Foto: Publicitātes foto

'The Earth Wind & Fire Experience' pēc 10 gadiem atgriežas Baltijā ar koncertiem Rīgā un Tallinā. Rīgā koncerts gaidāms 13. janvārī koncertzālē 'Rīga' (Zinātņu akadēmijā).

„The Earth, Wind & Fire” ir apvienība, kas ar savu mūziku pasaules popkultūrā ir definējuši veselu desmitgadi, iekļaujoties 20. gadsimta 70. gadu dinamiski elektriskās mūzikas strāvojumā. '

Lai gan grupa tās oriģinālajā sastāvā vairs neuzstājas, daļa no tās sākotnējiem mūziķiem jau vairākus gadus ir apvienojušies, lai sniegtu gandrīz autentisku sajūtu, atgriežot klausītāju vēl nesenās pagātnes disko noskaņās šovā „Earth, Wind & Fire Expierence”.

Laiks, kad ir radusies muzikālā apvienība, nav tikai spoži tērpi un fenomenāls matu lakas patēriņš. 70. gadi ir atbrīvošanās periods sabiedrībā, kad apvienojas šķietami nesavienojamas lietas – pacifisma kustība un karš, industrializācija un tieksme pēc dabiska dzīvesveida un, galu galā, „klošenes” un kurpes ar platformas zoli.

„Earth, Wind & Fire” dzimst laikā, kad arī popmūzikā savienojas dažādas ietekmes: džezs, R&B, rokenrols, un iekļaujas industrijas evolūcijā, kur mūzika kļūst ne vien par izklaides veidu, bet dzīvesveidu.

Grupas dibinātājs Maurice White atzīst, ka ikviens šajā laikā ir gribējis atklāt ko jaunu, nemaz nezinot, kas tas varētu būt. Tā vairākiem pieredzējušiem džeza mūziķiem sanākot kopā un improvizējot, radās „jaunums”, ko šobrīd zinām kā vienu no popmūzikas stūrakmeņiem.

Grupai „The Earth, Wind & Fire” uzsākot savu darbību, mūzika no mākslinieciskas izpausmes bija pārtapusi attieksmes ierocī, kas spējīgs sevī nest dažādu radikālu ideju lodes. Un, pašiem to neapzinoties, grupas dalībnieki kļuva par simbolu sabiedrības saliedēšanai un cīņai pret rasismu.

Vēl 60. gadu vidū melnādaino kopienas Amerikā bija izolētas, kopjot noslēgtu kultūru un tradīcijas, taču jaunizveidotā apvienība mūzikā sakausēja elementus, kas agrāk tika pieskaitīti tikai vienai vai otrai sabiedrības daļai, viena skaņdarba ietvaros apvienojot gospeļus, R&B, deju mūziku un rokenrolu un liekot cilvēku gurniem kustēties mūzikas ritmā neatkarīgi no viņu ādas krāsas.

Džeza mūzikas leģenda Mailss Deiviss „The Earth, Wind & Fire” savā laikā ir nosaucis par visu laiku izcilāko muzikālo apvienību, jo tās sastāvā ir gan visu veidu pūšamie instrumenti, sākot ar saksofonu beidzot ar mežragu, elektriskās ģitāras un bezgalīgs skaits izcilu vokālistu.

Un tik tiešām. Ja ir kāda lieta, par kuras trūkumu grupa nevarētu sūdzēties, tad tas ir tās dalībnieku skaits. Saskaņā ar nesenajiem datiem, „The Earth, Wind & Fire” sastāvā kopumā ir muzicējuši vairāk nekā 70 dalībnieki.

Turklāt, nekas vēl nav beidzies. Ne velti šobrīd aktīvi koncertējošais sastāvs, kurš ap sevi ir pulcējis 11 no oriģinālajiem grupas dalībniekiem ar ģitāristu Al McKay priekšgalā, uzstājas ar nosaukumu „All Stars”.

Grupā darbojas pieredzējuši mūziķi, kas ir sadarbojušies ar tādām slavenībām kā Michael Jackson, Stevie Wonder, Janet Jakcson, Eric Clapton u.c., sniedzot profesionālu un reizē dzīvu uzstāšanos.

Biļetes jau pieeejamas Biļešu Paradīzes kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!