Foto: Kadrs no video

Latvijas Radio 1 studijā, 14. novembrī festivāla "Rīgas Ritmi" Ziemas koncertu sēriju atklās franču saksofonista François Corneloup trio, portālu "Delfi" informē festivāla "Rīgas Ritmi" pārstāve Lelde Zaķe.

"François Corneloup Trio" ir moderna Francijas džeza grupa, kurā virtuozs baritona/soprāna saksofonists Frānsiss Karneloups muzicē kopā ar Helenu Laberjē – kontrabass un Simons Gubērs – bungas.

Kā norāda festivāla "Rīgas Ritmi" veidotāji, šis enerģiskais trio "variē skaņu jūrā, uzturot muzikālo spriedzi ar neparedzamiem, taču precīziem muzikāliem risinājumiem. Mežonīgi ritmi, strauji muzikāli motīvi un izsmalcinātas melodijas harmoniski sakausējās brīvā improvizācijas saspēlē, - tas viss klausāms. Ar dažiem spēcīgiem ieskicējumiem, viņu repertuārs pārtop neierobežotā improvizācijas laukā."

Frānsiss Karneloups mūziku apguvis pašmācības ceļā un spēlēt sāka 1979. gadā improvizētās mūzikas meistardarbnīcās. Septiņus gadus vēlāk viņš jau vadīja savu pirmo kvartetu un uzstājās ar visdažādākajiem māksliniekiem. Sadarbojoties ar plašu mūziķu loku, viņš ieguva pieredzi, kas atklāja jaunas pieejas mūzikas skanējumam. Tās balstījās mūziķu un mākslinieku savstarpēji atvērtām attiecībām, kuru pamatā bija radoša komunikācija.

Kopumā izdevis 17 albumus, kurus viņš ierakstījis kopā ar mūziķiem, kas strādājuši tādos projektos kā "Ursus Minor", "Francois Corneloup Quartet" un "Duo Sylvain Kassap".

Armands Meignans no Lemansas Eiropas džeza festivāla "François Corneloup Trio" līderi raksturo kā "jaunu saksofona gigantu, mūziķi, kuram piemīt tīra enerģija, kurš patstāvīgi pārņemts ar jaunu improvizācijas vadlīniju atklāšanu, nevis ierobežojot sevi, bet vēršoties pret noteiktajiem rāmjiem, komponējot ar absolūti oriģinālām perspektīvām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!