Foto: Reuters/Scanpix
Izraēlas Valsts kamerorķestris lauzis gadu desmitiem ilgušo tradīciju un šī gada Baireitas festivālā spēlēs Ādolfa Hitlera iecienītā komponista Riharda Vāgnera mūziku, raksta ārvalstu prese.

Orķestra priekšā stāsies Roberto Paternostro, lai diriģētu klasisko Vāgnera skaņdarbu "Zigfrīda idille".

Šis ir viens no ārkārtīgi retajiem gadījumiem, kas Izraēlas mūziķi atskaņos nacistu vadoņa iemīļotā komponista darbus.

Diriģents un orķestra mākslinieciskais vadītājs Paternostro paudis, ka Vāgnera ideoloģija bija "šaušalīga", bet viņš spējot to nodalīt no viņa mākslinieciskajiem sasniegumiem.

Neoficiālo Vāgnera mūzikas noliegumu 1938. gadā uzsāka Palestīnas orķestris, tagadējie Izraēlas filharmoniķi, pēc nacistu uzbrukumiem Vācijas ebrejiem.

"Tas ir bijis grūts un klinšains ceļš, nebija ne mirkļa, kad es nešaubītos par šī projekta lietderību," stāsta diriģents.

"Zinu, ka Izraēla šāds orķestra priekšnesums netiktu pieņemts," piebilst Paternostro, kura māte ir ebrejiete un pārdzīvojusi holokaustu.

Kā uzsver diriģents, ir pienācis laiks ieskatīties Vāgneram acīs, it īpaši jaunāko paaudžu pārstāvjiem. Tiesa, ir pārāk maz laika pagājis, lai spēlētu Vāgneru Izraēlā, tāpēc arī orķestra mēģinājumi Baireitas priekšnesumam notikuši ārpus Izraēlas.

Atgādinām, ka vācu komponists Rihards Vāgners (1813. - 1883.) bija viens no iecienītākajiem nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera māksliniekiem, ne tikai mūzikas, bet arī antisemītisko teoriju dēļ.

Riharda Vāgnera mūzikai veltītais Baireitas festivāls ir viens no gada gaidītākajiem klasiskās mūzikas notikumiem. Tas sāksies pirmdien ar Vāgnera operas "Tanheizers" iestudējuma izrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!