojošajām politiskajām dinastijām, kas saduras par piekļuvi vitāli svarīgajai planētai, lielākoties ir bijusi pozitīva. Kritiķi, kuriem ir bijusi iespēja kinolenti jau redzēt, filmu un seriālu novērtēšanas platformā "Rotten Tomatoes" to novērtējuši pat ļoti pozitīvi (88 procenti reitinga), vēsta "Variety".

Tāpat režisors norādījis, ka apzinās – ir grūti piesaistīt auditoriju filmai, kurā nav iesaistīti kosmiski varoņi vai radioaktīvi zvēri, monstri. Reakcijas pēc pirmizrādes Venēcijas kinofestivālā lielākoties tik tiešām bijušas pozitīvas, ieskaitot sešu minūšu garās ovācijas.

Uzsverot drošības nozīmi Covid-19 laikā, režisors ir skaidri norādījis, ka dod priekšroku kino skatītājiem, lai filma "Kāpa" tiktu skatīta kinoteātros. Pagājušā gada decembrī viņš rakstījis: "Mēs ar savu komandu veltījām vairāk nekā trīs gadus, lai filmu padarītu par unikālu pieredzi uz lielajiem ekrāniem – mūsu filmas attēls un skaņa ir rūpīgi izstrādāti, lai tos varētu baudīt kinoteātros."

Filmas otrās daļas zaļā gaisma būs atkarīga no pirmās daļas finansiālajiem panākumiem. Tomēr savā pēdējā intervijā "Variety" režisors teicis: "Ja būs tāda lieta kā "Kāpa: Otrā daļa", es teikšu, ka tas būs ārprātīgs rotaļu laukums…"

Fantastiskais piedzīvojumus "Kāpa" ilgst divas stundas un 35 minūtes, un šis ir tikai pirmais ieraksts gaidāmajā divu daļu sāgā. Galvenā varoņa atveidotājs Šalamē Venēcijas kinofestivālā sacījis: "Es ceru, ka mēs varēsim uztaisīt arī otru daļu, tas būtu sapnis!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!