Foto: DELFI
Šogad savu pirmo nozīmīgo jubileju – piecus gadus svinēs mūzikas un mākslas festivāls "Positivus". Toreiz 2007. gada vasaras sākumā ambiciozais festivāla pieteikums – kļūt par nozīmīgāko šāda veida notikumu Baltijā, likās pārmēru pārgalvīgs un drosmīgs. Likās - baumas par "Manic Street Preachers" Salacgrīvā ir kaut kāds dīvains joks. "Manics" togad vēl neatbrauca, bet piejūras mazpilsētā notikušais bija tik spilgts, ka acīmredzot iedeva pamatīgu enerģijas devu un labas reputācijas avansu turpmākajiem gadiem.

Iepriekšejos četros festivālos uzstājušās tādas grupas un mūziķi kā "James", "Stereophonics", Brets Andresons, "Manic Street Preachers", "Travis", Moby, "Fat Boy Slim", "Badly Drown Boy", Šineida O'Konora, Pīts Dohertijs, "The Tiger Lillies", Ebony Bones, "Scissor Sisters", "Happy Mondays", "Muse", "And So I Watch You From Afar " un daudzas citas. Tāpat uz festivāla galvenajām skatuvēm kāpuši tādi pašmāju mākslinieki kā "Prāta vētra", Gustavo, "Mofo", "Satellites LV", "Astro'n'out", Goran Gora, "The Hobos", "Hospitāļu iela" un daudzi citi.

Positivus AB 2007

Pirmais "Positivus" festivāls notika 2007. gada 27. un 28.jūlijā. Īsi pirms festivāla sākuma nolija pamatīgs vasaras lietus, un tas līdz šim ir vienīgais, kurā bijuši nepieciešami gumijnieki. Festivālu abu dienu laikā apmeklēja aptuveni 6000 cilvēku, kas, acīmredzot, mājās atgriezās tik aplaimoti, ka nākamgad nebija grūti pierunāt ļauties festivāla priekiem skeptiskos mājāspalicējus.

Festivāla mākslinieku vidū bija gan populārā Krievijas grupa "Mumij Troll", gan dziesminieks "Badly Drown Boy", lepnie velsieši "Stereophonics", latviešu izcelsmes "Limp Bizkit" dalībnieks DJ Lethal jeb Leors Dimants, "Suede" dalībnieks Brets Andresons un, protams, Mančestras leģendas "James", kuri kā goda viesi uzstāsies arī piektās jubilejas festivālā un, jācer, atkal iepriecinās fanus ar kopīgu deju uz skatuves. Par vēsturisku mirkli festivālā var uzskatīt nu jau labākā rokenrola pasaulē mītošā Malkolma Maklārena diskotēku – lekciju.

"Vai esi allaž sapņojis par dienām, kad būsi gana "biezs", lai varētu atļauties uzaicināt savā dārzā uzspēlēt pasaules līmeņa mūziķus? Varbūt sāpīga ironija "Positivus AB festivāla" rīkotājiem, kuriem no visas augstāk lasāmās pozitīvo emociju jūras caurums makā nekļūs mazāks, taču emocionālā ziņā šis festivāls ieies Latvijas mūzikas dzīves vēsturē kā vārda vistiešākajā nozīmē pozitīvākais festivāls. Punkts. Sajūta, ka esi kaut kādā neeksistējošā "ideālā" sabiedrībā, ideālā vietā un kopā ar mūziķiem, kurus tu pat varbūt visus arī nesauktu par saviem mīļākajiem un iecienītākajiem. Un tomēr tu jūties vienkārši ideāli! Un esmu pārliecināts, ka Latvijā tomēr ir krietni vairāk kā tikai daži tūkstoši cilvēku, kas ir gatavi maksāt par šādām emocijām," pēc 2007. gada festivāla rakstīja "Delfi" mūzikas apskatnieks Andrejs Veitners.

Festivāla apskats lasāms šeit.


Positivus AB 2008

"Positivus" otrajā gadā pēc elementāras matemātikas, katrs iepriekšejā gada apmeklētājs bija paņēmis līdzi divus draugus, un pie alus tirgotavām un citām sadzīviski noderīgām vietām rindas veidojās garākas, sastrēgumi lielāki un telšu pilsetiņa pārcēlās otrpus šosejai.

Togad galveno mākslinieku godā tika celti Normans Kuks jeb "Fat Boy Slim", "Manic Street Preachers", "Travis" un pašmāju hip-hopa prominence Gustavo.

Otrais "Positivus" šķiet atmiņā visvairāk palicis tieši ar pašmāju grupu spridzinošo sniegumu - izcili "Pienvedēja piedzīvojumi" un absolūts rokenrols "Inokentija Marpla" sniegumā, pašparliecinātie "Mofo", perfektie "Satellites LV", superSka - "Voiceks Voiska" un "Kuchebeat", world-music grandi "Iļģi" un daudzi citi.

Festivāla apskats lasāms šeit!


Positivus 2009

Trešais "Positivus" daļai atnāca ar bažām par zaudēto paradīzi, daļai – ar jauna vasaras piedzīvojuma atklājumu. Tā esot bijusi karstākā nedēļas nogale 2009. gadā (vistiešākajā nozīmē), ļaužu pūļi straumem traucās Salacgrīvas virzienā un par festivāla galveno mākslinieku bija izsludināta pašmāju supergrupa "Prāta vētra".

Tiesa šo godu viņiem drīz pēc koncerta laupīja grupa "Reigani", kas iepriekš neizziņoti kāpa uz skatuves un pārsteidza publiku nesagatavotu.

Galveno mākslinieku vidū bija arī Mobijs, Šineida O'Konora, Pīts Dohertijs un kulta "Tiger Lillies", taču spilgtākos pārdzīvojumus sagādāja tieši mazāk pazīstamie mākslinieki – krāsainā enerģijas bumba Ebony Bones un grupa "The Whip". Par vēsturisku uzskatāma grupas "Zvani" pirmā un gandrīz vienīgā uzstāšanās "I Love You" teltī, kā arī tobrīd vēl pandu maskās tērpto "Instrumentu" pirmā lielā uzstāšanās ar alpīnisma elementiem.

Taču..., ne jau par mūziku vai Dohertiju pēc festivāla visvairāk tika trītas mēles un apdrukātas dzeltenās preses lapas... Jāņa Joņeva stāstu par 2009. gada "Positivus" var izlasīt šeit.

Festivāla apskats lasāms šeit.


Positivus 2010

Ceturtais "Positivus", kas norisinājās rekordkarstajā 2010. gada vasarā, nepārspīlējot, bija ambiciozākais no visiem. Visai ilgā organizatoru stīvēšanās ar galveno mākslinieku izziņošanu noslēdzās ar līdz šim skaļākajiem vārdiem festivāla vēsturē. Galveno makslinieku vidū grupas "Happy Mondays", "UNKLE", kā arī 2010. gada vasaras Eiropas festivālu aktualitātes "Scissor Sisters" un "Muse".

Festivāls ceturtajā gadā piedāvāja līdz šim visdaudzveidīgāko programmu, kopumā uz vismaz piecām lielākām un mazākām skatuvem. "Positivus 2010" pulcēja arī līdz šim visplašako ļaužu pūli, pieņemu, ka arī tā vidū krietni vairāk bija pārstāvēti kaimiņvalstu mūzikas mīļotāji.

"Youtube" video, kurā iemūžināta Belamija cīņa ar Salacgrīvas kāpu vabolēm un odiem uz skatuves kļuva par populāru skatāmo pēcfestivāla dienās, "Scissor Sisters" bija vienkārši lieliski, bet Šons Raiders no "Happy Mondays" iztika bez liekas skandalēšanas. Festivāls jau bija ievērots un tuvojoties piektajam "Positivus" tas parādījies arvien vairāk ārvalstu mūzikas žurnalistu ieteikumu sarakstos.

Festivāla apskats lasāms šeit.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!