Par pirmo no tā dēvētajām "lielajām" Emira Kusturicas kinofilmām tiek uzskatīta 1981.gadā uzņemtā "Do you remember Dolly-Bell?", kura scenārija veidošanā Kusturicam asistē Abdullahs Sidrans.
Filmas oriģinālajā - serbu valodā saukta par "Sjecas li se Dolly Bell?", 105 minūtes ilgā kinolente attēlo pagājušā gadsimta sešdesmito gadu Sarajevu. Darba centrā ir Dino, jauns puisis no piepilsētas, kurš cenšas atsvaidzināt savu dzīvi ar hipnotisku kino par vilinošajiem rietumiem, un veldzēties rokmūzikā. Puiša dzīvi tāpat ietekmē iepazītā kabarē meitene Dollija Bella.

Filma saņēmusi vairākus apbalvojumus prestižos internacionālos filmu festivālos, citustarp ieguvusi kritiķu balvu San Paulo internacionālajā filmu festivālā 1982.gadā, kā arī Zelta Lauvu par labāko debiju Venēcijas Mostrā 1981.gadā. Filma gluži nesen izdota arī DVD formātā (NTSC) un iegādājama internetā.

Interesanti fakti:

  • Emirs Kusturica filmas uzņemšanas laikā dienēja armijā. Oficiālās amatpersonas viņam deva īpašu atļauju uz 24 stundām pamest Dienvidslāvijas teritoriju un doties uz Venēciju pēc apbalvojuma.

  • Filma sākotnēji tika paredzēta izrādīšanai Dienvidslāvijas televīzijā. Tās nosaukumā atrodamais Dollijas Bellas vārds ir atsauce uz striptīzdejotāju no 1959.gadā uzņemtās itāļu izcelsmes režisora Alesandro Blasetī filmas "Eiropa naktī".

  • Šajā filmā aktieri runā paši saviem vārdiem, savā izteiksmē un jo īpaši - savā dabiskajā akcentā. "Do you remember Dolly-Bell?" ir visu laiku pirmā dienvidslāvu filma, kurā tās aktieri nerunā valsts oficiālajā - serbo-horvātu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!