Foto: DELFI
Kādā amatnieku pasākumā Latgalē pirms pusotra gada pieprasīta autortiesību licence par publisku tautasdziesmu izpildīšanu, šonedēļ, atsaucoties uz interviju ar "Lauku ceļotāja" vadītāju Asnati Ziemeli, ziņo laikraksts "Dienas Bizness". To portālam "Delfi" apstiprina arī Ludzas Tūrisma informācijas centrs.

Licence pieprasīta par Ludzā 2008. gada rudenī ikgadējā amatnieku kopā sanākšanas pasākumā "Zelta roku ceļš" dziedātām dziesmām.

Ludzas Tūrisma informācijas centra vadītāja Līga Kondrāte portālam "Delfi" apstiprināja, ka šāds gadījums ir bijis. Pasākumā piedalījušas arī vietējās folkloras kopas dalībnieces un notikusi kopīga dziedāšana. Kondrāte uzsver, ka kopīgi dziedātās vietējās, etniskās latgaliešu tautasdziesmas, kas mantotas no paaudzes paaudzē.

Pēc šī pasākuma saņemts AKKA/LAA brīdinājums un norisinājusies gara diskusija par to, kādos gadījumos ir jāmaksā par autortiesībām. AKKA/LAA prasījusi iesniegt izpildīto dziesmu sarakstu un draudēja ar naudas sodu, kā arī piesauca likuma pantu, kas soda nepildīšanas gadījumā varētu beigties ar cietumu.

"Mums ir daudz tūrisma pasākumi ar latgaliešu tautasdziesmu dziedāšanu, un šādi, tā saucamie atraktīvie piedāvājumi ceļotājiem šobrīd ir pieprasīti. Summas, kas būtu jāmaksā AKKA/LAA ir pārāk lielas, lai pēc to samaksāšanas pašreizējos krīzes apstākļos un maksimāli apgrieztu budžetu varētu kādu pasākumu organizēt," neizpratni pauž Kondrāte.

Savukārt trešdien AKKA/LAA izplatījusi paziņojumu, ka "Lauku ceļotājs" vadītājas Ziemeles medijos paustais viedoklis par AKKA/LAA ir maldinošs un nekorekts, jo neviens aģentūras darbinieks nav pēdējos gados apmeklējis amatnieku pasākumus Latgalē.

"Nav iespējama situācija, ka AKKA/LAA darbinieks būtu apmeklējis kādu pasākumu un aizliedzis tajā atskaņot mūziku – pirmkārt jau tādēļ, ka kontroles un pārkāpumu sodīšanas funkcija ir tiesībsargājošo iestāžu funkcija – AKKA/LAA kompetencē neietilpst šādi pienākumi un tādēļ tie arī netiek īstenoti, un situācija, kad "ieradusies AKKA/LAA un teikusi, ka jāpērk licence, jo tas ir publisks pasākums" ir izdomājums. Neviens AKKA/LAA darbinieks pēdējo gadu laikā nav bijis ne darba, ne atpūtas braucienā uz Latgales amatnieku jebkādas asociācijas sapulci," teikts paziņojumā.

Arī portālam "Delfi" AKKA/LAA pārstāve Agnese Kārše stāsta, ka pēc pārbaudes noskaidrots, ka amatnieku sapulcei "Zelta roku ceļš" 2008. gada rudenī AKKA/LAA nav izsniegusi licenci par muzikālu vai kādu citu darbu izmantojumu. Arī neviens AKKA/LAA darbinieks nav šajā sapulcē piedalījies un pieprasījis saņemt licenci.

Kārše portālam pauž, ka attiecībā uz mūzikas publisku izpildījumu pasākumu organizatoriem tomēr ir nepieciešams noslēgt licences līgumu un samaksāt autoratlīdzību, ja tie vēlas pasākuma laikā publiski atskaņot vai izpildīt ar autortiesībām aizsargātu darbu.

Savukārt uz jautājumu, kur nonāk iekasētā nauda par tautasdziesmu publisku atskaņojumu, Kārše atbild - ja izpilda neaizsargātas, etniskās tautasdziesmas, tad nekāda atlīdzība nav jāmaksā un, līdz ar to arī nekāda sadale netiek veikta. Savukārt, ja tiek izpildītas aizsargātas tautasdziesmas, par kuru publisku izpildījumu tiek samaksāta autoratlīdzība, tad šī atlīdzība tiek sadalīta darbu tiesību īpašniekiem (komponistam, aranžētājam - tas jāskatās pēc katra konkrētā gadījuma, kas ir aizsargāts), balstoties uz organizatoru iesniegtās atskaites par pasākuma laikā izpildītajiem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!