Foto: PantherMedia/Scanpix

Šodien sākas Sestais starptautiskais Brass simpozijs, kas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) Rīgā un Siguldas mākslu skolā "Baltais flīģelis" norisināsies līdz 18.aprīlim.

Simpozija programmā iekļautas starptautiskas metāla pūšaminstrumentu meistarklases, individuālās nodarbības, koncerti un konkurss mūzikas skolu audzēkņiem, kā arī plašākā pūšaminstrumentu izstāde Baltijā.

Aktivitātēs piedalīsies un meistarklases sniegs pasaulē pazīstami atskaņotājmākslinieki un pedagogi - trompetists Tjerī Kans no Lionas Nacionālās mūzikas un dejas konservatorijas, mežraga pūtējs Markus Vitgens no Ķelnes Mūzikas un dejas universitātes, tubas pūtējs Gijs Mišels no Lozannas Mūzikas augstskolas un simpozija ikgadējais viesis - pasaules labākais eifonists Stīvens Mīds no Mančestras Karaliskās Ziemeļu mūzikas koledžas.

Pirmo reizi Starptautiskā Brass simpozija vēsturē projekts dosies ārpus Rīgas - uz Siguldas mākslu skolu, lai Siguldas un tās apkaimē esošo mūzikas skolu audzēkņus un jebkuru interesentu iepazīstinātu ar izcilu, starptautiski atzītu pedagogu darbu, ļautu novērtēt viņu studentu sniegumu koncertā.

Arī visi pārējie Rīgas Brass simpozija koncerti būs ļoti interesanti un krāsaini, jo tajos uzstāsies gan meistarklašu pedagogi, gan vieskolektīvi, gan JMRMV pūtēju orķestris diriģenta Jāņa Retenā vadībā, gan meistarklašu dalībnieki u.c.

Lielākā daļa koncertu norisināsies JVLMA Lielajā zālē. Šovakar plkst.18 tur izskanēs simpozija atklāšanas koncerts ar Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas Brass ansambļa piedalīšanos, 14.aprīlī plkst.18 notiks pasaules slavenā eifonija spēles virtuoza Stīvena Mīda solo koncerts, kurā piedalīsies pianiste Ieva Dzērve un "Baltic Low Brass" jeb Baltijas valstu tubu/eifoniju klašu studenti, bet 16.aprīlī plkst.18 koncertā uzstāsies simpozija meistarklašu dalībnieki, ansambļi.

Piektdien, 17.aprīlī, plkst.18 simpozija koncerts notiks Siguldā, koncertzālē "Baltais flīģelis". Koncertā piedalīsies solisti un JMRMV pūtēju orķestris. Koncertu diriģēs Jānis Retenais un Andis Karelis.

Brass simpozija noslēguma koncerts izskanēs 18.aprīlī plkst.16 JVLMA Lielajā zālē. Tajā piedalīsies solisti un JMRMV pūtēju orķestris. Koncertu diriģēs Retenais un Karelis.

Savukārt no šodienas līdz 16.aprīlim JVLMA Ērģeļu zālē notiks plašākā pūšaminstrumentu izstāde Baltijā. Simpozija laikā notiekošā "Buffet Group" metāla pūšaminstrumentu izstāde, ko rīko mūzikas instrumentu veikalu tīkls "Mūzikas centrs", jau ir kļuvusi par festivāla tradīciju. Šogad Mūzikas akadēmijā tiks eksponēti vairāk nekā 70 visaugstākās klases profesionālie, kā arī nedaudz studentu klases metāla pūšaminstrumentu.

"Aicinām ikvienu interesentu izmantot izdevību un tepat Rīgā praktiski izmēģināt "B&S" trompetes, kornetes, flīgelhornus, tenora un baritona ragus, tubas, trombonus un basa trombonus, "Hans Hoyer" mežragus un Vāgnera tubas, "Melton" tubas, "Besson" trompetes, kornetes, trombonus, tubas un eifonijus, "Antoine Courtois" trombonus un basa trombonus, "J. Scherzer" trompetes," stāsta Lāce.

Izstādes apmeklējums būs bez maksas. Ieteicams ņemt līdzi savu piemutni.

Kā norāda Lāce, Brass simpozijs ir ļoti intensīvs darba process: meistarklases, lekcijas, muzicēšana dažādos sastāvos, koncertprogrammu sagatavošana un atskaņošana, kas ļauj salīdzināt un apmainīties ar pieredzi, papildināt savas zināšanas, dibināt kontaktus, praktizēties un spēlēt kopā ar pasaules līmeņa profesionāļiem.

Tas ik gadu pulcē vairāk nekā 60 dalībnieku - JVLMA studentus, mūzikas vidusskolu un bērnu mūzikas skolu audzēkņus un pedagogus, profesionālo orķestru mūziķus, kā arī Lietuvas un Igaunijas Mūzikas akadēmijas studentus un pasniedzējus. Pagājušajā gadā dalībniekiem piepulcējās arī Gruzijas bruņoto spēku orķestra brass kvintets. Droši var teikt, ka simpozija popularitāte ik gadu ievērojami pieaug, līdzīgi kā pieaug metāla pūšaminstrumentu spēles studentu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!