Foto: F64
"Parasti manas dziesmas sanāk ne sevišķi viegli izpildāmas, un esmu pieradis, ka to var izdarīt [Intars] Busulis un Amber. Viena lieta ir mūzika, otra - teksts, trešā - pievienotā vērtība, ko no sevis pieliek dziedātājs. Ja tās nav, parasti nekas nesanāk," par savu dziesmu izpildītāju izvēli intervijā laikraksta "Diena" pielikumā "TV Izklaide" stāsta mūziķis Kārlis Lācis, kura mūzika skan Liepājas teātrī iestudētajā lugā "Pūt, vējiņi!" un arī grāmatā - kompaktdiskā "Lāču tēta dziesmas".

Dziedātājam, pirmkārt, ir jāizdara mazliet vairāk, nekā prasīts notīs, jo ne visu mūsdienās ir iespējams piefiksēt. Otrkārt, dziedot jāparāda sava attieksme un jānotur klausītāja uzmanība. Tur ir kaut kāds harismas moments un tas, vai dieviņš ir iedevis cilvēkam īpašu tembru vai nav. Es varētu censties dziedāt, cik gribu, neviens manī neklausītos. 

Jautāts, kuriem Latvijas estrādes dziedātājiem "dieviņš ir pieskāries", Lācis norādījis: "Busulim, Amber, tembra ziņā Aišai un viņas tētim Aleksam. Kauperam, protams, ir tembrs, kas ļoti uzrunā. Lindai Leen, taču viņā es vairāk izceltu citas īpašības."

Lācis atklājis, ka kādreiz viņam esot bijis vienalga, par ko ir viņa dziesmas, taču, laikam ejot, mūziķis sapratis, ka dzejnieki, ar kuriem kopā strādāts, ir bijuši labi. "Tagad ir tā, ka esmu diezgan piekasīgs tekstiem. Galīgi banālie man cērtas ausīs," viņš stāstījis un arī norādījis, ka ļoti reti bijuši gadījumi, kad mūzika rakstīta klāt jau gatavam tekstam. "Vairāk patīk, ja melodija nav konkrētā pantmērā. Īpaši jau strādājot kopā ar Intaru Busuli, dziesma izveidojas kā tāds stāstiņš, kas nav iekļaujams pantmērā," viņš teicis.

Savukārt, runājot par mūzikas komponēšanu teātrim, mūziķis atklājis, ka komponēšana teātrim nav tā, kā uzrakstīt dziesmu. "Te jādomā diezgan shematiski – jāseko, kur būs iekritiens, vai dramaturģija labi virzās un skatītājam būs interesanti, vai būs pietiekami kontrastaini. Pūt, vējiņi ir divas ar pusi stundas tīras mūzikas. Tas ir liels izaicinājums, " par komponēšanu teātrim, komentējot savu darbu pie iestudējuma "Pūt, Vējiņi!" Liepājas teātrī." 

Jautāts, vai viņa otrs daiļrades jaunums - grāmata un kompaktdisks ar nosaukumu "Lāču tēta dziesmas" ir veltījums viņa paša bērniem, mūziķis pastāstījis: "Jā. Tas vispār ir mans pienesums bērnu dziesmu repertuārā. Kārlis Vērdiņš ir uzrakstījis nenormāli kolosālus tekstus, kas publicēti krājumā "Burtiņu zupa", un pēdējos gados vēl šo to pierakstījis klāt. 

Lācis norāda, ka daļa no albuma ir izteiktas bērnu dziesmas, bet īpašs dziesmu bloks veltīts stāstam par tēti, kurš ir gan mednieks, gan izēdājs. "Asāka sižeta dziesmās tētis pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus un dodas uz bāru meklēt kašķi. Būtībā tās ir ļoti dažādas – gan izklaidējošas, gan arī domāt liekošas," intervijā "TV Izklaidei " norāda mūziķis. 

Viņš ir pārliecināts, ka bērnu gaumi veido vecāki. "Piemēram, maniem bērniem patīk šīs dziesmas. Mēs nevaram ļaut bērniem skatīties un klausīties tikai to, ko viņi vēlas," izdevumam atklājis mūziķi, kurš pats bērnībā klausījies "Dzeguzīti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!