Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā 24. maijā 18:30 ar akustisko programmu uzstāsies romantiskās mūzikas mīļotājiem labi zināmā Krievijas grupa „Rada i Ternovnik”, portālu „Delfi” informē radio „Naba”.

21. maija pēcpusdienā grupa ieplānojusi sniegs nelieku akustisku koncertu radio „Naba” 93.1 FM ēterā. Savukārt 21. maija vakarā grupai paredzēts koncerts klubā „Faraons”.

Šogad Radislava saviem Rīgas klausītajiem piedāvās akustisko programmu „Volšebnije pesņi”. Grupas nelielo, bet skanīgo kolektīvu veidos pati Rada, ģitārists Vladmirs Ančevskis un perkusionists Džons Kukarjamba. Koncertu mērķis ir pierādīt Dzīvās Tradīcijas dzīvotspēju, un demonstrēt klausītājam, ka folklora tiek radīta vēl joprojām un nav svarīgi vai tā ir tradicionāla folkmūzika vai neofolks.

Smiļģa muzeja koncerta apmeklētāji līdzās „Rada i Ternovnik” varēs baudīt Latvijas neofolka grupas „Ēnu Kaleidoskops” akustisko uzstāšanos, kā arī projekta „Laiva” pirmo uzstāšanos. „Tāpat kā Laivu nes upes straume, tā Laiva pati plūst cauri laikam” – tā par jauno projektu saka tā mākslinieciskais vadītājs Raitis Ābele (‘Soundarcade’).

Radas daiļrades saknes meklējamas slāvu folklorā un krievu tautiskajā mūzikā. Senās tradīcijas atdzimst un iegūst jaunu dzīvību, jaunu skanējumu. Viņas dziesmas skan tā it kā tās tikko būtu sacerējusi pati tauta, ja tā nebūtu mākslīgi piespiesta zaudēt spēju radīt jaunas tautas dziesmas. Pati māksliniece šo žanru dēvē par Dzīvo Tradīciju. Seno rituālo dziesmu un burvestību noskaņu caurvītos tekstus, Rada sacer pati. Rada pazīstama arī kā dzejniece Radislava Ančevska.

„Katrs, kurš kaut reizi ir klausījies Radas savdabīgo dziedājumu, vairs nekad to nesajauks ar kādu citu balsi, šī balss ir tiešam neaizmirstama. To paliecina, pat publika, kura valodas nezināšanas dēļ nav spējīga uztvert viņas dziesmas visā to pilnībā. Kaut gan dziedātājas talanta piekritēji Berlīnē, Parīzē vai Helsinkos apgalvo, ka viņu saprot arī bez vārdiem.No dabas dotais dziedāšanas talants ir ticis slīpēts pie operas vokāla pedagoģes, folkloras dziedātājiem, kā arī studējot dažādu laiku tautas dziedātāju izteiksmes manieri,” par Radu raksta koncerta rīkotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!