Foto: Publicitātes attēli

1. septembris ir ne tikai pirmā skolas diena, bet arī ļoti nozīmīgs datums Latvijas hiphopa kultūrā un elektroniskās mūzikas scēnā Latvijā, jo 2013.gada 1.septembrī savas durvis oficiāli atvēra ierakstu studija "Dirty Deal Audio HQ". Studija, kas tiek dēvēta par hiphopa Meku Latvijā, piedzīvo savu dzimšanas dienu un to zīmīgi atzīmē ar "Karaļūdens" ceturto izlasi.

"Karaļūdens" ir hiphopa ierakstu izlase, kurā iekļauti darbi, kas tapuši "Dirty Deal Audio HQ" studijā. Šī izlase tiek izdota reizi ceturksnī un tajā atrodami ne tikai jaunu izpildītāju ieraksti, bet arī plašāk zināmu reperu darbi, kā, piemēram, Ozola, Edavārdu, Melikola un daudzu citu mākslinieku veikumi.

"Dirty Deal Audio HQ" studija ne tikai pilda hiphopa kultūras attīstības veicināšanu Latvijā, palīdzot repot gribētājiem (un ne tikai) radīt kvalitatīvus ierakstus, bet arī veicina jauno hiphopa mākslinieku iespēju tikt sadzirdētiem ar "Karaļūdens" izlases palīdzību. Agrāk ļoti populāra metodē, cauru kuru repa mākslas kopēji savus darbus nogādāja klausītājiem, bija interneta platformu, piemēram, "YouTube" izmantošana.

Taču tagad, kad reperi un šīs kultūras entuziasti strādā pie tā, lai kvalitātes latiņa Latvijas repa scēnā tiktu celta, šāds mūzikas izplatīšanas veids arvien vairāk zaudē savu popularitāti. "Karaļūdens" izlase ne vien palīdz kvalitatīvi izplatīt šo mūzikas stilu,bet arī apvieno to zem vienas relīzes, kas neļauj darbiem izkaisīties interneta plašumos. Senāk arī Pagrīdes Karaļvalsts Ierakstu (PKI) studija piekopa līdzīgu tradīciju izdodot veselas 3 izlases, kurās ietilpa labākie no studijā veiktajiem ierakstiem.

Pēc trešās "Karaļūdens" izlases iznākšanas, tai par godu tika organizēts hiphopa pasākums "#KARAĻTVAIKS", kurā uz skatuves kāpa reperi, kuru darbi tika iekļauti kā trešajā, tā arī iepriekšējās divās "Karaļūdens" izlasēs. Šī pasākuma apmeklētāji nezināja, ko viņi vakara gaitā ieraudzīs uz skatuves, jo organizatori bija parūpējušos par to, lai vakara programmu zinātu vien viņi paši. Pat mākslinieki savu uzstāšanās laiku uzzināja vien apjautājoties vakara vaininiekiem. Arī rudenī, par godu šī ceturkšņa "Karaļūdens" izlasei, tiks organizēts "#KARAĻTVAIKS", kas atkal sola pārsteigumu pilnu skatuvi.

Šis ir vēl viens iemesls, kāpēc "Karaļūdens" veicina Latvijas repa scēnas attīstību, jo arī jaunie censoņi tiek pie iespējas kāpt uz skatuves un atrādīt savus darbus ar dzīvo uzstāšanos, kas, nenoliedzami, ir svarīga repa mākslas sastāvdaļa.

Šī ceturkšņa "Karaļūdens" izlasē, kā ierasts, iekļauti gan jaunu, gan plašāk zināmu reperu darbi. Zem "Dirty Deal Audio HQ jumta šovasar ierakstījušies tādi reperi kā Mazais Zaļais, Viņa, Zirnis & Freks, Kalisto, Perofan, Neģēlis Rakims Absolūts, Kjuu, Melikols, IPSTENS KŪNS, Lauris Krauklis, Mazirbe, Piromāns, AKE & KasPis, Ilūzija, Čakijs & Roberts. Vislielāko rezonansi internetā piedzīvojis Eliota, Melikola, anša un Edavārdu radītais darbs "#GDNSS", kurā apspēlētas dažādas situācijas, kurās gan mēs, gan mūsu līdzcilvēki mēdz nokļūt. Klausītāji mikrobloga vietnē "Twitter", ietekmējoties no šīs dziesmas unklāt liekot mirkļabirku #GDNSS, jau sākuši aprakstīt līdzīgas situācijas, kurās nokļūst, neviens nejustos ērti. Interesanti, ka dziesmā dzirdamas ne tikai tādas situācijas, kurās var nokļūt jebkurš no mums, bet arī tādas nedienas, kurās var nokļūt sabiedrībā zināmi cilvēki, piemēram, valsts prezidents.

Arī turpmāk reizi ceturksnī iznāks šādas izlases un cerams, ka, ar katru nākamo "Karaļūdens" izlasi, šajā mūzikas stilā kvalitātes latiņa tiks celta. Un galu galā, ja jau karaļūdens spēj izšķīdināt pat zeltu, tad ar nekvalitatīvu repu nevajadzētu būt problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!