Turpinot interesēties par Emira Kusturicas populārākajām kinolentēm, nākamā pēc iepriekš pieminētās, 1981.gadā uzņemtās "Do you remember Dolly-Bell?", ir četrus gadus vēlāk izdotā "When father was away on business", kurā Kusturica turpina sadarbību ar scenāristu Abdulu Sidranu.
Ģenerāļa Tito konflikts ar Staļinu 1948.gadā daudziem Dienvidslāvijas komunistiem iezīmēja ļoti bīstama laika sākumu. Pietiek ar filmas varoņa Mehmeda nejaušu izteikumu par zīmējumu avīzē, lai viņš tiktu arestēts. Viņa ģimene nu ir spiesta pieņemt pārmaiņas un gaidīt Mehmeda atgriešanos. Filma ir Malika, Mehmeda gados jaunā dēla, skatījums uz tēva prombūtni, kurš, kā Malikam stāsta māte, ir devies prom "darba dēļ".

"When father was away on business" iezīmē vairāku veiksmīgu sadarbību sākumu arī aktierspēles ziņā. Filmā redzami vairāki Emira Kusturicas iemīļoti aktieri, kuri parādās arī vēlāku gadu lentēs. Tā, piemēram, Miki Manojlovičs (filmā tēlo Mehmedu) ir redzams 90.gadu vidusdaļā uzņemtajos "Underground" un "Black Cat White Cat", savukārt Mirzas lomas tēlotājs Davors Dujmovičs pazīstams arī kā Perhans no "Time of the gypsies".

Filma 1985.gada Kannu filmu festivālā ieguvusi Zelta Palmas zaru un FIPRESCI žūrijas balvu. Nesen kinolente izdota arī DVD formātā (NTSC) un iegādājama internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!