Foto: LETA
Sagaidot Raimonda Paula 80 gadu jubileju, 8. janvārī lietotājiem Latvijā un pasaulē atvērta jauna Maestro mājaslapa un līdz šim pilnīgākais Maestro darbu katalogs internetā – www.raimondspauls.lv

Katalogā apkopoti vairāk nekā 2200 skaņdarbu, kā arī informācija par Raimonda Paula ierakstiem, plaša foto un video galerija, Maestro biogrāfija un aktuālie jaunumi.

Mājaslapa un tajā pieejamais katalogs tapis Kultūras ministrijai sadarbojoties ar izdevniecību "Mikrofona ieraksti", informāciju vākusi un apkopojusi muzikoloģe Daiga Mazvērsīte.

Kā preses konferencē Latvijas Nacionālajā teātrī uzsvēra lapas veidotāji, lai gan šis ir līdz šim vispilnīgākais Raimonda Paula darbu katalogs, tas joprojām ir tapšanas stadijā un darbs pie tā pilnveidošanas turpināsies visu komponista jubilejas gadu un vēlāk.

Šobrīd skaņdarbu sadaļā iespējams dziesmas atlasīt gan pēc nosaukuma, gan teksta autora, gan radīšanas gada, gan pirmā izpildītāja. Lielako daļu skaņdarbu iespējams arī nosklausīties. Vairākies skaņdarbiem jau ir pieejamas notis un teksts.

Papildinot jauno mājaslapu, ir izveidots Raimonda Paula "Youtube" kanāls, kurā pieejami jau vairāk nekā 600 dziesmu video.

Kā atzina Daiga Mazvērsīte, šis ir bijis sarežģīts un ietilpīgs darbs – apkopot vienuviet un sistematizēt visus Raimonda Paula radītos skaņdarbus.

galerija

"Lai skaņdarbu elektroniskais katalogs būtu pati pilnība, pie tā vēl vairākus gadus jāstrādā. Pauls savas dzīves laikā ir sarakstījis tik daudz, ka viens cilvēks to nemaz nevar aptvert. Arī cilvēku ilglaicīgā atmiņa tādu kvantumu nevar aptvert," pauda muzikoloģe. Savukārt Raimonds Pauls jokojot atzina, ka savus agrīnos darbus nemaz vairs neatceras.

"Nereti vienu un to pašu melodiju komponists lietojis vairākkārt - ar latviešu un krievu tekstu, arī kā instrumentālu skaņdarbu, turklāt ne visi Paula skaņdarbi ir ieskaņoti un izdoti. Daudzas partitūras ir atrodamas vien rokrakstos, meklējamas Latvijas Radio arhīvā, teātros, pie atsevišķiem izpildītājiem vai paša maestro mājas bibliotēkā," stāstīja Mazvērsīte.

Šobrīd prioritāte bijusi sakārtot skaņdarbus latviešu valodā, bet nākotnē plānots apkopot un sistematizēt arī dziesmas krievu valodā.

Preses konferencē klāt bija arī kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), kura atzina, ka 2016. gads noteikti būs Raimonda Paula zīmē, kas liks runāt par personības spēku Latvijā, par cilvēkiem, kuri, neskatoties uz varu maiņām un dažādām peripetijām, turpina čakli darīt savu darbu, tas ir, radīt mākslu.

Jau ziņots, ka šā gada 12. janvārī Raimonds Pauls svinēs 80 gadu jubileju. Nozīmīgajai jubilejai par godu plānoti dažādi pasākumi. Dzimšanas dienas vakaru Maestro pavadīs uz skatuves, īpašā jubilejas koncertā Latvijas Nacionālajā teātrī, kopā ar "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio Bigbendu un Latvijas Nacionālā teātra aktieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!