Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) dzimšanas dienā 11. janvārī, kā ik gadu, tiks pasniegta JVLMA un Swedbank "Gada balva", kā arī notiks svinīgais koncerts, portālu "Delfi" informē akadēmijas pārstāvji.

Koncerts aizsāksies ar JVLMA metāla pūšaminstrumentu ansambļa uzstāšanos, pēc kuras notiks tradicionālās JVLMA un Swedbank "Gada balvas" laureātu godināšana un balvu pasniegšana. Koncerta pirmā daļa turpināsies ar vairāku opusu atskaņojumiem Mūzikas akadēmijas jauktā kora izpildījumā un Mārtiņu Klišānu pie diriģenta pults.

"Man ir ļoti liels prieks, ka augsto atzinību esmu izpelnījusies kā Muzikoloģijas katedras docētāja. Līdz ar to novērtēts ir mūsu – rakstošo un runājošo mūziķu darbs. Nekad neesmu neko darījusi slavas vai goda pēc. Vienmēr esmu centusies sekot senam sakāmvārdam: Darīt darbu tā, lai darbam prieks. Bet nekad arī neesmu noliegusi, ka par paveikto saņemt atzinību ir ļoti, ļoti patīkami," stāsta JVLMA un Swedbank "Gada balvas labākajam mācībspēkam" ieguvēja prof. Ilma Grauzdiņa.

Svinīgā koncerta otrā daļa būs veltīta visiem šī gada balvas ieguvējiem, kuri uzstāsies kopā ar JVLMA simfonisko orķestri diriģentu Andra Vecumnieka un Viestura Gaiļa vadībā. Laureāte prof. Ilma Grauzdiņa pirmo reizi mūžā iejutīsies solistes lomā Pētera Plakida simfoniskajā pasakā "Nelokāmais alvas zaldātiņš". JVLMA un Swedbank "Gada balvas jaunajam mūziķim" laureāti Laura Grecka izdziedās skaisto Rozīnas kavatīni no Dz. Rosīni operas "Seviljas bārddzinis", bet pianists Rihards Plešanovs atskaņos divas daļas no Sergeja Rahmaņinova Otrā koncerta klavierēm ar orķestri c moll op.19.

Laura Grecka saka: "Rozīnas ārija, ko izpildīšu koncertā, būs kaut kas jauns manā repertuārā, jo šobrīd, studējot ārzemēs Erasmus apmaiņas programmā, esmu pievērsusies koloratūrrepertuāram. Mēģināšu dalīties ar šīs ārijas vieglo un dzirkstošo izjūtu."

"Gada balvas koncertā atskaņošu S. Rahmaņinova Otrā klavierkoncerta divas daļas – izvēle nav oriģināla, tomēr krievu komponistu mūzika man ir īpaši tuva. Ar to sastapos jau mācoties E. Dārziņa mūzikas vidusskolā un tie ir īpaši brīži, kas palikuši man atmiņā. Rahmaņinova mūzika manī rada sajūsmu. Koncertatskaņojums kopā ar Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri manī radīs milzīgu kaifu," stāsta laureāts Rihards Plešanovs.

Biļetes uz koncertu varēs iegādāties stundu pirms koncerta norises vietā. Biļetes cena 3 lati.

Jāmin, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija ir vienīgā Mūzikas augstskola Latvijā, un pagājušajā koncertsezonā tā svinēja savu 90 gadu jubileju. Latvijas mūzikas dzīvei tā ir devusi ievērojamus komponistus, izpildītājmāksliniekus un mūzikas zinātniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!