Jau 18 gadu vecumā uzsākot režisora gaitas, apgūstot kinematogrāfiju prestižajā FAMU - Prāgas kino skolā, kurā reiz zinības smēlies arī slavenais režisors Milošs Formans, Emirs Kusturica sāk veidot savu "filmogrāfiju". Turpmāk šajā rakstu sērijā aplūkosim pazīstamākos režisora garadarbus.
Par pirmajām piecām Kusturicas režisētajām kinolentēm ir zināms ne īpaši daudz. Tās ir:


1971 - A part of the truth (īsfilma);

1972 - Autumn (īsfilma);

1978 - Guernica (īsfilma);

1978 - The brides are coming (TV filma);

1979 - Titanic (TV filma).


Režisors pats sava karjeras sākumposma daiļradi dēvē par "impresionisma pilnu, taču naivu". Plašāku rezonansi un līdz ar to - arī atpazīstamību izpelnījušās filmas 'Guernica' (ieguvusi pirmo vietu studentu filmu festivālā Karlovi-Vari), 'The brides are coming' un 'Titanic' (ieguvusi pirmo vietu Dienvidslāvijas televīzijas filmu festivālā Portorozā).

25 minūšu ilgā 'Guernica' čehu valodā stāsta par jaunu ebreju zēnu un viņa attiecībām ar antisemītismu. Darba pamatā ir Antonija Izakoviča novele. TV filma 'The brides are coming' savukārt aizskar sāpīgo incesta tematiku un demonstrē laukos dzīvojošas sievietes, viņas divu dēlu un viena dēla līgavas attiecības. Filmas scenārija autors un sākotnējais režisors Ivica Matics pāragri mirst, tāpēc viņa iesākto pabeidz Emirs Kusturica. Lai arī filmas veidošanā piedalās arī Sarajevas televīzija, filma nekad netiek translēta vai publiski izrādīta, it kā "pārāk traucējošā satura" dēļ.

1979.gadā veidotā 'Titanic' pilnīgi nepamatoti bieži tiek saistīta ar slaveno tāda paša nosakuma tvaikoni. Taču 60 minūšu ilgajā serbo-horvātu valodā uzņemtajā kinolentē "katastrofa" izpaužas cilvēku likteņos, kurus visdažādākajos veidos ietekmē Otrais Pasaules karš, aizskarot tik sāpīgo tālaika Dienvidslāvijas etnisko grupu jautājumu. Daudzviet tiek uzsvērts, ka 'Titanic' ir viens no tiešākajiem Kusturicas slavenā 'Underground' ietekmes avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!