Foto: F64

Diriģēt Birmingemas Simfonisko orķestri uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves ir lielāks uztraukums nekā stāvēt pie Berlīnes simfoniķu diriģenta pults vai diriģēt Vīnes simfoniķu jaungada koncertus, pirmdien žurnālistiem atzina Birmingemas Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Andris Nelsons pirms vakarā gaidāmā Johannesa Brāmsa mūzikas koncerta kopā ar vijolnieci Baibu Skridi.

"Izaicinājums spēlēt LNO ir liels, jo operai manas dzīves gaitās ir bijusi tik liela nozīme," teica Nelsons, kurš kopā ar Birmingemas orķestri uz LNO skatuves atgriezīsies jau otro reizi.

Viņš sacīja, ka atmosfēra un publika operā ir brīnišķīga, lai gan akustikas ziņā LNO spēlēt nav viegli. "Diemžēl [Rīgā] vēl nav tāda līmeņa koncertzāles, lai varētu spēlēt daudzus tādus darbus, ko pašlaik nevaram," viņš norādīja.

Runājot par saspēli ar vijolnieci Baibu Skridi, Nelsons pauda gandarījumu par muzikālo saderību un spēju saprasties bez vārdiem. "Mēs tiešām saprotamies bez vārdiem, un tas ir galvenais. Mēs vienādi izprotam mūzikas virzienu," piekrita Skride.

Viņa ar Nelsona vadīto Birmingemas Simfonisko orķestri muzicējusi jau iepriekš un atzina, ka šis orķestris izceļas ar mūziķu degsmi, azartu un mīlestību pret savu diriģentu. "Ar viņiem katrs koncerts ir liels notikums," sacīja Skride.

Birmingemas Simfoniskā orķestra koncertu pirmdienas vakarā tiešraidē translēs Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio.

Skride pastāstīja, ka tiešraide radīs papildu uztraukumu, bet vienlaikus tas ir liels gods un prieks, ka koncertu dzīvajā varēs baudīt arī televīzijas skatītāji un radio klausītāji. Savukārt Nelsons piebilda, ka viņam tiešraide televīzijā papildu uztraukumu neradot.

Nelsona diriģētā Birmingemas orķestra koncerta programmā skanēs Johannesa Brāmsa Vijoļkoncerts un Ceturtā simfonija. Nelsons paskaidroja, ka Brāmsa mūziku ir grūti diriģēt, lai gan mūzika ausij šķiet viegla. Tikai pēdējos gados viņš kā diriģents iemācījies Brāmsa mūziku izbaudīt un ar to rotaļāties, nevis tikai apbrīnot tās skaistumu. "Formas un emociju ziņā tā ir perfekta kompozīcija," Brāmsa Ceturto simfoniju raksturoja Nelsons.

Nelsons, kurš pēdējā laikā kļuvis par vienu no pasaules pieprasītākajiem jaunajiem diriģentiem, karjeru sāka kā trompetists un dziedātājs, vēlāk pievērsās diriģēšanai un no 2003. līdz 2007.gadam bija Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents. Viņš studējis Sanktpēterburgā pie Aleksandra Titova un daudz vērtīgu amata prasmju guvis no pasaulslavenā latviešu diriģenta Marisa Jansona. Kopš 2008.gada Nelsons ir Birmingemas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Nesen orķestris ar viņu pagarināja līgumu līdz 2014./2015.gada sezonai.

Birmingemas Simfoniskais orķestris, kas pirms diviem gadiem svinēja 90.jubileju, ir viens no pasaules labākajiem simfoniskajiem orķestriem. Orķestris regulāri sniedz koncertus savā dzimtajā pilsētā, kā arī muzicē Eiropas prestižākajās koncertzālēs un festivālos. Orķestra skanējums atbilst britu orķestru labākajām tradīcijām, ko lielā mērā savulaik izkopa pasaulslavenais Saimons Retls, kurš bija orķestra vadībā 20 gadu, ievezdams to starptautisku panākumu lokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!