Foto: AFP/Scanpix
Ķīniešu mākslinieks un disidents Ai Veivejs nolēmis laist klajā savu pirmo "heavy metal" mūzikas albumu. Kā vēsta "Reuters", albums "Divina Commedia" nosaukumu guvis, iedvesmojoties no Dantes "Dievišķās komēdijas". Savukārt "The Times" precizē – dažas albumā iekļautās dziesmas drīzāk pārstāv "punk" un "brit-pop" žanru.

Albums, kas tiks izplatīts internetā, pārdošanā nonāks marta beigās. Tajā iekļautas deviņas kompozīcijas, kuras izpilda pats Veivejs. Mākslinieks ir arī dziesmu tekstu autors.

Viena albuma dziesma – "Hotel Americana" – ir veltīta citam ķīniešu disidentam - Čeņam Guančeņam, kurš 2012.gadā bēga no Ķīnas.

Tiek vēstīts arī, ka mākslinieks sācis darbu pie sava otrā studijas albuma, kurš, kā norāda Veivejs, būšot maigāks nekā "Divina Commedia".

Veivejs ārvalstu medijiem atklājis, ka nolēmis pievērsties mūzikai pēc tam, kad pēdējoreiz ticis ieslodzīts – nogarlaikotie ieslodzījuma vietas apsargi esot lūguši, lai viņš dzied, taču tā kā viņš nav bijis ne mūziķis, ne arī aktīvs mūzikas baudītājs, vienīgās kompozīcijas, ko viņš varējis izpildīt, bijušas Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas dziesmas.

Mākslinieks stāstījis, ka dziedāšana viņam palīdzējusi īsināt laiku, bet vēlāk viņš aizdomājies par to, ka pēc atbrīvošanas varētu "izdarīt kaut ko ar saistītu ar mūziku".

Veivejs 2011.gadā cietumā pavadīja trīs mēnešus.

Ai Veivejs ir viens no pasaules slavenākajiem laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, laikmetīgās mākslas žurnāla "ArtReview" aptaujā viņš atzīts par vienu no trim ietekmīgākajiem mūsdienu māksliniekiem pasaulē.

Tāpat Veivejs plaši pazīstams kā Ķīnas valdības kritiķis - Ķīnas varas iestādes pret viņu vērsušās gan neļaujot pamest valsti, gan veikušas apjomīgus nodokļu uzrēķinus mākslinieka uzņēmumam "Fake Cultural Development", pieprasot nomaksāt 2,4 miljonus ASV dolāru. Mākslinieks šo uzrēķinu uzskata par politiski motivētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!