Foto: DELFI
Neapšaubāmi, Eltons Džons ir popmūzikas ģēnijs, neskatoties uz to, ka pēdējā desmitgadē mēs vairāk dzirdam par viņa apģērbu, saulesbrillēm un seksuālo orientāciju.

Domājams, katrs būs lasījis aizkustoši jokainos stāstus par surogātmātes iznēsāto Eltona Džona un viņa lauleņa Deivida Fērniša mazulīti, par krustmāti aicināto Lady Gaga, skandalozos izteicienus par Jēzu un citas dzeltenās preses ēsmas. Tāpēc nav arī nekāds pārsteigums, ka teju nemanāmi garām paslīdējis fakts - cienījamais mūziķis joprojām ieraksta un izdod arī albums. Pēdējais no tiem - "The Union" tapis kopā ar amerikāņu rokenrola pabalējušo prominenci Leonu Raselu, kurš savukārt paša Eltona acīs ir teju Dieva vietā.

Tiesa, koncertos par pēdējo gadu albumu dziesmām Eltons Džons netur rūpi. Arī Rīgā,kur Eltona Džona koncertu apmeklēja 10300 cilvēku, gluži tāpat kā citur, izskan popmūziķa zelta fonds, trīs stundas garajā programmā iekļaujot vien pāris dziesmas no jaunākā albuma. Toties faniem tiek viss ko vien var vēlēties - no "Rocket Man" līdz "Crocodile Rock", no "Sorry Seems to Be the Hardest Word" līdz vēsturiskajam "Candle in the Wind". Viss trīs stundas garais priekšnesums noslēdzas ar popmūzikas standartiem "Your Song" un "Nikita". Pat tad, ja teiksi, ka nekad dzīvē neesi klausījies Eltonu Džonu, būsi pats par sevi pārsteigts dungojot līdzi vārdus un prefekti pārzināsi katru dziesmas niansi. Lieki teikt, ka dziesmas, kopā ar uzticamo pavadošo grupu ir noslīpētas līdz nevainojamai, bet arī gaužām garlaicīgai pilnībai.

Eltons Džons ir ārpus laba un ļauna - vēsturiska vērtība, kuru neklājas kritizēt, un nav jau īsti arī par ko. Viņš – mūsdienu mūzikas vēstures ietekmīgāko nodaļu galvenais varonis, 20. gadsimta popkultūras simbols, gluži tāds pats kā MakDonalda M, kubiks-rubiks, vai Kokakolas furgons Ziemassvētkos. Tie vienkārši jau pieder savam laikam un nav tāda spēka, kas varētu to mainīt.

Pēc koncerta rodas sajūta, ka viņš, gluži kā dārga, vēsturiska glezna tiek pārvests no vienas vietas uz otru, cieņpilniem apbrīnotājiem un ziņkārīgo pūļiem, kas vairāk dievina tā dārgumu un vēsturiskumu, nekā māksliniecisko vērtību. Ap viņu drūzmējas gluži tāpat kā ap Da Vinči "Monu Lizu" Luvrā, kas, kā, Eltons Džons allaž tā pati, bet smaida tomēr savādāk.


Koncertā izpildīto dziesmu saraksts:

"Saturday Night's Alright (For Fighting)"
"I'm Still Standing"
"Levon"
"Madman Across the Water"
"Holiday Inn"
"Tiny Dancer"
"Philadelphia Freedom"
"Goodbye Yellow Brick Road"
"Candle in the Wind"
"Rocket Man"
"I Guess That's Why They Call It the Blues"
"Hey Ahab"
"Gone To Shiloh"
"Monkey Suit"
"Honkey Cat"
"Hercules"
"Daniel"
"Sorry Seems to Be the Hardest Word"
"Don't Let The Sun Go Down On Me"
"Take Me To The Pilot"
"Are You Ready For Love"
"Bennie and the Jets"
"The Bitch Is Back"
"Crocodile Rock"
"Your Song"
"Nikita"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!