Foto: Publicitātes foto
Portugāļu fādū Latvijas klausītāji pirmo reizi varēja iepazīt pirms vairākiem gadiem, kad Rīgā koncertēja viena no žanra populārākajām pārstāvēm – Mariza. Savukārt šī gada februārī Rīgā un citās Latvijas pilsētās viesosies jaunās paaudzes fādū zvaigzne Karminju (Carminho), kura citu starpā izceļas ar dažādām muzikālām inovācijām žanra robežās. Šis skaistais, smeldzīgais mūzikas žanrs atver sirdis un liek iemīlēt to, turklāt aiz burvīgā dziedājuma un virtuozās ģitāru spēles slēpjas interesanta un piesātināta vēsture par kuru zina vien retais.

Vārds "fado" cēlies no latīņu vārda "fatum", kas bijis par pamatu arī angļu vārda "fate" (liktenis) izcelsmei. Kaut gan vārdam ir līdzīgas nozīmes abās valodās, tomēr primāri tas attiecas tieši uz mūzikas žanru un portugāļi reti to izmanto, lai apzīmētu likteni. Latvijā šo mūzikas žanru plašāk pazīst ar nosaukumu "fadu", taču latviešu valodas rakstībai visprecīzāk atbilst tulkojums "fādū".

Fādū kā mūzikas žanrs parādijās pēc 1830. gada Lisabonā. Tas tika ieviests ostu rajonos Alfama, Mouraria un Bairro Alto. Eksistē vairākas teorijas fādū izcelsmi un ietekmēm. Visizplatītākā versija vēsta, ka fādū žanrs ietekmējies no Viduslaiku "cantigas de amigo" (draugu dziesmas) vai senajām mauru dziesmām.

19. gadsimtā fādū izpildītāji galvenokārt bija no pilsētas strādnieku šķiras un jūrnieki, kuri ne tikai dziedāja, bet arī dejoja un sita fado ritmu. Taču gadsimta otrajā pusē āfrikāņu ritmi pamazām zaudēja aktualitāti un fādū izpildījums aprobežojās ar dziedāšanu. Fādū sāka izpildīt viens dziedātājs, kuru dēvēja par fadista. Viņam akomponēja mūziķi ar portugāļu un klasiskajām ģitārām.

19. gadsimta slavenākā fādū izpildītāja bijusi Marija Severa (Maria Severa), vēlāk par tādu kļuva Amālija Rodrigesa (Amalia Rodrigues), zināma kā Rainha do Fado (Fādū karaliene). Tieši Amālijai Rodrigesai bija vislielākā loma fādū popularizēšanā visā pasaulē, kad tas iekaroja lielās skatuves un dziedātāju sāka pavadīt stīgu kvarteti un pat orķestri.

Tiek uzskatīts, ka fādū ir divi stili, kurus reprezentē Lisabonas un Koimbras pilsētas Portugālē. Lisabonas stils ir populārāks, bet Koimbras klasiskāks. Interesanti, ka pēc tradīcijas Lisabonā klausītāji aplaudē, bet Koimbrā visi klepo, it kā vēlētos attīrīt rīkles. Mūsdienu fādū bauda milzu popularitāti Portugālē, kur nu jau paaudžu paaudzēs dzirdama fādū mūzika.

Dziedātāja Karminju, kura drīzumā viesosies Latvijā, ir jaunā uzlecošā fādū zvaigzne. Pārdoto albumu platīna statuss apliecina cik nozīmīgs fādū ir arī portugāļu jauniešiem un Karmiņu ir visas izredzes no jaunās fādū princeses kļūt par īstu fādū dīvu.

Karmiņu koncerti Latvijā:

Rīgā, Rīgas Kongresu namā, 12.februāri, plkst. 19:30
Valmierā, Valmieras Kultūras centrā, 13.februārī, plkst. 19:00
Preiļos, Preiļu Kultūras centrā, 14.februārī, plkst. 19:00
Garkalnē, Garkalnes Kultūras namā, 15.februārī, plkst. 19:30

Biļetes uz Karmiņu koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!