Foto: Publicitātes foto
Šo sestdien, 18. oktobrī, plkst. 16 baroka kora "Collegium Choro Musici Riga" un baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" solisti kopā ar māksliniecisko vadītāju Māri Kupču dosies uz Lestenes evaņģēliski luterisko baznīcu, lai ar Latvijas baroka mūzikas koncertu atkal varētu vērt durvis šobrīd renovācijā esošajai arhitektūras pērlei, kuras interjeru kādreiz veidoja izcilākais baroka kokgriezumu ansamblis Latvijā, informē "Latvijas koncerti"

Vairāk nekā 300 gadu senā baznīca pieredzējusi grezno baroka laiku, un, kas zin, varbūt tieši tur reiz skanējusi arī divu izcilo baroka skaņražu - Johana Valentīna Mēdera un Johana Fišera mūzika. Viņi ilgus gadus dzīvojuši Rīgā un radījuši kompozīcijas, kuras arvien biežāk atskaņo dažādās Eiropas koncertzālēs, gūstot aizvien lielāku popularitāti un ievērību.

Laika gaitā daudzi J. V. Mēdera darbi ir zuduši, bet tas, kas ir saglabājies rokrakstu kopijās, ir tā laika mūzikas pērles un ir uzskatāmas par ļoti avangardisku tā laika mūzikas liecību. Savukārt, J. Fišers savas kompozīcijas publicējis Rīgā un tās veltījis pilsētai. Atskaņojot Latvijas baroka komponistu darbus, Lestenes baznīcā ieskanēsies klavesīna un ērģeļpozitīva skaņas.

Pateicoties "Collegium Choro Musici Riga", baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" mūziķiem un šīs mūzikas popularizēšanas misionāra Māra Kupča darbībai, šo komponistu mūzika kļuvusi pazīstama Eiropas klausītājiem - to aizvien vairāk vēlas atskaņot ārpus Latvijas robežām, kā arī par tās atskaņošanas niansēm aizvien vairāk interesējas citu zemju senās mūzikas speciālisti. Taču vienīgi Latvijas klausītājiem ir unikālā iespēja dzirdēt to vēsturiskā vietā, kas piedzīvo savu atjaunotni.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!