Foto: AFP/Scanpix

Svētdien, 10. februārī Losandželosā pasniegtas ikgadējās "Grammy" balvas – viens no prestižākajiem mūzikas apbalvojumiem pasaulē. Latviešu komponists Uģis Prauliņš, kura skaņdarbs "Nightingale" uz balvu pretendēja kategorijā Labākā mūsdienu klasiskās mūzikas kompozīcija (Best Contemporary Classical Composition), palicis bez apbalvojuma, piekāpjoties amerikāņu komponista Stīvena Hartkes darbam "Meanwhile - Incidental Music To Imaginary Puppet Plays".

Arī otrā kategorijā - Labākā kora uzstāšanās (Best Choral Performance), kurā bija izvirzīts Prauliņa skaņdarbs Dānijas Nacionālā vokālā ansambļa izpildījumā (diriģents Stīvens Leitons), nosaukti citi uzvarētāji – skaņdarbs "Life & Breath" - "Choral Works By René Clausen" (diriģents Čārlzs Brafijs).

Par gada labāko albumu atzīts britu grupas "Mumford and Sons" otrais albums "Babel", savukārt kategorijā Gada ieraksts uzvarēja radiostaciju hīts "Somebody That I Used To Know" Gotjē (Gotye) un Kimbras (abi attēlā)izpildījumā.

Pārējās divās vadošājās kategorijās – Gada dziesma un Gada jaunais mākslinieks triumfējusi grupa "Fun" un tās dziesma "We Are Young".

Dziedātājs Gotjē saņēmis "Grammy" apbalvojumus arī kategorijās Labākā pop uzstāšanās duetā vai grupā (kopā ar Kimbru) par "Somebody That I Used to Know" un Labākais alternatīvās mūzikas albums par "Making Mirrors".

Iepriekšejo gadu "Grammy" rekordiste Adele šogad tikusi pie viena "Zelta gramofona" - par labāko solo uzstāšanos popmūzikas kategorijā (Best Pop Solo Performance). Šī ir spožās britu dziedātājas devītā "Grammy" balva, ko viņa savas salīdznoši neilgās karjeras laikā saņēmusi. Adele uz skatuves kāpa arī, lai pasniegtu balvu kategorijas Gada albums uzvarētājiem "Mumford and Sons".

Rokmūzikas nominācijās savu zvaigžņu stundu piedzīvoja grupa "The Black Keys", saņemot "Zelta gramofonus" kategorijās: Labākā rokmūzikas dziesma par "Lonely Boy", Labākais rokmūzikas albums par "El Camino" un Labākā uzstāšanās, bet grupas dalībnieks Dens Auerbahs pēc balvas devās kā labākais neakadēmiskās mūzikas producents.

Rokenrola veterāns Pols Makartnijs "Grammy" balvu saņēmis par savu kaverversiju albumu "Kisses On The Bottom" kategorijā Labākais tradicionālās popmūzikas albums, bet kategorijā Labākais vokālās popmūzikas albums pēc balvas devās Kellija Klārksone par albumu "Stronger". Deju un elektroniskās mūzikas kategorijās divas balvas saņēmis mūziķis un producents Skrillex, bet par labāko r'n'b uzstāšanos savai "Grammy" kolekcijai jaunu pievienojusi dziedātāja Bejonsē.

Kā gada personība mūzikā šajā "Grammy" ceremonijā tika godināts rokmūzikas "boss" Brūss Springstīns.

Kā allaž, "Grammy" ceremonija pulcēja visdažādāko žanru mūziķus, no kuriem daļa arī kāpa uz skatuves, ne tikai lai saņemtu vai pasniegtu balvas, bet arī, lai iepriecinātu ar janiem duetiem, īpašiem veltījumiem un pirmatskaņojumiem. Ceremoniju atklāja ASV country mūzikas zvaigzne Teilore Svifta ar dziesmu "We Are Never Ever Getting Back Together" un Luisa Kerola "Alises Brīnumzemē" iedvesmotu skatuves šovu.

Neparastā duetā vienojās jaunais mūziķis Eds Šīrans un Sers Eltons Džons, kopīgi izpildot Šīrana dziesmu "The A Team". Savukārt Bobam Mārlijam veltītu popūriju veltīja Bruno Marss, Riana, Stings, kā arī Boba Mārlija dēli Demjens un Zigijs Mārliji. Īpašs hiphopa mūziķu piemiņas priekšnesums izskanēja arī pērn mūžībā aizgājušajam "Beastie Boys" dalībniekam Adamam Jaukam, muzikāli pieminēti tika arī rokmūziķis Levons Helms un džeza pianists Deivs Brubeks.

"Grammy" balvu piešķir īpaša ASV ierakstu industrijas profesionāļu žūrija 150 ekspertu sastāvā. Balvas šogad tika piešķirtas vairāk 80 kā kategorijās, taču par galvenajām tiek uzskatītas Gada albums, Gada dziesma, Gada ieraksts un Labākais jaunais mākslinieks. Ekspertu žūrija vērtējusi ierakstus, kas iznākuši no 2011. gada 1. oktobra līdz 2012. gada 31. augustam. Viss nominantu un uzvarētāju saraksts atrodams "Grammy" oficiālajā mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!