Foto: Vida Press

"Delfi dienas dziesma" - "Delfi Kultūra" rubrika, kurā ik dienu tiek publicēta kāda dziesma, kas saistīta ar mūzikas vēsturi vai aktualitātēm mūzikas pasaulē.

18. augustā elektroniskās mūzikas mākslinieks Ričards Deivids Džeimss svin savu 44. dzimšanas dienu.

Džeimss, kuru biežāk atpazīst pēc pseidonīma "Aphex Twin" (lai arī laika gaitā viņš mūziku ir publicējis arī zem neskaitāmiem citiem pseidonīmiem un nosaukumiem), ir viens no neparastākajiem un inovatīvākajiem elektroniskās mūzikas māksliniekiem žanra vēsturē.

Savu karjeru "Aphex Twin" sāka astoņdesmito gadu beigās, taču slavu ieguva deviņdesmito gadu otrajā pusē. Žurnāls "The Guardian" Džeimsu raksturojis kā "inovatīvāko un ietekmīgāko mūziķi mūsdienu elektroniskajā mūzikā" un ir grūti šo izteikumu apstrīdēt - viņu par savu elku atzinuši nesaitāmi mūziķi visdažādākajos žanros.

Džeimss pazīstams kā viens no tā sauktās "IDM" jeb inteliģentās deju mūzikas pionieriem, taču viņa darbi tapuši arī acid techno, ambientās mūzikas, kā arī citu žanru robežās.

"Aphex Twin" atpazīstamības zīmes ir neprasti ritma zīmējumi, izteiksmīgs, oriģināls stils un elektroniskajā mūzikā samērā reti sastopama tendence izvērst liriskas melodijas.

"Delfi Kultūra" piedāvā dziesmu "Girl/Boy Song" no ikoniskā 1996. gada albuma "Richard D. James Album".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!