Foto: PantherMedia/Scanpix

Sestdien, 7.februārī, plkst. 16 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē izskanēs šveiciešu čellista Denisa Severina koncertprogramma "Vivaldissimo", aģentūru LETA informēja JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Šajā koncertā, pateicoties grantu shēmai "Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā", jau otro reizi kopā ar JVLMA orķestra kamersastāvu muzicēs senās mūzikas pazinējs, šveiciešu čellists Severins. Koncerta "Vivaldissimo" programmā iekļauti vairāki Antonio Vivaldi koncerti dažādiem solistiem, stīgu orķestrim un "basso continuo".

Toties 8.februārī koncertprogrammu "Vivaldissimo" varēs baudīt Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis".

Čellists Severins absolvējis Pētera Čaikovska Maskavas Konservatoriju, pēc tam studējis Ženēvas Mūzikas augstskolā un Bāzeles Mūzikas akadēmijā pie profesora Tomasa Demenga. Apguvis arī baroka čella spēli un kamermūziku "Schola Cantorum Basiliensis" pie profesora Kristofa Koina.
Patlaban Severins ir čella klases profesors Ženēvas Mūzikas augstskolā, kur pasniedz arī baroka čellu un kamermūziku.

Viņš ir vairāku starptautisku konkursu laureāts un aktīvi koncertē, īpaši pievēršoties kamermūzikai un muzicējot tādos slavenos kolektīvos kā "Ensemble Baroque de Limoges", "Swiss Baroque Soloists", "Wiener-Akademie", "Les Solistes de Geneve", "Camerata Bern", "Kammerorchester Basel", "Ars Antigua Austria", kā arī piedaloties dažādos projektos kopā ar Heincu Holigeru, Serdžo Adzolini, Natāliju Gūtmani u.c. mūziķiem. Kā solists Severins regulāri koncertē Eiropas valstīs, Ukrainā, Krievijā, Brazīlijā, Singapūrā.

Viņš ir žūrijas loceklis Ilzahas starptautiskajā kamermūzikas konkursā, Čaikovska jauno izpildītāju konkursā Montrē un Šveices jauno izpildītāju konkursā. Regulāri sniedz meistarklases dažādās vasaras akadēmijās Šveicē, Vācijā, Francijā un Spānijā.

Rīgā Severins atgriežas jau trešo reizi. 2013.gadā viņš pirmo reizi sniedza meistarklases čella spēlē un kamermūzikā JVLMA un pēc abpusējās vienošanās ar JVLMA Stīgu katedru tika nolemts sadarbību turpināt. 2014.gadā tika īstenots īpašs projekts - "Bokerīni un Haidna darbi kamerorķestrim bez diriģenta", kurā Severins bija vienlaikus gan orķestra mūziķis, gan atskaņojuma vadītājs. Ņemot vērā, ka projektā iesaistītie studenti vēlējās turpināt šo sadarbību, nākamais projekts 2015.gada februārī tiek veltīts Vivaldi kamermūzikai.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā vai stundu pirms koncerta tā norises vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!