Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 28. aprīlī, Lūznavas muižā notiks starptautiska mūzikas projekta – koncertprogrammas "Zodiaks. 12 muzikālas ainavas par Čurļona gleznām" – pirmatskaņojums, portālu "Delfi" informē Lūznavas muižas pārstāve Inga Žirgule.

Jaunajā programmā "Zodiaks. 12 muzikālas ainavas par Čurļona gleznām" ir starpdisciplināra koncertprogramma, kurā apvienoja vizuālā māksla un mūzika, akadēmiskie un džeza mūzikas izpildītāji, struktūra un improvizācija, kā arī Latvijas un Lietuvas kultūras. Idejas pamatā ir vairāk nekā 100 gadu sens stāsts – 1905. gada beigās toreizējo Lūznavas muižas saimnieku Kerbedzu īpašumā Latgalē (Riebiņos) trīs nedēļas uzturējies lietuviešu mākslinieks un komponists Mikalojs Konstantins Čurļonis.

Šī gada koncerta ieceres pamatā ir muzikāla apcere par Čurļoņa "Zodiaka cikla" 12 gleznām, kuru muzikālās ainavas īpaši muižas videi, iedvesmojoties no vēsturiskā stāsta, veido lietuviešu komponists, pianists un Čurļoņa mazmazdēls, pianists un klavierspēles pasniedzējs Roks Zubovs (Rokas Zubovas) un jaunie Latvijas mūziķi – kontrabasists Jānis Rubiks un pianists Edgars Cīrulis. Programmā klausītāji dzirdēs gan Čurļoņa oriģinālkompozīcijas, gan arī jaunradītu mūziku, kuru komponējuši un aranžējumus veidojuši visi trīs mūziķi – Zubovs, Rubiks un Cīrulis. Koncertprogrammu papildinās krāsu un tēlu iedvesmotas improvizācijas, kuras atskaņos kamerdžeza kolektīvs – džeza trio apvienībā ar stīgu kvartetu. Stīgu kvarteta sastāvā muzicēs Aleksejs Bahirs (vijole), Margarita Ogibalova (vijole), Silvija Krauze (alts) un Jānis Pauls (čells), bet džeza trio sastāvā piedalīsies Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti), Edgars Cīrulis (klavieres) un Jānis Rubiks (kontrabass), kā arī pats Roks Zubovs.

Foto: Ritvars Pujats

Lietuviešu mākslinieks un komponists Mikalojs Konstantins Čurļonis (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, 1875–1911) bija vienlīdz izcils gan glezniecībā, gan mūzikā. Viņa vārdu saista ar sinestēzijas jēdzienu, kas aktualizējās mākslas filozofijā ap 1900. gadu, uzsverot dažādu mākslas disciplīnu saplūšanu. Čurļoņa gadījumā tā ir arī retā spēja ar krāsu "padarīt redzamu" skaņu. Čurļoni vēsturiski ar Lūznavas muižu saista muižnieku Kerbedzu dzimta, kuras īpašumos slavenais lietuvietis savulaik radis iedvesmu un atpūtu, bet simbolisko draudzības ceļu mūsdienās ļauj turpināt Čurļoņa mazmazdēls Roks Zubovs, ar kura gādību nu jau ceturto gadu aprīlī Lūznavā notiks Čurļonim veltīts pasākums. Līdz šim dažādus koncertstāstus Lūznavas muižas apmeklētājiem izspēlējuši Roks Zubovs kopā ar dzīvesbiedri, arī pianisti Sonatu Deveiķīti-Zubovieni, bet šogad pirmo reizi Čurļoņa piemiņas godināšana šķērso nosacītās robežas un rosina uz jaunradi arī latviešu mūziķus.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā, kā arī uz vietas Lūznavas muižā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!